Spausdinti šį puslapį

Rajono pieno ūkiai į streiką įsitraukė simboliškai

Autorės nuotr. Ukmergiškiai stojo į eilę, norėdami gauti nemokamo pieno. Autorės nuotr. Ukmergiškiai stojo į eilę, norėdami gauti nemokamo pieno.

Ūkininkai, neapsikentę vis mažinamų pieno supirkimo kainų, praėjusią savaitę pakilo į streiką.

Kviesdami nemokamo pieno, jie streikavo skirtinguose šalies miestuose. Ukmergėje – taip pat, tiesa, daugiau simboliškai.

Protestuodami pieno ūkiai vasario 9-ąją pieną nemokamai dalijo aikštėje prie Ukmergės kultūros centro. Streiką Ukmergėje inicijavęs Darius Šepkus pasakojo, kad prisidėti žadėjo bent 14 rajono ūkininkų, tačiau į aikštę susirinko penki, o pieną nemokamai dalijo tik du, atsivežę 400 litrų.

Per televiziją prisižiūrėję vaizdų, kaip pienas pilstomas tiesiai iš cisternų, ukmergiškiai, atsinešę įvairaus dydžio, net ir 40 litrų,  tarą, stojo į ilgą eilę.

Ūkininkus nemaloniai nustebino, kad kai kurie reikalavo pieno, net apstumdydami kitus.

Kai kurie į ūkininkų streiką atsinešė savą – mažų pajamų – problemą.

Dalis žmonių rėmė ūkininkus – siūlė už dalijamą pieną sumokėti, kiti pasiėmė kontaktus ir žadėjo pirkti pieną iš ūkių nuolatos. Pasak jų, geriau palaikyti ūkininkus ir pirkti produkciją tiesiai iš jų nei iš prekybininkų, kurių kainos tik auga.

Streiko organizatorius sakė, kad žmonių už išdalytą pieną paaukotų pinigų ūkininkai sau nepasiliks – skirs labdarai.

Tiesa, tie, kurie dovanos atėjo su didžiulėmis talpomis, pinigų nesiūlė. Daugiausia susimokėti norėjo žmonės, atsinešę kelių litrų tarą. Pasak D. Šepkaus, jeigu ateityje dar rengs panašų streiką Ukmergėje, tai dalijamo pieno kiekį ribos iki kelių litrų.

Pasak streikuotojų, perdirbėjai ir prekybininkai pasiima didžiausią dalį, o ūkininkai už pieną gauna centus. „Negali taip būti, kad 12 tonų pieno priduodantis ūkininkas už litrą gauna 25 centus, o parduotuvėje tas pats litras kainuoja 1,60 euro“, – komentavo situaciją vyras. 

Nuo praėjusių metų rugpjūčio pieno supirkimo kainos pradėjo kristi ir tebekrenta. Ūkininkai neseniai gavo pranešimus, kad jos vėl mažinamos. Tai esą žlugdo pienininkystės sektorių. Jau ir taip negausios pienininkų gretos gali dar labiau išretėti.

D.Šepkus pats yra ūkininkas. Anksčiau laikęs 70 karvių ūkį Širvintose, vyras galvijus išpardavė ir perėjo prie žemdirbystės. Tačiau taip pat jis dirba brigadininku Ukmergės rajono Vidiškių ūkininkės pieno ūkyje, į kurio modernizavimą investuotos didžiulės lėšos. Įsigyti melžimo robotai, mėšlas šalinamas technologizuotai.

Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos duomenimis, perdirbėjų metiniai rezultatai skaičiuojami milijonais, nė viena perdirbimo įmonė pernai dėl rinkos nebankrutavo ir gamybos nestabdė. O ūkininkai bankrutuoja ar tiesiog atsisako pienininkystės. Streikuodami ūkininkai siekia valstybės bei savivaldybių įsikišimo ir palaikymo ar kainų reguliavimo. Jau kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją bei kitas institucijas, tačiau veiksmų iki šiol nesulaukė. Ministerija yra išsakiusi poziciją, kad smulkius ūkius turėtų remti savivaldybės, o stambius – patys perdirbėjai. Pažadėjo ieškoti paramos Europos Sąjungos fonduose.

Pasiteiravus, kiek ilgai ūkininkai nusiteikę streikuoti, D. Šepkus pasidalijo nuomone, kad reikia kovoti, kol išsikovos palankesnes sąlygas. Jei jų nepavyks išsireikalauti streikuojant vietoje, eiti toliau. Kitaip pieno ūkiai bus priversti žlugti, o pieną teks pirkti iš Lenkijos. „Arba kovoti ir kažką išsikovoti, arba nuleisti rankas, viską išsiparduoti ir nutraukti pienininkystės veiklą“, – kalbėjo jis.

Kitų savivaldybių ūkininkai taip pat streikavo. Skelbta apie protestus Tauragėje, Alytuje, Šilutėje. Kitur ūkininkai net užblokavo įvažiavimus į ūkius ir neįsileidžia pienovežių.

Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus  duomenimis, 2023 metų sausio 1 dieną Ukmergėje pieninių veislių karvių laikytojų buvo 319, jų ūkiuose iš viso laikomos 2 353 karvės.

Ūkiai skirstomi į smulkius, vidutinius bei stambius. Stambiųjų, kuriuose auginama per 150 karvių, mūsų rajone yra trys, iš viso juose laikoma 800 karvių.

Vidutinių, kuriuose būtų nuo 100 iki 150 karvių, nėra, vienas ūkininkas augina 83 karves (nuo 51 iki 100).

Nuo 21 iki 30 karvių mūsų rajone laiko 10 ūkių, o nuo 31 iki 50 – 8 ūkiai.

Visi kiti – smulkieji ūkininkai: 1–2 karves laiko 197 ūkiai, 3–5 – 55 ūkiai, 6–10 – 31 ūkis, 11–20 – 14  ūkių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)