Spausdinti šį puslapį

Mokinių rajone padaugėjo, bet priežastis – skaudi

Šiais mokslo metais Ukmergės rajono bendrojo ugdymo mokyklose mokysis 3 506 mokiniai. Tai – 59 daugiau, nei prieš metus. 

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sako, kad mokinių rajone daugėja antrus metus. Tiesa, viena iš priežasčių yra labai liūdna – apie šimtą vaikų mūsų rajone mokyklas ir darželius lankys, nes jų tėvynėje Ukrainoje vyksta karas. Tai – karo pabėgėlių vaikai.

1–4 klasėse bus net 70 mokinių daugiau nei pernai, 5–10 klasėse turėtų būti apie 10 mokinių daugiau. O štai 11–12 klasėse mokinių sumažėjimas – dabartiniais skaičiavimais bus 21 mažiau.

Priešmokyklinio ugdymo grupėse vaikų bus mažiau nei planuota pavasarį. Kovo mėnesį planuota, kad bus ugdomas 321 priešmokyklinukas. Dabar aišku, kad bus 309 pagal šią programą ugdomi vaikai.

Mokytis pirmoje klasėje prašymus pateikė 330 būsimų pirmokų tėvai.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas sako, kad per vasarą tikslų vaikų skaičių numatyti labai sudėtinga. Jis kasmet tvirtinamas vasaros pabaigoje, tačiau prasidėjus mokslo metams visada patikslinamas.

Pasak V. Kalino, šiemet rugsėjį švietimo sistemos darbuotojų laukia dideli iššūkiai.

Nuo šių mokslo metų pakoreguoti reikalavimai dėl minimalaus vaikų skaičiaus klasėse. 1–10 klasėse galės būti ne mažiau 8, III–IV gimnazijos klasėse – ne mažiau 12 mokinių.

Nebelieka ir 5–8 jungtinių klasių, jau anksčiau buvo nejungiamos 9–10 klasės. 1–4 klasės gali būti jungiamos tik po dvi.

Šie pakeitimai aktualūs kaimo mokykloms. Jei rugsėjo 1-ąją paaiškės, kad klasėje bus ne 8, o 7 vaikai, tokia klasė dirbti negalės – vaikai turės būti vežami į kitą mokyklą. Anot skyriaus vedėjo, labai tikimasi, kad mūsų rajone taip nenutiks.

Praėjusią savaitę buvo viešai pranešta, kad Vilniaus ir Šalčininkų rajonų savivaldybės nusprendė nesilaikyti Vyriausybės nustatytų klasių formavimo kriterijų ir ketina sudaryti mažesnes nei 12 mokinių gimnazijos klases.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pažymi, kad savivaldybės privalo vykdyti valstybės institucijų sprendimus – klasių, kuriose rugsėjo 1 d. bus mažiau mokinių nei nustatytas mažiausias skaičius, negalima registruoti Mokinių registre.

Artėjant rugsėjui mokytojams, mokiniams ir jų tėvams aktualios problemos buvo aptartos mūsų rajono Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto posėdyje.

Jame pristatyta „Tūkstantmečio mokyklų“ programa. Į jos veiklas įtrauktos 6 mūsų rajono ugdymo įstaigos: Dukstynos pagrindinė mokykla, Antano Smetonos gimnazija, Jono Basanavičiaus gimnazija, Senamiesčio progimnazija, Užupio pagrindinė mokykla ir „Šilo“ progimnazija.

Posėdyje pateikta abiturientų valstybinių brandos egzaminų rezultatų analizė, pasidžiaugta, kad 11 rajono dvyliktokų gavo 100 balų įvertinimus.

Komitetas kartu su Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus atstovais aplankė Ukmergės „Ryto“ specialiąją mokyklą ir Želvos gimnaziją. Aptarti šių įstaigų pasiruošimo naujiems mokslo metams kausimai, apžiūrėtos patalpos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)