Spausdinti šį puslapį

Kodėl svarbu tausoti gamtą ir kaip, tai daryti?

Gamta – mūsų namai. Būtent taip galėtų skambėti trumpas atsakymas į klausimą, kodėl reikia saugoti bei tausoti gamtą ir mus supančią aplinką. Tačiau, jei norėtume atsakyti į šį klausimą plačiau, tikrai rastume ką aptarti.

Taigi, priežasčių, kodėl būtina saugoti gamtą yra labai daug. Viena pagrindinių ta, kad nuo mūsų apsisprendimo saugoti gamtą, nemaža dalimi priklausys geriamo vandens kokybė. Kuo mažesnė bus aplinkos tarša, tuo kokybiškesniu vandeniu mėgausimės. Tačiau ir tai – dar ne viskas: gamtos švara turi įtakos ir augalijos bei gyvūnijos rūšių įvairovei. Na, ir, žinoma, taip pat nesunku pastebėti, kad kuo mažiau bus teršiama gamta, tuo geresnė bus ir mūsų savijauta: leisdami laiką neužterštame ore, galime stiprinti savo imunitetą bei pasisemti jėgų. Taigi, tai – labai svarbios priežastys, kodėl turime puoselėti gamtą. Na, o dabar – pats metas aptarti ir idėjas, kaip tai galima padaryti. 

  • Vienas paprasčiausių bei saugiausi būdų prisidėti prie švaresnės aplinkos kūrimo yra atliekų rūšiavimas. Įvairios kilmės atliekos – kasdienis mūsų veiklos rezultatas. O jas rūšiuodami tikrai kursime švaresnę aplinką bei tausosime gamtą..
  • Nuotekos – dar vienas mūsų kasdienės veiklos rezultatas. Vidutiniame namų ūkyje per parą gali sudaryti apie kelis šimtus litrų nuotekų, ir tik pagalvokite, kiek daug jų susidaro per metus. Taigi, jei norime tausoti gamtą, turime atsakingai tvarkyti nuotekas. Efektyvus nuotekų tvarkymas bus garantuotas, jei jūsų namų ūkyje atsiras nuotekų valymo įrenginys. Jis ypač patikimai išvalo nuotekas, todėl galite būti tikri – neteršite gamtos bei išvengsite administracinių nuobaudų. Be to, šis įrenginys nuotekas išvalo taip, kad vėliau vanduo yra tinkamas naudoti antrą kartą – juo galima laistyti veją ar plaukti transporto priemones bei šaligatvius. 
  • Ne paslaptis, kad vienas ilgiausiai yrančių darinių yra plastikas. Tad rinkitės tokius sprendimus, kad jūsų namuose susidarytų jo kuo mažiau. Mažus plastikinius maišelius produktams laikyti, keiskite popieriniais, o didelius plastikinius maišus, į kuriuos sutalpinate visus pirkinius, keiskite, medžiaginiais pirkinių krepšiais. 
  • Bent vieną dieną per savaitę išsiugdykite įprotį naudotis tik dviračiu – už tai jums padėkos ne tik gamta, ir jūsų pačių piniginė. 
  • Jei auginate įvairius augalus, vaisius, daržoves, prieskonines, žoleles bei uogas, tai, tikėtina, naudojate ir trąšas. Tačiau jei jums rūpi gamtos išsaugojimas, rinkitės kuo daugiau natūralių trąšų. Ir tai užtikrinti tikrai nėra sunku – ar žinojote, kad net vanduo, kuriame virė jūsų pusryčiams skirti kiaušiniai yra puiki trąša? O ir  taip mėgstamų vaisių – bananų žievių išmesti irgi nereikėtų, tai irgi yra puiki trąša jūsų auginamiems augalams. 
  • Langų valikliai, skystas muilas, indų ploviklis – tokio pobūdžio gaminai sutinkami kiekvienuose namuose, Tačiau, jei jums rūpi išsaugoti gamtą, nepirkite įprastų priemonių – pirmenybę teikite tik ekologiškoms bei natūralioms. Tai daryti reikėtų todėl, kad jos savo sudėtyje neturi cheminių sudedamųjų dalių – dažiklių, kvapiklių ir t.t., todėl yra draugiškos gamtai. Tiesa, draugiškos ne tik gamtai, bet ir jūsų sveikatai. 

Gamtą tausoti labai svarbu. Tačiau gera žinia ta, kad tai galime daryti ypač įvairiais būdais, todėl, tikrai rasite sau tinkamiausius sprendimus. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)