Spausdinti šį puslapį

Šaltas pavasaris atitolino šildymo sezono pabaigą

Šis pavasaris – bene šalčiausias per pastaruosius kelis dešimt-mečius. Taip rodo „Ukmergės šiluma“ ilgalaikė statistika. Ši įmonė šilumos tiekimo sezoną baigia atsižvelgdama į oro temperatūrą lauke.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys pasakojo, kad vidutinis laikas, kuomet jau baigiamas kūrenimo sezonas, – balandžio 15–20 d.

Tiesa, buvo metų, kai šilumos tiekimas buvo nutrauktas ir balandžio 8-ąją, o pati vėliausia data, buvusi per pastaruosius kelis dešimtmečius, – gegužės 4-oji.

V.Paknys pasakojo, kad šilumos tiekimas oficialiai nutraukiamas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Toks sprendimas priimamas, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra būna aukštesnė kaip 10 laipsnių.

Šios savaitės pradžioje šis vidurkis tesiekė 3,5 laipsnio, o sekmadienį vidutinė paros oro temperatūra tebuvo 2,5 laipsnio šilumos.

Direktorius sakė, kad pagal sutartį duomenis apie orus jų įmonei kasdien teikia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Planuojant, kada jau galima būtų svarstyti apie šildymo pabaigą, pirmiausia žvalgomasi į orų prognozes. Tačiau ne tik. Pasak direktoriaus, reaguojama ir į gyventojų skambučius bei žinutes. Jei žmonėms atrodo, kad už lango – šiluma ir radiatoriai kaista be reikalo, tokiomis mintimis kai kurie skuba pasidalyti su šilumos tiekėjais.

Šią savaitę dar snyguriavo, tad, pasak V. Paknio, tokių skambučių nesulaukta. Beveik. Vienas Ukmergės daugiabutis vis dėlto pareiškė pageidavimą, kad šildymo sezonas pas juos baigtųsi anksčiau, nei apie tai oficialiai paskelbs savivaldybės administracijos direktorius.

To daugiabučio gyventojai jau surinko privalomą tokiai procedūrai parašų kiekį ir pateikė savo raštą „Ukmergės šilumai“.

V.Paknys priminė, kad privalomas gyventojų parašų kiekis šiai procedūrai – 51 proc. Apie šį sprendimą gyventojai privalo panešti ne tik jų įmonei, bet ir daugiabučio vidaus šilumos punktą prižiūrinčiai bendrovei.

Direktorius pastebi, kad pastaruoju metu galimybe pasinaudoti teise anksčiau nei kitur nutraukti šilumos tiekimą naudojasi vis mažiau gyventojų. Matyt, dauguma įvertina, kad galimai sutaupyti pinigai neatperka malonumo komfortiškai gyventi. Ypač dabar, kai daugiau žmonių dėl karantino laiką leidžia butuose – iš namų dirba ir mokosi.

Anot V. Paknio, labai svarbu dar ir tai, kad daugelis – daugiau kaip 70 proc. – Ukmergės daugiabučių turi įsirengę automatizuotus šilumos punktus ir juos tinkamai sureguliuoja. Tai reiškia, kad orui lauke įšilus iki 10 ar 12 laipsnių, ši sistema išsijungia automatiškai ir radiatoriai butuose nebešyla. Tiesa, kai kur ši sistema nėra tinkamai sureguliuota ir turimomis galimybėmis gyventojai pasinaudoti negali.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas informavo, kad, nors orai kiek atšilo, šią savaitę šilumos sezono Ukmergėje nutraukti nežadama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)