Spausdinti šį puslapį

Javapjūtė šiemet vėluoja

Javapjūtę stabdo dažni lietūs. Javapjūtę stabdo dažni lietūs.

Javapjūtė šiemet vėluoja beveik 10 dienų, o dėl drėgmės javų nuėmimas tampa labai komplikuotas. Žemdirbiai su viltimi žvalgosi į dangų ir laukia giedros.

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša pasakojo, kad šiuo metu mūsų krašte daugiausia kuliami žieminiai rapsai.

Jo ūkyje rapsai neauginami, o kitų kultūrų – kviečių bei žirnių – kulti savaitgalį dar nebuvo įmanoma.

„Nuvažiavom, pabandėm, bet matom, kad per šlapi. Dar reikia laukti“, – pasakojo, bemaž 1 000 hektarų plote su sūnumi ūkininkaujantis asociacijos vadovas.

Sako, kad drėgnus javus galima būtų džiovinti, bet, elektrai pabrangus, džiovinimo kaštai – didžiuliai. Tad geriau kantriai laukti.

„Pakėlus javus matosi, kad šiaudas net permirkęs –  tiek daug primerkta“, – kalbėjo ūkininkas.

Nors praėjusią savaitę bent kelias dienas tvyrojo dideli karščiai, sako, kad susidarė šutra, trūko vėjo, tad džiovimas buvo labai prastas.

Pasak A. Valaišos, apie būsimą derlių kalbėti dar ankstoka. Svarbiausia dabar jį nuimti. Vis dėlto, spėja, kad derlius bus kiek mažesnis už vidutinį. Tai lemia ne tik didelės šiųmetės liūtys ir buvęs vėlyvas pavasaris.

Nepalanku javams ir tai, kad jie gavo mažiau nei įprastai trąšų. Dėl didelių kainų trąšų kiekiai mažinti. Mažiau purkšta ir augalų apsaugos priemonių, taigi daugiau plito ligos ir kenkėjai.

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos vadovas pasakojo, kad rinkdamiesi, kokias kultūras auginti, žemdirbiai, žinoma, žiūri į pelningumą. Tačiau ne visada tai pavyksta. Antai rapsai, kurių derliaus nuėmimas dabar vyksta gana intensyviai, jų pačių ūkyje nepasiteisino, nes ūkis yra pusiau ekologinis. „O ekologiškai rapsų neužauginsi. Tai – gana įnoringa kultūra“, – sako pašnekovas. Tad daugiausia sėjo kviečių, žirnių, pupų, avižų.

„Kiekvieni metai yra labai skirtingi, tai per sausa, tai per šlapia, tai per šalta. Bet gamta yra gamta – nieko čia nepadarysi“, – teigia pašnekovas, vildamasis, kad derlių nuimti tikrai pavyks. 

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijai šiuo metu priklauso per 100 narių. Tai – didžioji dauguma rajono žemdirbių.

Žiniasklaidoje skelbiama, kad javapjūtė šiemet kai kuriuose kituose regionuose vėluos net dvi savaites.

Taip pat dauguma teigia, kad  prikūlimai nepasieks vidurkio. Šalyje apie trečdalis pasėlių yra išguldyta, o tai turės įtakos grūdų kokybei.

Pažymima, kad, vėluojant javapjūtei, vėluos ir žieminių rapsų sėja, gali vėluoti ir kviečių. Todėl prognozuojamas prastesnis ir kitų metų derlius.

Rapsų augintojai sako, kad šios kultūros derlius nepateisina lūkesčių, iš hektaro tikimasi gauti 0,5 tonos mažiau nei vidutiniškai.

Lyginant šalies regionus, manoma, kad labiausiai nuo vėtrų ir lietaus nukentėjo Suvalkijos regionas, kur išguldyta iki 50 proc. pasėlių. Taip pat sudėtinga situacija kaimyniniame Kėdainių rajone.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)