Spausdinti šį puslapį

Su kokiais emociniais iššūkiais susiduria mokiniai besiruošiant brandos egzaminams bei kaip juos įveikti?

Mokyklos baigimas ir ruošimasis brandos egzaminams - sudėtingas metas jaunuolio gyvenime. Artėjant egzaminams abiturientai susiduria su visa puokšte emocinių iššūkių, kurie gerokai apsunkina pasiruošimą egzaminams.Kokie tai emociniai iššūkiai, kaip su jais susidoroti arba jų išvengti?

Dvejonės dėl ateities

Vieni jaunuoliai žino, kokią specialybę nori mokytis dar nuo pirmųjų klasių. Tačiau tokių yra mažuma. Visgi, didžioji dauguma iki pat brandos egzaminų, o kartais dar ilgiau dvejoja, kokioje srityje norėtų save realizuoti. Taigi, profesijos rinkimasis sukelia nemenką nerimą ir dar labiau apsunkina pasiruošimo brandos egzaminams laikotarpį.

Jeigu kankina dvejonės dėl ateities, vertėtų pasikalbėti su tėvais ar kitais artimaisiais. Svarbu nerimo nelaikyti savyje, mat pasikalbėjus pasidaro lengviau, o iš sudėtingos situacijos pavyksta išeiti paprasčiau. Taip pat visuomet naudinga pasikonsultuoti su mokytojais, kuriais pasitiki. Jie geriau nei bet kas kitas galės įvertinti tavo žinias, būdą ir atitinkamai patarti renkantis profesinį ateities kelią.

Nuotolinio mokymosi įtaka

Ilgą laiką trukęs mokymasis iš namų dėl pasaulyje vyravusios korona viruso pandemijos padarė įtaką kone kiekvienam gyvenimo aspektui. Ne išimtis ir abiturientų pasiruošimas brandos egzaminams. 

Jeigu jauti, jog nuotolinis mokymasis turėjo neigiamą įtaką tavo mokymosi progresui, o gal net atsirado tam tikrų spragų, padėtį pagerinti dar ne vėlu. Čia padėti gali papildomas mokymasis, o tiksliau - korepetitoriai. Tad jeigu per nuotolines matematikos pamokas naršei socialiniuose tinkluose ir dabar nerimauji dėl artėjančių egzaminų, suskubk ieškoti matematikos korepetitoriaus. O jei anglų kalbą “perkandai” žiūrėdamas filmus, prieš egzaminus į pagalbą vertėtų pasikviesti anglų kalbos korepetitorių.

Karas Ukrainoje

Neramumai vykstantys netolimoje Lietuvos kaimynystėje, ko gero, paveikė kiekvieną iš mūsų. Ne išimtis ir abiturientai. Emocinis karo fonas gali paveikti įvairiai, tačiau tai tikrai nepadeda susikaupti ir ruoštis artėjantiems brandos egzaminams. Atvirkščiai, daugelis reaguoja ganėtinai jautriai, patiria nerimą ir liūdesį. Tokie jausmai yra visiškai normalūs netoli vykstančio karo fone.

Dėl karo grėsmės kylančius nerimą ir baimę gali padėti įveikti kalbėjimasis apie padėtį su artimaisiais bei draugais. Bendraudamas būtinai įvardink, kaip jautiesi - tokiu būdu nerimas sumažės, nes būsi suprastas. Taip pat labai svarbu riboti informacijos srautą. Nuolat ekranuose matoma informacija apie karą neleis atsitraukti baimėms.

Spaudimas iš aplinkos

Mokiniai dažnai susiduria su konkurencija tarp klasės draugų. Tai neabejotinai sukelia papildomą stresą. Tačiau dar didesniu iššūkiu gali tapti tėvų ar kitų artimųjų lūkesčiai.

Svarbu prisiminti, kad mokaisi ne dėl kitų, o dėl savo ateities ir gerovės. Rekomenduojama atsiriboti nuo aplinkinių nuomonių ir komentarų gausos, siekti savų tikslų ir suprasti, kad visi žmonės yra skirtingi, tad normalu, jog gali skirtis gebėjimai ar trokštami ateities planai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)