„Pilna stiklinė žinių – atėjo laikas jomis dalintis“

V. Genys pristatė savo ūkyje, Lyduokių seniūnijoje, atliekamus tyrimus. V. Genys pristatė savo ūkyje, Lyduokių seniūnijoje, atliekamus tyrimus.

Kas yra tvarus ūkininkavimas, ar įmanomas dirvožemio procesų valdymas, kokia yra augalų veislių svarba? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų atsakymai buvo pateikti praktinėje konferencijoje, skirtoje aptarti tvaraus ūkininkavimo patirtį klimato kaitos kontekste.

Į Ukmergės rajone, Taujėnuose, vykusį renginį žemdirbius ir mokslo atstovus iš visos Lietuvos sukvietė UAB „Agrolitpa“ ir ukmergiškis ūkininkas Valentinas Genys. Jo ir „Agrolitpa“ generalinio direktoriaus dr. Virginijaus Kliučininko iniciatyva vos prieš mėnesį buvo įsteigta viešoji įstaiga „V. Genio tvaraus ūkininkavimo akademija“.

Konferencijoje pristatyta ši įstaiga, kurios vienas iš siekių – sujungti mokslą su gamyba, atlikti tikslesnius dirvožemio, augalų sėjomainos, vegetacijos bei įvairius veislių tyrimus, pritaikytus Rytų Aukštaitijos teritorijai. 

„Iki kaulų ir smegenų“ agronomas, savo darbą beatodairiškai mylintis ir juo besidomintis V. Genys savo laukuose, Ukmergės rajone, mokslinius tyrimus atlieka jau daugiau kaip dešimtmetį. „Pilna stiklinė žinių – manau atėjo laikas jomis dalintis“, – sako jis.

Mano, kad pats laikas ir mokslo žmonėms, nacionalinės žemės ūkio politikos formuotojams, apsiauti guminius ir ateiti prie lauko.

V.Genys įsitikinęs, kad ekologijos, tvaraus ūkininkavimo svarba ypač ryški šiandienos globalaus klimato šilimo kontekste. Svarbu jau dabar rasti atsakymus, kas nutiks, jei klimatas ir toliau šiltės.

Susirinkusiuosius sveikinęs Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas pasidžiaugė V. Genio toliaregišku požiūriu į ateities žemdirbystę, ekologijos puoselėjimą. Pažymėjo, kad Ukmergės savivaldybė – pirmoji šalyje, įgyvendinanti Žemės ūkio ministerijos projektą, kuriuo vaikų darželiams tiekiama ekologiška produkcija.

Ekologinio ūkininkavimo gaires ir perspektyvas Lietuvoje aptarė Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktoriaus pavaduotojas Saulius Jasius.

Vardindamas svarbiausius siekius, minėjo pasitikėjimo didinimą ekologine gamyba, aptarė naujausius ES ekologinės gamybos reglamentus. Vieni iš laukiančių pokyčių – kontrolės sistemos stiprinimas, griežtesnės prevencinės priemonės, kintanti smulkių gamintojų grupių sertifikavimo sistema.

Ekologinių ūkių priežiūros aktualijas ir naujoves pristatė VšĮ „Ekoagros“ vadovė Virginija Lukšienė, apie sėklininkystės sistemą ir reikalavimus, pasėlių aprobacijos, sertifikavimo naujoves pasakojo Valstybinės augalininkystės tarnybos Augalų dauginamosios medžiagos skyriaus vedėja Marija Alechnovič.

Akademikai skaitė paskaitas apie Rytų Lietuvos kalvotųjų aukštumų dirvožemių morfologiją, dirvožemio biologiją ir aktyvumą, įsėlinius augalus bei kitas aktualijas, ekologinės sėklininkystės patirtimi dalijosi UAB „Agrolitpa“ vadybininkė Eglė Petkevičienė.

Konferencijos dalyviai apsilankė V. Genio ekologiniame ūkyje ir patys pamatė čia vykdomus tyrimus.

Ūkininkas sako, kad tyrimus prieš dešimtmetį pradėjo pats skaudžiai nusivylęs įsigytomis ir paties išbandytomis javų veislėmis. Jos pasirodė mūsų dirvožemiui visai netinkamos: tikėtosi derliaus negavo, o sulaukė tik nuostolių.

Taip pamažu pradėjo tyrinėti, kokios veislės tinkamiausios nenašiose, tiesa, šiuo metu pagal valstybės politiką našioms priskirtose, Rytų Aukštaitijos žemėse, kaip jos reaguoja į klimatą bei įvairius priešsėlius.

Veisles iš pradžių tyrė skirtinguose savo ūkio laukuose, o pastaruoju metu perkėlė į vieną 10 hektarų vien bandymams skirtą lauką.

Šiuo metu čia pasėta neįtikėtinai daug įvairių veislių. Auga 7 avižų, 7 vasarinių kviečių, 4 vikių-avižų mišinio, 3 pupų, 3 žirnių, 3 kmynų, taip pat lešiukų, miežių, rugių, dvigrūdžių kviečių, kvietrugių, garstyčių, focelijos, linų, aliejinės judros, grikių ir kitų augalų veislės.

Pasakojo, kad vienos sėtos technika, kitos – rankiniu būdu.

Iš viso vien su veislėmis V. Genio ūkyje atliekami 86 bandymai. Taip pat atliekami bandymai su augalų stimuliatoriais, specialiai paruošta komposto ištrauka.

Taip pat ūkyje atliekami atskiri žemės dirbimo, dirvožemio augalų rūšių ir jų veislių reakcijų į sėjomainą tyrimai.

O bendras bandymų variacijų skaičius siekia 300. Ir visus šiuos laukelius ūkininkas pasakojo apžiūrintis kiekvieną dieną.

Tokie bandymai – sudėtingi ir brangūs, tad įkūrus viešają įstaigą  tikimasi, kad jie bus ne tik tikslesni, moksliškai labiau pagrįsti, bet ir sulauks finansavimo.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų