Spausdinti šį puslapį

Užartas pievas teks atkurti

Žemės ūkio ministerija neseniai paskelbė, kad dalis šalies ūkininkų, per pastaruosius dvejus metus suarusių daugiametes ganyklas ir pievas, privalės jas atkurti. Kitaip jiems bus taikomos finansinės sankcijos.

Taip nutiko, nes Lietuva Europos Sąjungai yra įsipareigojusi išsaugoti pievas, bet šio įsipareigojimo nesilaikė – daugiamečių ganyklų ir pievų plotai šalyje, palyginus su 2012 metais, sumažėjo daugiau nei 5 proc.

Viršijus šį nustatytą ribinį dydį, valstybė nustato pareigas suartą žemę užsėti daugiamečiais žolynais tiems ūkininkams, kurie turi žemės, pertvarkytos iš daugiamečių ganyklų arba daugiamečiais žolynais užsėtos žemės į kitos paskirties žemę ankstesniu laikotarpiu.

Žemės ūkio ministerija jau rengia pievų atkūrimo tvarkos aprašo pakeitimą. Jame žada aiškiai nustatyti, kas ir kokius pievų plotus turės atkurti bei kokios finansinės sankcijos bus taikomos.

Atkuriant suartas pievas bus taikomas proporcingumo principas – visi, per paskutiniuosius dvejus metus išarę pievas, turėtų atkurti nustatytą procentinę jų dalį.

Planuojama sukurti ir internetiniame puslapyje paskelbti žemėlapį, kuriame būtų matomi suarti pievų plotai, taip pat planuojama įtraukti leistinas lauko įbraižymo paklaidas.

Suskaičiuota, kad, kasmet suariant vis daugiau daugiamečių ganyklų bei pievų, jų plotai šalyje reikšmingai sumažėjo.

Palyginus, 2015 m. buvo deklaruotas 647 250,78 ha daugiamečių ganyklų ir pievų plotas. Jis sumažėjo daugiau nei 11 proc. – iki 572 902,41 ha šiais metais.

Nacionalinė mokėjimo agentūra pareiškėjus, kuriems bus nustatyta prievolė atkurti suartas pievas, iki šių metų gruodžio 31 d. informuos asmeniškai, nurodant, kokį pievų plotą bus privaloma atkurti iki ateinančių metų paraiškų pateikimo dienos.

Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo Salvijaus Stimburio duomenimis, šiuo metu mūsų rajone yra deklaruota 10 731 ha daugiamečių ganyklų arba pievų.

Tačiau kiek konkrečiai ūkininkų galėtų paliesti dabartinė situacija, sunku pasakyti, nes deklaracija – individualus kiekvieno ūkininko atliekamas veiksmas.

Pasak skyriaus vedėjo, pievų ir ganyklų Lietuvoje, o taip pat ir mūsų rajone mažėja dėl to, kad ūkininkai atsisako pieno ūkių ir galvijininkystės. Vietoje šios kai kam net nuostolinga tapusios veiklos ūkininkai užsiima javų auginimu.

Pasak vedėjo, iki šiol iš ministerijos pusės nebuvo išaiškinta, kas nutiks, jei pievų Lietuvoje sumažės.  Dabar kai kuriems ūkininkams grasinama sankcijomis. Vedėjas mano, kad jas taikyti visiems nebus labai paprasta, nes dalies žemių nuomininkai yra pasikeitę. O dabartiniai nuomininkai negali atsakyti už ankstesniųjų įsipareigojimus.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)