Nustatė, kaip keliauti autobusuose

Gedimino Nemunaičio nuotr. Naujos taisyklės reglamentuoja tvarką autobusuose. Gedimino Nemunaičio nuotr. Naujos taisyklės reglamentuoja tvarką autobusuose.

Gavus Vyriausybės atstovų raštą dėl Kelių transporto kodekso įgyvendinimo, parengti autobusų stočių steigimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos aprašas bei tvarkos, kurios reglamentuoja keleivių ir vežėjų teises bei pareigas.

Autobusų stočių pagrindinė paskirtis – aptarnauti keleivius, vykstančius reguliariaisiais reisais vietinio, tolimojo ir tarptautinio susisiekimo maršrutais, organizuoti autobusų ekipažų patikrinimą, kontroliuoti autobusų išvykimo ir atvykimo laiką, parduoti keleiviams bilietus, teikti jiems informaciją ir bagažo saugojimo paslaugas.

Savivaldybė taip pat parengė keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo autobusų stotelėse tvarkos aprašą. Jame skelbiama, kad miesto stoteles įrengia savivaldybė, o priemiestines – akcinė bendrovė „Via Lietuva“. Informaciją stotelėse skelbia ir atnaujina vežėjas.

Nurodymai keleiviams

Apraše detaliai išdėstyta keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo tvarka. Pavyzdžiui, nurodoma, kad autobusas gali vėluoti išvykti ne daugiau kaip 5 minutes, jeigu reikia parduoti bilietus ar esant didesniam keleivių skaičiui.

„Keleiviai autobuse vietą turi užimti taip, kad netrukdytų kitiems, o privažiavę reikiamą stotelę ir, autobusui sustojus, nedelsdami išliptų.

Pirmumo teisę įlipti į autobusą turi neįgalieji, keleiviai su mažamečiais vaikais, nėščios moterys ir senyvo amžiaus žmonės. Nurodytiems asmenims kiti keleiviai privalo užleisti sėdimas vietas, virš kurių yra užrašai „Keleiviams su vaikais“ ir „Neįgaliesiems“ arba atitinkami simboliai.

Asmuo su negalia turi teisę važiuoti autobusais su šunimi pagalbininku, tik turėdamas dokumentą, patvirtinantį šuns pagalbininko akreditaciją, ir dokumentus, kuriuose nurodoma šuns sveikatos būklė ir skiepų žymos. Šuo pagalbininkas vežamas nemokamai ir neturi užimti sėdimos vietos.

Draudžiama vežti keleivius be bilietų ar įsigijusius bilietus su Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatyme nustatyta nuolaida, tačiau nepateikusius reikiamų dokumentų, patvirtinančių jų teisę į transporto lengvatas.

Vežant keleivius, esant žemesnei negu 0 laipsnių oro temperatūrai, autobuso salonas turi būti šildomas“, – tai keli iš tvarkos punktų, įvairios galinčios pasitaikyti situacijos aptariamos dokumente.

Kaip vežti bagažą

Patvirtintos Keleivių ir bagažo vežimo vietinio (miesto ir priemiestinio) susisiekimo maršrutais Ukmergės rajono savivaldybėje taisyklės.

Jose rašoma, kad salone kiek-vienas keleivis turi teisę nemokamai vežtis vieno rankinio bagažo, kurio matmenys ne didesni kaip 60x40x20 cm arba kurio bendra matmenų suma ne didesnė kaip 120 cm, vienetą (neužimant papildomos keleivio vietos).

Moksleiviai ir studentai turi teisę nemokamai vežtis ir didesnį, nei šiame punkte nustatyta, vieną rankinio bagažo, būtino jų mokslams ar studijoms, vienetą. Paspirtukai vežami kaip rankinis bagažas, jei atitinka nurodytus matmenis ir yra švarūs. Keleivis su paspirtuku į autobusą įlipa paskutinis ir atsako už išteptus keleivių drabužius, daiktus.

Autobuso bagažinėje galima vežti vieną bagažo, kurio matmenys ne didesni kaip 100x50x30 cm arba kurio bendra dydžių suma ne didesnė kaip 180 cm, vienetą.

Draudžiama vežti lengvai užsidegančias, sprogstančias, dvokiančias medžiagas, smailius, pjaunančius daiktus, ginklus, šaudmenis, daiktus, kurie gali sutepti autobuso apmušalus arba keleivių drabužius, gyvūnus be taros.

Privalu ekipažui

Atskirai nurodomos vežėjo teisės ir pareigos. Nurodoma, kad vairuotojas privalo sustoti kaip įmanoma arčiau šaligatvio, kelkraščio, kad keleiviams būtų patogiau įlipti į transporto priemonę ar išlipti iš jos. Jei viešojo transporto stotelėje laukia asmuo su negalia vežimėlyje, skirtame asmeniui su negalia, vairuotojas ar kitas ekipažo narys privalo pasirūpinti šio keleivio patekimu į autobusą – panaudoti transporto priemonėje įrengtas pagalbines priemones: pandusą, platformą, keltuvą ar kitą priemonę.

Ekipažas turi teisę išlaipinti keleivius, atsisakiusius sumokėti už važiavimą, nepriimti arba išlaipinti neblaivius, su nešvariais drabužiais, su draudžiamu vežti bagažu asmenis. Taip pat laikinai nutraukti miesto ir priemiestinį reguliarų reisą, esant neišvažiuojamiems keliams ir sunkioms meteorologinėms sąlygoms arba stichinių nelaimių metu, apie tai pranešęs vežėjui, o vežėjas – rajono merui.

Vežėjas ir ekipažas yra atsakingi už keleivių vežimą nuo kelionės pradžios iki jos pabaigos.

Už kliudymą keleivių kontrolei atlikti pavestas pareigas, jos teisėtų reikalavimų nevykdymą taikoma Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse numatyta atsakomybė.

Privalu keleiviams

Taisyklėse detaliai nustatytos keleivio pareigos.

Keleiviams draudžiama: važiuoti neblaiviems ar apsvaigusiems nuo narkotikų, skleidžiantiems aitrų kvapą, apsirengusiems nešvariais drabužiais, tepti ir gadinti autobuso išorę ir vidų, laikyti kojas ant sėdynių, lipti ant jų arba dėti ant jų bagažą, autobuse šiukšlinti, spjaudyti, keiktis, rūkyti, gerti alkoholinius gėrimus, vartoti narkotines ar psichotropines medžiagas, triukšmauti, smurtauti ar kitais veiksmais pažeisti viešąją tvarką.

Draudžiama autobusui važiuojant kalbinti vairuotoją ar kitaip jam trukdyti, važiuoti stovint ant autobuso laiptelių, trukdyti vairuotojui uždaryti duris.

„Draudžiama vežti gyvūnus, išskyrus tuos, kurie vežami specialioje taroje ir neužima atskiros stovimos ar sėdimos vietos. Gyvūnai taroje traktuojami kaip bagažas“, – aiškinama patvirtintoje tvarkoje.

Tarp patvirtintų keleivio teisių – leidimas vežti dviračius, kai autobuse yra numatyta speciali vieta ar įranga dviračiams vežti.

Asmenys su negalia kartu su vežimėliais, skirtais asmenims su negalia, taip pat vaikai kartu su vaikų vežimėliais turi būti vežami autobusais, išskyrus atvejus, kai vežimėlis, skirtas asmeniui su negalia, ar vaiko vežimėlis netelpa į autobuso saloną ar bagažinę.

 

Jei be bilieto

Nustatyta, kaip laikomasi vežėjų, ekipažų ir keleivių kontrolės.

Keleivis laikomas važiuojančiu be bilieto, jeigu kontrolės metu jis neturi bilieto arba pateikė:

- bilietą su nuolaida, bet nepateikė dokumento, suteikiančio teisę į transporto lengvatą;

- bilietą, paimtą iš keleivio, išlipančio iš autobuso;

- iš vairuotojo įsigytą bilietą, kurio numeris, data, laikas neatitinka maršruto numerio, datos, laiko ir pan.

- nebegaliojančius dokumentus, suteikiančius teisę važiuoti lengvatinėmis sąlygomis.

Jei palikote autobuse

Numatyta, koks likimas laukia autobuso salone pamirštų daiktų.

Ekipažas, radęs keleivio paliktus daiktus, surašo pridavimo aktą, kuriame išsamiai apibūdina šiuos daiktus ir nurodo radimo aplinkybes. Aktas perduodamas policijai, o rasti daiktai saugomi 6 mėnesius. Rasti dokumentai, ginklai, šaudmenys nedelsiant perduodami policijai.

Jei rasti daiktai dėl ilgo laikymo gali sugesti, po 24-ių valandų nuo daikto perdavimo privaloma jį sunaikinti.

Jeigu pametęs daiktą asmuo nepaaiškėja per 6 mėnesius, rastas daiktas neatlygintinai pereina vežėjo nuosavybėn su sąlyga, kad šis sutinka atlyginti rasto daikto išlaikymo išlaidas. Jeigu daiktą radęs vežėjas nesutinka kompensuoti tokių išlaidų, radinys neatlygintinai perduodamas valstybės nuosavybėn.

Rasti daiktai grąžinami savininkui, bet prieš tai jis turi atlyginti daikto išlaikymo ir kitas su radiniu susijusias pagrįstas išlaidas.

Gyvūnų vežimo tvarka

Patvirtinta tvarka nustato, kad „Gyvūnai vežami transportavimui pritaikytuose narvuose, dėžėse ar krepšiuose, kurių matmenys ne didesni kaip 60x40x20 cm. Transportavimo narve, dėžėje ar krepšyje vežami šunys privalo būti su antsnukiais, išskyrus šunis, kuriems dėl jų veislės antsnukiai nepritaikyti.

Transportavimo narvo, dėžės ar krepšio, kuriame vežami gyvūnai, negalima dėti ant autobuso sėdynių.

Šios naujosios tvarkos buvo patvirtintos savivaldybės tarybos posėdyje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų