Spausdinti šį puslapį

Ūkininko V. Genio Lauko dienos – mokslas ir patirtis žengia kartu

Būrys ūkininkų praktikos patarimų klausėsi Ukmergės rajone Valentino Genio surengtose Lauko dienose. Būrys ūkininkų praktikos patarimų klausėsi Ukmergės rajone Valentino Genio surengtose Lauko dienose.

Ukmergės rajone tvariai ūkininkaujantis Valentinas Genys žemės nearia jau daugiau kaip 20 metų, ūkininkauja ekologiškai, taiko 9-erių metų ciklo sėjomainą, nenaudoja mineralinių trąšų.

Po ilgamečių pastangų ir darbo jis patirtimi ir žiniomis dalijasi su norinčiaisiais užsiimti tokia žemdirbyste. Būrys ūkininkų gerosios praktikos patarimų klausėsi, laukus ir techniką apžiūrėjo Ukmergės rajone Valentino Genio surengtose Lauko dienose. Apie tai skelbia Žemės ūkio ministerija.

V.Genio ūkyje lankėsi ir žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. „Žemės ūkis ir mokslas yra neatsiejami, nes žinios ir inovacijos yra kiekvieno ūkio ateitis“, – sako ministras. Šiandien išsaugomos geriausios ūkininkavimo patirtys, tačiau tuo pačiu žengiama koja kojon su naujovėmis ir žiniomis.

„Žinios ne tik padeda užauginti kokybišką, vartotojams patrauklų produktą, bet ir jį realizuoti. Žinios padeda saugoti aplinką, suprasti ir pažinti dirvožemį, kuris yra viso žemės ūkio pagrindas. Žemės ūkyje turime du skirtingus polius. Vienas – kai gamtos ir gyvybės procesai valdomi lyg būtų uždaryti cheminių mišinių narve. Tuomet gali būti daug saugiau suvaldyti procesus.

Kitas, kurį vykdo ekologiniai ūkiai, jį pavadinčiau laisvuoju ganymu, kai, turint agronomijos žinių, vertybinį pagrindą, procesai paliekami gamtai. Šis polis gali būti rizikingesnis ūkininkui – juk pasitaiko visko. Tačiau jis yra tikrai sėkmingesnis gamtai, o tuo pačiu – ir mums visiems“, – teigia žemės ūkio ministras.

Būrys žemdirbių, žemės ūkio specialistai turėjo galimybę susipažinti su demonstraciniais bandymais, kuriuose tiriamos įvairių rūšių ir veislių augalų reakcijos, kai sėjama į neartą dirvožemį, taikant specialią sėjomainą. Ūkininkas taip pat  pademonstravo TGS mišinių, įsėlinių ir posėlinių augalų įtaką dirvožemiui.

V.Genio kartu su UAB „Agrolitpa“ įkurtos viešosios įstaigos „V. Genio tvaraus ūkininkavimo akademija“ tikslas – atlikti ilgalaikius ekologinės žemdirbystės tyrimus ūkyje, o jų rezultatais dalytis su visais, siekiančiais gilesnio supratimo apie neariminę žemdirbystę. Šiais tyrimais siekiama sujungti mokslo žinias ir gamybą, bendradarbiauti kviečiami įvairių sričių mokslininkai.

Lauko dienose ūkininkai dalyvavo konferencijoje „Praktinė V. Genio tvaraus ūkininkavimo patirtis klimato kaitos kontekste. Dirvožemio procesų valdymas, augalų ir jų veislių svarba beariminėje žemdirbystėje“.

Žemės ūkio ministerijos bei VšĮ „Ekoagros“ specialistai pristatė informaciją apie Žaliąjį kursą, ekologinės gamybos sertifikavimo naujoves.

Apie sveiko dirvožemio formavimą kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademjjos profesorius dr. Vaclovas Bogužas, o dr. Aušra Marcinkevičienė apžvelgė daugianarių pasėlių galimybes dirvožemių tausojimui.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro atstovas dr. Virginijus Feiza aptarė beariminės žemdirbystės ir CO2 emisijos ypatybes. Doc. dr. Vytautas Ruzgas kalbėjo apie ekologinių veislių selekciją, jos poreikį, perspektyvas ir problemas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)