Spausdinti šį puslapį

Ūkininkai susibūrė į kooperatyvą

Gedimino Nemunaičio nuotr. Pagrindinė kooperavimosi filosofija – siekti naudos per masto ekonomiją. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pagrindinė kooperavimosi filosofija – siekti naudos per masto ekonomiją.

Lietuvos žemės ūkio rūmai skelbia, apie šiemet įkurto žemės ūkio kooperatyvo veiklą.

Augalininkyste užsiimantys Jonavos, Ukmergės ir Kaišiadorių rajonų ūkininkai šių metų vasarį įkūrė žemės ūkio kooperatyvą „Jukagros“.

Šiuo metu jis vienija 28 narius, kurių bendras dirbamos žemės plotas siekia 5 tūkst. ha.

Ūkininkai nusprendė kartu ieškoti ne tik naujų rinkų savo produkcijai parduoti, sėklai ir kitoms ūkininkauti būtinoms priemonėms pirkti, bet ir dalytis patirtimi, mokytis ūkininkauti efektyviau, nes tai ir yra vienintelis kelias norintiems išsilaikyti rinkoje.

Apie pirmuosius „Jukagros“ metus pasakojo kooperatyvo direktorius Justinas Milius. Pasak jo, į kooperatyvą durys atvertos visiems ūkininkams.

Jame yra turinčių 30–40 ha dirbamos žemės ir – per 400 ha. Vidutinis ūkio dydis – 180 ha.

Pastebi, kad kuo ūkis mažesnis, tuo daugiau problemų. Stambesni ūkiai gal ne tiek baiminasi investicijų. Tačiau visiems reikia naujų rinkų, grūdus parduoti brangiau ir pigiau pirkti sėklą, trąšas, chemikalus. Taigi pagrindinė kooperavimosi filosofija – siekti naudos per masto ekonomiją.

Tad kodėl ūkininkai vengia kooperuotis?

„Ūkininkams trūksta supratimo apie kooperavimosi naudą. Žmonės labai klysta iš karto skaičiuodami, kokią gaus naudą tuoj pat, tačiau neįvertina kooperavimosi pridedamosios vertės. Visiems reikia mokytis dirbti efektyviau, taigi dalyvaujant kooperatyve yra daugiau galimybių pasidalyti gerąja patirtimi. Kitas niuansas – dabar daug ūkininkų stebi, kaip mums seksis. Neabejoju, jeigu kooperatyvui seksis, tai atsiras daugiau norinčių prisijungti“, – sako Justinas Milius.

Iš naujojo žemės ūkio kooperatyvo pavadinimo galima suprasti, kad „Jukagros“ – Jonavos, Ukmergės ir Kaišiadorių rajonai, tačiau esą gali jungtis ir ūkininkaujantys kituose rajonuose.

„Nors kooperatyvas įsteigtas vasario pradžioje, tačiau realiai pradėjome dirbti nuo balandžio. Daug ūkininkų dar buvo sudarę išankstines grūdų pardavimo sutartis, taigi įsipareigojimus turėjo vykdyti. Tačiau likusią derliaus dalį realizavo per kooperatyvą. Kol kas Lietuvoje, o tolimesnėje ateityje kartu su kitais kooperatyvais gal bandysime grūdus realizuoti ir kitose rinkose. Žinoma, jeigu pavyks sukaupti būtiną grūdų kiekį. Kooperatyvo valdyba nutarė, kad nariai turi per kooperatyvą realizuoti ne mažiau kaip 60 proc. užauginto derliaus“, – mintimis dalijosi kooperatyvo vadovas.

Ateityje planuojama, kad nariai per kooperatyvą realizuos apie 80 proc. ar daugiau užauginto derliaus.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)