Spausdinti šį puslapį

Derliaus šventėje – dvarų kultūra

Dalyviai buvo šventiškai pasipuošę.  Autoriaus nuotr. Dalyviai buvo šventiškai pasipuošę. Autoriaus nuotr.

Arvydas PĖŠINA

Derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius“ šiemet apsistojo Krikštėnų dvaro teritorijoje. Tai lėmė ir šventės temą – dvarų kultūra. Nors buvo šalta, dalyvių netrūko – buvo ir didikų, ir paprastos liaudies, ir prekybininkų.

Aktorius Andrius Žiurauskas išmaniai pristatė dalyvaujančias seniūnijas ir pakvietė rajono merą Rolandą Janicką atidaryti mugę.

Susirinkusieji sužinojo, kad Pivonijos seniūnijoje yra apie 80 gyvenamųjų vietovių, kurios kaip žiedlapiai išsiskleidė aplink Ukmergę. Siesikiečiai turi Renesanso laikų dvarą, Pabaisko istorija įkūnijama per Vaitkuškio dvarą – vieną reikšmingiausių XVI–XX a. pr. kultūros ir edukacinių centrų Lietuvoje. Želva – istorinių, architektūrinių ir gamtinių paminklų lobynas. Deltuvos seniūnijoje šalia trakto Sankt Peterburgas–Varšuva įsikūręs Laibiškių dvaras, o Tiškevičių dvare veikusiuose bitininkystės kursuose mokėsi Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Veprių seniūnijoje yra meteorito krateris, ežeras su plaukiojančiomis salomis ir kalvarijų takai. Taujėnų seniūnijoje gimė pirmasis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona. Lyduokių ir Šešuolių seniūnijos garsios bažnyčiomis.

Vidiškių seniūnija garsi „Komarinės“ dvaro paslaptimis ir Šventerečiaus šaltinio vandeniu, o Žemaitkiemis išsiskiria savo unikaliu gamtos reiškiniu – meteoritais.

Rajono meras R. Janickas visus pakvietė apžiūrėti kermošių ir pamatyti, kaip branginamas tautos palikimas, išsaugomos senolių tradicijos.

Visi galėjo išbandyti dvariškas pramogas: pažaisti kroketą ir obuolkrepšį. Vyko kvepalų gamybos edukacija, dailininkė Agnė Dragūnaitė piešė šaržus.

Žiūrovai grožėjosi puošniomis, originaliomis, seniūnijų dizainerių sukurtomis damų suknelėmis. Ne tik grožėjosi, bet ir rinko pačią gražiausią, originaliausią...

Visiems seniūnijų atstovams buvo padovanoti kultūros centro Krikštėnų skyriaus kultūros darbuotojų Dalios Banišauskaitės, Janinos Svetlikauskienės ir Stelos Banišauskienės pagaminti suvenyrai. Juos gavo ir pramogose bei edukacijose dalyvavę žiūrovai.

Šventės pabaigoje buvo paskelbti konkursų rezultatai.

„Gardžiausio pyrago“ rinkimuose nugalėjo Pabaisko „Medutis“. Nugalėtoją paskelbė visus pyragais vaišinusios Dėdienytė ir Agotėlė.

Sunkiausia šių metų morka užaugo Žemaitkiemyje. Ji svėrė 870 gramų. Pirmą kartą rinkta sunkiausia paprika, svėrusi 370 gramų. Ji išauginta Siesikų seniūnijoje. Pirmą kartą rinkta ir sunkiausia saliero šaknis. Išaugusi Siesikuose, ji svėrė 520 gramų. Sunkiausias svogūnas, išaugintas Deltuvoje, svėrė 690 gramų.

Didžiausias – 89,5 kilogramo – moliūgas užderėjo Šešuolių seniūnijoje.

Nevyko bulvės rinkimai. Pasak Dėdienytės su Agotėlės, tai buvo prastuomenės maistas, o kadangi šventė – dvare, nėra ir bulvių, kurios dvaruose kadais sodintos tik dėl grožio – žiedų.

„Gražiausia ponios suknelė“ – Pivonijos seniūnijos suknelė.

Baigiantis renginiui savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė ir Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys seniūnijoms įteikė padėkas.

Šventėje koncertavo Panevėžio pučiamųjų instrumentų orkestras „Garsas“ ir atlikėjas Žilvinas Žvagulis. 

Šventę parėmė Žemės ūkio ministerija, Ukmergės rajono savivaldybė, Roko virtuvė.

Paskelbta, kad kitais metais Derliaus šventė vyks Želvoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)