Spausdinti šį puslapį

Įvardytos leidžiamų nelaisvėje laikyti žinduolių rūšys

Lietuvoje pirmą kartą parengtas Leidžiamų nelaisvėje laikyti ir veisti žinduolių rūšių sąrašas, kitaip vadinamas pozityviuoju sąrašu.

Juo siekiama apsaugoti gyvūnų gerovę, užkirsti kelią rūšių nykimui, išsaugoti biologinę įvairovę bei apsaugoti visuomenę, žemės ūkyje auginamus gyvūnus nuo ligų, kurias žmonėms perduoda gyvūnai, plitimo, agresyvių ir nuodingų rūšių keliamų pavojų.

Aplinkos ministerija skelbia, kad į sąrašą siūloma įrašyti 35 rūšis ir gentis. Jas bus galima laikyti ir veisti namuose be leidimo arba bus privaloma gauti leidimą, jei šeimininkai juos laikys aptvaruose.

Sąraše – įvairios pelių rūšys, žiurkėnai, šinšilos bei kiti maži gyvūnai. O taip pat – galingi ir dideli, laikomi aptvaruose – bizonai, stumbrai, stirnos, danieliai, elniai, šernai.

Visas sąrašas skelbiamas Aplinkos ministerijos tinklalapyje.

Skelbiama, kad jo pagrindinis principas – leisti laikyti tokius laukinius gyvūnus, kurių gerovę namų aplinkoje galėtų užtikrinti specialaus biologinio ar veterinarijos medicinos išsilavinimo neturintis laikytojas.

Lietuvoje šiuo metu naudojamas Draudžiamų laikyti nelaisvėje ir veisti laukinių gyvūnų rūšių sąrašas, į kurį įtrauktos 23 gyvūnų grupės ar rūšys, pavyzdžiui, krokodilų, beždžionių, lokių, katinių, banginių rūšys.

Tačiau daugelyje šalių nuo „draudžiamų sąrašų“ pereinama prie „leidžiamų sąrašų“ rengimo ir įgyvendinimo. To siekiama ir Lietuvoje.

Pasiūlymus ir pastabas dėl šių sąrašų prašoma teikti iki gegužės 31 d. el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Žadama, kad pastabos bus aptartos bei parengtas baigtinis Leidžiamų nelaisvėje laikyti ir veisti žinduolių rūšių sąrašas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)