Spausdinti šį puslapį

Rinkimų traukinyje – vis daugiau kandidatų

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai įsibėgėja. Šiuo metu tarp jau užsiregistravusiųjų į Ukmergės rajono merus – penki politinių partijų atstovai ir vienas nepriklausomas kandidatas. Kai kurios partijos jau atskleidžia ir preliminarias savo sąrašų viršūnėles.

Ukmergėje šiuo metu į mero kėdę pretenduoja šeši kandidatai.

Penkis narius iškėlė politinės partijos, vienas savo kandidatūrą išsikėlė pats.

Lietuvos socialdemokratų partijos Ukmergės skyrius kandidatą į rajono mero postą patvirtino ir apie tai pasiskelbė pirmieji – dar rugsėjo pradžioje. Kandidatu išrinktas Valdas Petronis. Jis – UAB „SMD“ vadovas, ne vienus metus ėjo rajono savivaldybės tarybos nario pareigas, vadovavo Naujosios Sąjungos Ukmergės skyriui.

Socialdemokratų partijos Ukmergės skyriaus pirmininkas Arūnas Dudėnas informavo, kad jau numatytas ir kandidatų į rajono tarybą sąrašas. Pirmieji penki sąrašo kandidatai – V. Petronis, Klavdija Stepanova, Stasys Jackūnas, Arūnas Jasaitis bei Aira Dudėnienė. Tokia kandidatų eilės tvarka buvo reitinguota visuotiniame skyriaus susirinkime.

Kandidatus pasitvirtino

Darbo partijos Ukmergės skyriaus kandidatas rinkimuose į mero postą – skyriaus pirmininkas rajono savivaldybės vicemeras Rolandas Janickas.

Jis yra ėjęs ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas, dvi kadencijas dirbo rajono taryboje.

Pasak partijos lyderio, kandidatų į rajono tarybą sąrašo viršuje – R. Janickas, Vydas Paknys, Kazys Cesevičius, Darius Varnas, Arūnas Civilka.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ Ukmergės skyrius į mero postą siūlo Jolitą Žurauskienę. Kandidatė turi pedagoginį išsilavinimą, dirba Ukmergės pagrindinėje „Šilo“ mokykloje bei žurnalistikos srityje.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ Ukmergės skyriaus vadovas Rimantas Lenartavičius informavo, kad ši kandidatūra patvirtinta partijos tarybos posėdyje. Taip pat patvirtintas ir kandidatų į tarybos narius sąrašas, kurio viršuje – J. Žurauskienė, Mindaugas Tamošiūnas, R. Lenartavičius, Rita Gelūnienė ir Darius Imbrasas.

Sąlyčio taškų nerado

Liberalų sąjūdžio Ukmergės skyriaus nariai savo kandidato į merus šiuose rinkimuose nesiūlo. Skyriaus pirmininkė Daiva Krikštaponienė pasakojo, kad nuo rugpjūčio vidurio iki lapkričio vidurio svarstė apie susijungimą su Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) Ukmergės skyriumi, bendrų kandidatų iškėlimą.

„Tačiau bendrų sąlyčio taškų nepavyko rasti, nuomonės apie kandidatus išsiskyrė ir tokios „jungtuvės“ neįvyko“, – aiškino pirmininkė.

Liberalų sąjūdžio Ukmergės skyrius sudarė savo „nuosavą“ kandidatų į rajono tarybos narius sąrašą. Pirmieji sąraše – Valdas Raugalas, Marius Drochneris, Daiva Krikštaponienė, Lina Sukackienė bei Sigitas Masiulionis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Ukmergės skyrius į merus siūlo Juozą Varžgalį. Šis kandidatas daug metų ėjo rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas. Šiuo metu jis – rajono tarybos narys.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkas Algirdas Kopūstas sako, kad skyriaus tarybos posėdyje jau patvirtintas pretendentų į tarybos narius sąrašas. Jo viršuje – J. Varžgalys, A. Kopūstas, Elena Mirinavičienė, Romas Pivoras, Gintaras Plevokas.

Dar neapsisprendė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Ukmergės skyrius į rajono merus siūlo Agnę Balčiūnienę. Ji dirba rajono savivaldybės administracijoje vyriausiąja specialiste.

Kandidatų į rajono savivaldybės tarybą pavardžių skyriaus pirmininkas Vytautas Česnaitis kol kas viešai nepaskelbė, teigdamas, kad sąrašas dar tikslinamas.

Jo dar neskelbia ir Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) Ukmergės skyrius. Ši politinė partija nepasiskelbė ir kandidato į merus. Neoficialiais duomenimis, skyriaus siūlomu kandidatu į merus bus keliamas tarybos narys konservatorius Andrius Kalesnikas. Skyriaus pirmininkas Regimantas Baravykas patvirtino, kad „labai rimtai svarstoma ši kandidatūra“. Kandidatų į rajono tarybą sąrašą jie taip pat jau turi, tačiau, pasak pirmininko, jis nėra „šimtaprocentinis“.

Išsikėlė pats

Rinkimų tvarka leidžia asmenims savo kandidatūras kelti savarankiškai, be politinės partijos ar visuomeninės organizacijos palaikymo.

„Palaikymo komandą“ šiuo atveju atstoja kandidato pateiktas rinkėjų parašų sąrašas. Kaip ir politinėms partijoms, jam reikia surinkti ne mažiau kaip 270 galiojančių parašų.

Ukmergėje pretendentų į kandidatus mero rinkimuose būrį neseniai papildė ir pats save išsikėlęs miesto bendruomenės pirmininkas Julius Kazėnas.

Visuomeninis komitetas

Lietuvoje užregistruota ir nemažai visuomeninių komitetų, kurie taip pat gali siūlyti savo kandidatus į merus.

Paskutinę dokumentų registruoti savarankišku politinės kampanijos dalyviu priėmimo dieną, gruodžio 6-ąją, VRK gavo prašymą užregistruoti visuomeninį komitetą ir Ukmergėje. Jis pavadintas „Vilkmergės grupe“. Prašymą pateikė komiteto atstovas Vytautas Martyšius. Kol kas dar neaišku, ar komitetas bus įregistruotas ir ar kels savo kandidatą į merus.

Pateiks dokumentus

Kaip aiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, konkretų kandidatų sąrašą ir kandidatų pareiškinius dokumentus įstatymo numatyta tvarka reikia pristatyti savivaldybių rinkimų komisijoms iki sausio 15 dienos. Tuomet, pateikę dokumentus bei užstatą, politinės kampanijos dalyviai gaus parašų rinkimo lapus ir jau galės pradėti rinkti parašus. Visi keliami kandidatų sąrašai ir kandidatai bus užregistruoti tik tuomet, kai sulauks pakankamo rinkėjų palaikymo.

Pasak Z. Vaigausko, nors terminai politinės kampanijos dalyvių dar nespaudžia, anksčiau pateikus sąrašus, daugiau laiko išlošiama rinkti parašus.

Iki sausio 20 dienos rinkėjų palaikymo parašus pristatyti reikia savivaldybės rinkimų komisijai. Komisija, patikrinusi gautus dokumentus, priims sprendimus dėl kandidatų sąrašo ar kandidato registravimo.

Visi kandidatų sąrašai ir kandidatai paaiškės sausio 30 dieną – bus skelbiami VRK interneto svetainėje.

Kiekvienoje savivaldybėje nustatytas skirtingas reikiamų surinkti parašų skaičius. Ukmergės rajono savivaldybėje reikia pateikti sąrašą su 270 parašų. Tiek parašų turi surinkti ne tik politinės partijos, bet ir patys savo kandidatūras iškėlę asmenys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)