Spausdinti šį puslapį

Grūdų supirkimo sezonas eina į pabaigą

Javai jau nukeliavo į aruodus... Gedimino Nemunaičio nuotr. Javai jau nukeliavo į aruodus... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Javapjūtė jau eina į pabaigą. AB „Jonavos grūdai“ Ukmergės grūdų sandėlių vedėjas Valdas Marcinkus sako, kad per ateinančias kelias savaites sandėlio talpos bus visiškai užpildytos – priimta apie 12 tūkst. tonų grūdų.

Pasak pašnekovo, darbymečiu sandėlyje dirbo 12 žmonių. Iš jų 8 buvo priimti laikinam darbui. Iš laikinųjų du jau dabar atleisti. Supirkimo sezonas, planuojama, truks iki rugsėjo.

Šiuo metu laukuose dar užsilikęs vasarojus ir nedaug žiemkenčių. Vieni iš paskutiniųjų į aruodus keliaus vasariniai rapsai, o jau pačios paskutinės – pupos. Tiesa, Ukmergėje jos nesuperkamos – tik Jonavos sandėliuose.

„Beveik visi ūkininkai šiandien kombainus turi – laukti, kol nusikuls turtingesnis kaimynas, nebereikia, smulkesni ūkininkai įsitikino, kad ūkininkavimas, neturint savo technikos, – nuostolingas. Jie žemes išnuomojo arba pardavė“, – pastebi su ūkininkais kasdien bendraujantis V. Marcinkus.

Sako, kad šiemet žemdirbiai labiausiai skundžiasi smarkiai kritusiomis javų supirkimo kainomis. Jei pernai supirkėjai siūlė iki 200 eurų už toną, šiemet kviečių antros klasės tonos kaina – 144 eurai. Net svarstoma, kad niekas per metus taip neatpigo, kaip grūdai. Tačiau nieko čia nepakeisi – kainas diktuoja pasaulio rinkos.

Žalos šiemet padarė ir sausra. Ūkininkai sako, kad labiausiai paveikė vasarojų, o žiemkenčių derliui labai didelės įtakos nepadarė.

Sandėlio vadovas V. Marcinkus pastebi, kad palyginti gera šiemet yra grūdų kokybė. Žemiausios – ketvirtos – klasės javų supirkta vos 150 tonų, o daugiausia – pirmos ir antros klasės. Kokybė, sakoma, 50 procentų priklauso nuo ūkininko pastangų ir išmanymo, ir tiek pat – nuo gamtos kaprizų. Jei grūdas jau pasiruošęs vegetacijai, žemi jo glitimo, baltymų, kritimo rodikliai – tokie javai prastos kokybės, tinka tik pašarams.

Už supirktus javus įmonė ūkininkams įsipareigojusi atsiskaityti pagal sutartį per 30 dienų laikotarpį.

Ar šiemet paslaugas siūlę ir tiesiog į laukus derliaus pasiimti atvažiuojantys konkurentai nekišo kojos Ukmergės grūdų sandėliui?

Pasak pašnekovo, 12 tūkst. tonų javų jų sandėliuose, galima sakyti, – riba, daugiau jų ir netilptų. Didinti supirkimus galima būtų plečiant sandėlį. Tačiau tokie planai nerealūs. Taip yra, nes mūsų sandėlis yra pačiame mieste, o ne užmiestyje. Tokiu atveju įmonės plėtrai būtini aplinkinių gyventojų sutikimai, o tai – tikrai neįmanomas siekis: gretimų namų gyventojai plėtrai tikrai nepritartų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)