Santuokos ceremonijai renkasi ir muziejų, ir piliakalnį

Ant Ukmergės piliakalnio susituokę ukmergiškiai džiaugiasi tuoktuvėms pasirinkta vieta. Dainiaus Vyto nuotr. Ant Ukmergės piliakalnio susituokę ukmergiškiai džiaugiasi tuoktuvėms pasirinkta vieta. Dainiaus Vyto nuotr.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Ukmergėje besituokiantys jaunavedžiai vis dažniau renkasi neįprastas santuokos įregistravimo vietas. Jei prieš devynerius metus, 2010-aisiais, tokių santuokų buvo tik 6, tai vien per šių metų dešimt mėnesių jų skaičius išaugo trigubai – iki 25. Poros tuokiasi dvaruose, pilyse, kaimo turizmo sodybose, o originaliausi – miške, parke, prie ežero, muziejuje, o pastaruoju metu ir ant miesto piliakalnio.

Pasirinko dėl kelių priežasčių

Rugsėjo 7-ąją ant Ukmergės piliakalnio susituokę ukmergiškiai Simona Apanavičiūtė ir Vaidas Kvietkauskas džiaugiasi tuoktuvėms pasirinkta vieta.

„Buvo jauki ceremonija, tokia, kokios ir norėjome patys. Piliakalnį pasirinkome dėl kelių priežasčių. Pirma, norėjome ceremonijos lauke, antra, ant piliakalnio buvo vienas mūsų pirmųjų pasimatymų ir trečia – tai graži aplinka, žinoma ir lengvai randama vieta atvykstantiems svečiams.

Be to, čia buvo labai patogu susiorganizuoti nedideles vaišes po ceremonijos – „Piliakalnio“ bare yra didelė terasa gražioje vietoje, užtektinai vietos nemažam žmonių skaičiui“, – sakė Simona, po santuokos pasirinkusi Kvietkauskienės pavardę.

Paklausta, kaip jų artimieji bei vestuvių svečiai reagavo, sužinoję apie santuokos registravimui pasirinktą vietą, patikino, kad visiems rūpėjo tik du dalykai: „Ar ceremonija bus pagoniška?“ ir „O jei lis lietus?“

Jaunavedžiai susituokė tradiciškai, ne pagoniškai, o ceremonijos svečiams rekomendavo turėti skėčius.

„Viską organizavome patys, sunkumų kažkokių kaip ir nebuvo. Arką pasigaminome patys, kėdes mielai paskolino Ukmergės kultūros centras, o geri draugai padėjo viską užnešti ir sudėlioti į vietas. Iš pradžių planavome samdytis dekoravimo įmonę. Tačiau pabendravus su kelių jų atstovais paaiškėjo, kad jiems buvo sunku suprasti ne tik tai, kaip reikėtų papuošti piliakalnį, bet ir tai, kaip užnešti arką ar kėdes.

Džiaugiamės, kad pora draugų visa tai įgyvendino labai paprastai ir greitai – per pusvalandį viską užnešė, o vėliau, po ceremonijos, jau visi svečiai draugiškai čiupo po dalelę dekoracijų ir viską nunešė žemyn. Buvo smagi atrakcija stebėti, kaip vyrai su durimis, „balkiais“, vėjo malūnėliais ir kėdėmis leidžiasi piliakalnio papėdėn. Manau, jog mūsų svečiai tikrai iš to nedarė problemos“, – teigė S. Kvietkauskienė.

Populiariausias – Taujėnų dvaras

Pasak Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Reginos Jackūnienės, rajono teritorijoje norintys susituokti asmenys nuo 2009 metų rugsėjo 1 dienos gali organizuoti santuokos registravimo ceremoniją pasirinktose vietose.

„Jaunieji dažniausiai pageidauja registruoti santuokas Taujėnų dvare. Jei per 2010–2019 metus neįprastose vietose jau sutuokėme 179 poras, tai bene pusė jų – 69 – šioms iškilmėms pasirinko minėtą dvarą“, – sakė R. Jackūnienė.

Šiais metais iki spalio 23 dienos Ukmergėje susituokė 193 poros, 25 iš jų tuoktuves surengė netradicinėse erdvėse: penkios santuokos įregistruotos Taujėnų dvare, keturios kaimo turizmo sodyboje „Žirnaja“, po tris kaimo turizmo sodybose „Ilgajis“ ir „Duburiai“, dvi – ant Ukmergės miesto piliakalnio, po vieną – kaimo turizmo sodyboje „Kaštonas“, Urniežių kaimo B. Norušaitienės sodyboje, Ukmergės kraštotyros muziejuje, privačiose valdose Ukmergės mieste bei Antalaušių kaime, Antano Smetonos dvare, VšĮ Ukmergės ligoninėje ir sergančiojo namuose.

Išvykoje kainuos brangiau

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos teigimu, visi norintys susituokti asmenys sumoka Vyriausybės nutarimu nustatyto dydžio valstybės rinkliavą. Šiuo metu už santuokos registravimą išvykoje mokama 60, Civilinės metrikacijos skyriuje – 20, sergančiojo gyvenamojoje patalpoje arba stacionarinėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje – 20 eurų.

Asmenys, ketinantys tuoktis pasirinktoje vietoje, patys susitaria su pasirinktos vietos savininku dėl leidimo registruoti santuoką toje vietoje. Prie prašymo registruoti santuoką papildomai pateikiamas prašymas registruoti santuoką pasirinktoje vietoje, kuriame pateikiama informacija apie vietą, kur pageidaujama organizuoti ceremoniją, ir raštiškas privačios teritorijos savininko ar valdytojo sutikimo įrašas.

Pasak R. Jackūnienės, dažniausiai jaunųjų apranga yra klasikinė: nuotakos suknelė – balta, jaunojo kostiumas – tamsus.

„Tačiau pasitaiko ir kitokių stilių bei spalvų – nuo pastelinių iki raudonų ar juodų suknelių, o vaikinai pasipuošia šortais ar škotiška apranga. Nesvarbu, kokį stilių pasirenka jaunavedžiai – ar su tautiniais motyvais, ar su kitų tautų aprangos detalėmis, ar odiniais drabužiais, ar gotiško stiliaus, dažniausiai visų apranga būna tvarkinga“, – sakė R. Jackūnienė.

***

Santuokos registravimo ceremonija organizuojama norinčių susituokti asmenų pasirinktoje vietoje, jei tai neprieštarauja viešajai tvarkai ir gerai moralei, nekelia pavojaus gyvybei ar sveikatai.

***

Asmenys, ketinantys tuoktis pasirinktoje vietoje, patys susitaria su pasirinktos vietos savininku dėl leidimo registruoti santuoką toje vietoje.

***

Ceremonijos patalpa turi atitikti reprezentacinės vietos reikalavimus – turi būti tvarkinga, atskirta nuo pobūvio vietos, neturi vykti įvairios puotos, nebūti masinio žmonių susibūrimo vieta, kurioje nebūtų galima užtikrinti ceremonijos dalyvių saugumo.

***

Santuokos registravimui pasirinktoje vietoje turi būti stabilus pagrindas stalui pastatyti, pasirūpinta stalu, ant kurio dedami dokumentai, apsauga nuo lietaus ir vėjo.

Ceremonijos organizavimo vietoje turi būti Lietuvos Respublikos herbas ir valstybės vėliava, kuriais pasirūpina Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai. Patalpų dekoravimu ir klasikiniu muzikiniu fonu pasirūpina patys asmenys, ketinantys registruoti santuoką.

***

Asmenys, ketinantys tuoktis pasirinktoje vietoje, privalo užtikrinti skyriaus darbuotojų saugumą ceremonijos metu.

***

Santuoka registruojama dalyvaujant dviem liudytojams (pilnametystės sulaukusiems veiksniems asmenims), kurie taip pat privalo turėti asmens tapatybės dokumentus ir prieš prasidedant ceremonijai pateikti juos skyriaus darbuotojui.

***

Registravimo procedūra atliekama lietuvių kalba. Asmuo, kuris nemoka lietuvių kalbos, turi turėti vertėją. Ceremonijai skiriama ne daugiau kaip 20 minučių, neįskaitant skyriaus darbuotojų nuvykimo į vietą ir sugrįžimo.

***

Skyriaus darbuotojus transportu, reikalingu nuvykti registruoti santuoką į pasirinktą vietą ir sugrįžti, aprūpina norintys susituokti asmenys.

***

Jeigu vienas iš norinčių susituokti asmenų sunkiai serga, asmens sveikatos priežiūros įstaigos buvimo vietos Civilinės metrikacijos įstaiga gali registruoti santuoką sergančiojo gyvenamojoje patalpoje arba stacionarinėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Po metu kitu skirsis 2019-11-03 08:40
Ne amžiną ta santuoka
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų