Mankšta išsigydžiusi trenerė to moko ir kitus

Trenerė Simona Skorupskienė įsitikinusi, kad judesys ir mankšta yra vienos iš svarbiausių sveikos gyvensenos sudedamųjų dalių. Trenerė Simona Skorupskienė įsitikinusi, kad judesys ir mankšta yra vienos iš svarbiausių sveikos gyvensenos sudedamųjų dalių.

Trenerė Simona Skorupskienė, vedanti ukmergiškiams Pilateso metodo treniruotes, pati mankšta sumažino kankinusį didžiulį nugaros skausmą. Dešimt metų Pilateso metodą studijuojanti trenerė įsitikinusi, kad judesys ir mankšta yra vienos iš svarbiausių sveikos gyvensenos sudedamųjų dalių.

Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro finansuojamos treniruotės, kurias veda S. Skorupskienė vyksta trečiadieniais Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos sporto komplekso mažojoje salėje.

Pirmoji į jas renkasi senjorų, o po jų – dirbantiesiems skirta grupė. Iš viso šiose nemokamose treniruotėse turi galimybę dalyvauti 60 žmonių. Norėtų dar antra tiek, bet trenerė sako, kad, neturint tinkamų patalpų, didesnio žmonių skaičiaus priimti negalėtų. Ir tuoj paaiškina tinkamų patalpų svarbą.

Dėl metodo specifikos pratimai daromi ant kilimėlio – reikia, kad salė būtų ne tik erdvi, bet ir pakankamai šilta, antraip sveikatai galima padaryti net ir žalos.

„Pilateso metodą sudaro raumenų tempimo ir stiprinimo pratimai, kurie, stiprindami protą, moko kontroliuoti bei valdyti kūną. Tai suformuoja ištvermingą raumenyną, taisyklingą laikyseną, sumažina visokius skausmus ir padidina vidinę energiją.

Džozefas H. Pilatesas savo sukurtą metodą vadino judesio kontrolės menu. Jo įsitikinimu, žmogaus tikslas turėtų būti stiprinti proto valią, kuri būtų panaudota visiškam savo fizinio kūno valdymui“, – pasakoja S. Skorupskienė.

Kėdainių rajone šiuo metu gyvenanti moteris kartą per savaitę atvyksta vesti treniruočių į Ukmergę.

Pagal išsilavinimą ji – visuomenės sveikatos specialistė, o gyvenimą skiria sveikatą stiprinančio fizinio aktyvumo skatinimui, motyvacijos judėti didinimui, žinių apie fizinio aktyvumo svarbą skleidimui. 

  1. Skorupskienė pasakojo, kad pati labai daug domisi judesio nauda. Pilateso metodą ji atrado prieš 10 metų, kai kankino didžiuliai apatinės nugaros dalies skausmai. Jie atsirado po to, kai šokių treniruotėje patyrė traumą, o smarkiai paaštrėjo gimus vaikams.

Buvo jauna dviejų vaikų mama, tačiau visiškai praradusi sveikatą. Skausmai buvo tokie smarkūs, kad net negalėjo pakelti kūdikio. Kartais jie tiesiog prirakindavo moterį prie patalo, ji tapdavo visiškai neįgali.

Štai tada S. Skorupskienė ir atrado Pilateso pratimus, išvadavusius nuo didžiulių skausmų ir su tuo susijusios negalios.

Šio metodo paslapčių moteris mokėsi ne tik Lietuvoje –  buvo išvykusi ir į Didžiąją Britaniją. Sako, kad studijos suteikė daug žinių ir leido suprasti, kad pirmas vaistas nuo ją kamavusių skausmų – ne cheminiai medikamentai, bet judesys.

Ilgametę trenerės patirtį turinti moteris pastebi, jog žmonės sau pasistato daugybę barjerų ir kliūčių, kodėl nesitreniruoti – tai gali būti net ir neigiamas giminių ar sutuoktinio požiūris.

Moteris sako, kad ilgametės studijos suteikė daug įgūdžių, dirbant su įvairiomis žmonių grupėmis: senjorais, nėščiosiomis, sergančiaisiais tam tikromis sunkiomis ligomis.

Supranta – tikrai ne kiekvienas gali skirti sportui laiko ir pinigų. Tačiau trenerė ramina, kad, nors efektyviausi yra grupiniai užsiėmimai, stebint specialistui, sveikatai puikiai pasitarnaus ir mankšta namuose. Sako, kad svarbiausia – nusiteikimas ir motyvacija.

S.Skorupskienė sako, kad į treniruotes ateinantys žmonės sau neretai išsikelia labai nevienodus tikslus – vieni nori pagerinti miego kokybę, numesti svorio, kiti – atsikratyti skausmų, sustiprėti fiziškai ar tiesiog pabėgti iš namų ir įdomiai praleisti laiką.

Pagal Pilateso programą treniruojanti pašnekovė tvirtina, kad „tai labai galingas metodas, tinkantis įvairaus amžiaus, įvairaus fizinio pasirengimo žmonėms“. Metodas yra orientuotas ne į judesio greitį, bet į kokybę. O tai kartu nuramina ir protą, skatina atsiriboti nuo stresinių minčių.

Pradėjo šias treniruotes vesti prieš penkerius metus. Taip pat organizuoja ir stovyklas, kurių metu žmonės gilina žinias šia tema.

***

Džozefas H. Pilatesas (1883–1967) – vokiečių kūno kultūros treniruočių metodo (Pilateso) kūrėjas, pradininkas.

Dar vaikystėje jį kamavo rachitas, astma, reumatinis karščiavimas. Greta gimnastikos, kultūrizmo, slidinėjimo domėjosi joga, Zen meditacija.

***

Pirmojo pasaulinio karo metu buvo internuotas Jungtinėje Karalystėje, kur, būdamas silpnos sveikatos ir norėdamas sustip-rėti, sukūrė savo treniruočių metodiką ir pagal ją intensyviai treniravosi. Vėliau jis tapo cirko artistu, gimnastu. Būdamas 70 m. pozuodavo dailininkams, stebino savo jaunatvišku kūnu.

***

Pilateso metodas sujungia jogos, baleto ir gimnastikos elementus, sukurdamas unikalų derinį, kuris akcentuoja kūno centro jėgą, lankstumą ir laikyseną.

***

Pilateso grožis slypi jo tikslume: kalba niekada neina apie pakartojimų kiekį, bet dėmesys yra atkreipiamas apie kiekvieno kontroliuojamo judesio kokybę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų