Metė iššūkį monopoliui – sertifikuos ekologinius ūkius

D. Pečiukėno vadovaujama bendrovė „Ekoliuks“ siekia akreditacijos vykdyti ekologinių ūkių sertifikavimą. D. Pečiukėno vadovaujama bendrovė „Ekoliuks“ siekia akreditacijos vykdyti ekologinių ūkių sertifikavimą.

Ekologinę žemdirbystę puoselėjantys ūkininkai jau netrukus turės galimybę rinktis, kas sertifikuos jų ūkius.

Lig šiol ši veiklos sritis monopolizuota – šalyje šią brangią paslaugą teikia vienintelė valstybinė įmonė. Ukmergiškis Deividas Pečiukėnas įkūrė bendrovę, tiria žemdirbių poreikius ir pasiryžęs jau netrukus gauti akreditaciją, suteikiančią teisę vykdyti ekologinių ūkių sertifikavimą.

Ukmergėje augęs ir mokęsis D. Pečiukėnas pasakojo apie savo susidūrimą su agronomijos mokslais bei susidomėjimą ekologiška žemdirbyste. Supranta, kad ši veiklos sritis turi tendenciją augti ir plėtotis, nes pasaulyje tokios produkcijos poreikis auga.

Mano, jog ūkininkai turi turėti galimybę rinktis, kas sertifikuos jų ūkius. Sertifikacija yra būtina. Kaip kitaip vartotojas patikėtų, kad produkcija yra užauginta ekologiškame ūkyje? O gal ji purkšta chemikalais ir tręšta cheminėmis trąšomis.

Ekologiška žemės ūkio produkcija yra brangesnė, jos derlingumas yra mažesnis, nes su ligomis ir kenkėjais neleistina kovoti chemikalais. Kad suvienodintų sąlygas ekologiškai ir įprastai ūkininkaujantiems žemdirbiams, iš ES fondų ekologiniams ūkiams skiriamos didesnės dotacijos.

Kad vartotojas būtų tikras, numatyta ir griežtai reglamentuojama ekologinių ūkių vertinimo tvarka. Vertintojai reguliariai lanko ūkius, tikrina kultūras, ima ėminius tyrimams.

Būtent šią veiklą Lietuvoje lig šiol vykdė vienintelė įmonė.

O dabar ją ruošiasi vykdyti ir D. Pečiukėno vadovaujama Kaune įsikūrusi UAB „Ekoliuks“. Jos vadovas pasakojo, kad šiuo metu bendrovėje dirba penki darbuotojai, o iki rudens planuoja dirbti 20.

Šiuo metu vykdoma ūkininkų apklausa. „Pirmiausiai norėjome pabendrauti, išgirsti jų nuomonę, kaip reikėtų patobulinti ūkių sertifikavimo procesą. Kartu siūlome ir preliminarias bendradarbiavimo sutartis nuo kitų metų balandžio. Iki to laiko esame numatę turėti visus leidimus veiklai“, – sako pašnekovas.

Mano, kad šiuo metu sertifikavimo paslauga Lietuvoje yra per brangi. Pavyzdžiui, 200 ha javų ūkio savininkui metams tai kainuoja apie 1800 eurų.

Ne vienoje tarptautinėje įmonėje darbinės patirties sėmęsis D. Pečiukėnas įsitikinęs, kad šią kainą gerokai iškelia paslaugą teikiančios akredituotos įmonės administracinio aparato išlaikymas.

Įvertinęs būsimas išlaidas mano, kad jo įmonė paslaugos kainą galėtų ženkliai sumažinti, o paslaugos kokybę išlaikyti ne tik tokią pat, bet pasiūlyti geresnę.

Pašnekovas pasakojo, kad dar nepradėjus veiklos, jau susidūrė su negatyviu Žemės ūkio ministerijos nusistatymu – preliminariosios jų sutartys viešai buvo įvardytos, kaip neteisėtos veiklos pradžia.

Ir nenuostabu, nes jau du dešimtmečius ekologinių reikalavimų laikymąsi prižiūri ministerijos kuruojama įmonė.

„Tokia valstybės įtaka ekologinių ūkių sertifikavimo srityje – unikalus atvejis Europoje.

Kaimyninėse valstybėse yra itin platus privačių sertifikavimo paslaugas teikiančių įmonių tinklas.

Lenkijoje seniai yra įsikūrę daugiau nei dešimt privačių ekologinių ūkių ir produktų sertifikuotojų, Latvijoje ir Estijoje sertifikuoja bent dvi įmonės. Švedijoje, Norvegijoje, Danijoje –  taip pat bent pora organizacijų“, – vardino D. Pečiukėnas.

Supranta, kad sertifikavimo veikla sudėtinga, tad jai ruošiasi nuosekliai ir atsakingai: renka patyrusių specialistų komandą, kuria visus sertifikavimo procesų reikalavimus atitinkančią vidaus tvarką, kuri apribotų galimybę piktnaudžiauti ir neleistų kilti interesų konfliktams.

„Ekologinio žemės ūkio taisyklės bei Leidimo sertifikuoti ekologinę gamybą, produkcijos perdirbimą ir tiekimą rinkai suteikimo taisyklės nurodo, kad Lietuvoje ekologinio ūkio sertifikavimo paslaugas gali teikti ne viena įmonė. Priešingu atveju tai prieštarautų pamatiniams ES teisės aktams bei principams, ribotų konkurenciją“, – įsitikinęs D. Pečiukėnas.

Kol kas UAB „Ekoliuks“ dar neturi akreditacijos sertifikavimo paslaugoms teikti. Tačiau neabejoja, kad ją gaus. Nors akreditacijos procesas nelengvas, tiki, kad nueis iki užsibrėžto tikslo.

O jei Lietuvoje susidurs su biurokratinėmis kliūtimis, tikina, kad kreipsis į atitinkamas ES institucijas ir tikslą vis tiek pasieks.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų