Po egzaminų sesijos – šimtukų lietus

Paaiškėjo abiturientų laikytų brandos egzaminų rezultatai. Ukmergės rajonas šiemet turi kaip niekad daug šimtukininkų. Apie valstybinių brandos egzaminų sesijos rezultatus informavo savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas Arūnas Augustinas.                      

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Jaunuoliai kiek atsikvėpė – egzaminai baigėsi.


Pasakojo, jog iš valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikiusių 235 mūsų rajono abiturientų jo neišlaikė 26. Lietuvoje neišlaikė 2075. Šimto balų įvertinimą už jį gavo 232 šalies abiturientai, iš jų vienas – Ukmergėje. 

Anglų kalbą pas mus rinkosi 256 kandidatai, išlaikė visi. Lietuvoje šio egzamino neišlaikė 52. Čia pas mus – net vienuolika šimtukų, šalyje skaičiuojami 1083.

Matematiką mūsų rajone laikė 154 šių metų abiturientai, nepavyko 25-iems, o Lietuvoje – 1267. Šalyje – 321 šimtukas, Ukmergėje – 5. 

Istorijos egzaminą rajone rinkosi 117 – išlaikyti pasisekė visiems. Tuo metu Lietuvoje neišlaikiusiųjų – 61. Čia neturim nė vieno šimtukininko, o Lietuvoje – 37. 

Biologijos pageidavo 102 mūsų rajono dvyliktokai, 4-iems jų egzaminas apkarto, o Lietuvoje neišlaikė 329. Šimtukų čia taip pat nėra, Lietuvoje jų – 110. Geografijos žinias tikrinosi 60 mūsiškių, deja, 7 jų – nesėkmingai. Šalyje neišlaikiusiųjų – 103. A. Augustinas sako, jog už valstybinį geografijos egzaminą šimtuką pirmą kartą turim ir mes, o Lietuvoje jų – 12. 

Informacines technologijas rinkosi 33 mūsų abiturientai, trys neišlaikė, apskritai tokių – 142. Šimtukų Lietuvoje – 220, ir net šeši – iš Ukmergės. 

Chemiją rajone laikė 31, nepasisekė taip pat trims. Lietuvoje neišlaikė 106. Šimtukų neturim, šalyje gauti 24. Iš 20-ies laikiusiųjų fiziką pas mus neišlaikė 2, šalyje – 134. Mūsų fizikai šimtukų negavo, o iš viso yra 52 šimtukininkai. 

Valstybinį rusų kalbos egzaminą 4 mūsų kandidatai laikyti vyko į Širvintas, išlaikė visi, nors šimtukų nėra. Lietuvoje – 7 neišlaikiusieji, šimtukų – 65.

Rekordiškai daug

Šiųmetę egzaminų sesiją dėl mūsų abiturientų gautų šimtukų A. Augustinas vadina rekordine: tokių įvertinimų – net 24. Vienuolika pačių didžiausių balų už brandos egzaminus priklauso Jono Basanavičiaus gimnazijai, devyniais džiaugiasi Antano Smetonos, keturiais – Taujėnų gimnazijos. Penki abiturientai gavo po du šimtukus.

Miglė Kalinaitė iš Antano Smetonos gimnazijos šitaip įvertinta už anglų kalbą bei lietuvių kalbą ir literatūrą. Gabrielė Paškevičiūtė (Jono Basanavičiaus gimnazija) – už anglų kalbą ir matematiką, Gabrielė Tiškevičiūtė (ta pati gimnazija) – anglų ir geografiją. Rytis Kaplūnas (Taujėnų gimnazija) bei Rytis Klemka (Antano Smetonos gimnazija) po du šimtukus gavo už matematiką ir informacines technologijas.

Po šimtuką gavo Antano Smetonos gimnazijos gimnazistai Gabija Cesevičiūtė, Gytis Karapkevičius ir Martynas Šaltinis. Visi – už anglų kalbos egzaminą. Taip pat už anglų kalbą – Giedrė Benkauskaitė, Evaldas Granickas, Mykolas Krivickas, Giedrė Tylaitė (Jono Basanavičiaus gimnazija) ir Ignas Ivoška (Taujėnų gimnazija).

Už matematiką – Audronė Mašalaitė (Antano Smetonos gimnazija) ir Emilija Ivanauskaitė (Jono Basanavičiaus gimnazija), informacines technologijas – Lukas Morkūnas (Antano Smetonos gimnazija), Ignas Zdanis (Taujėnų gimnazija), Aurimas Butkus ir Dainius Vitkauskas (Jono Basanavičiaus gimnazija).

Keitėsi tvarka

Vyr. specialistas taip pat informavo apie egzaminų vertinimo sistemą. Pasak jo, iki 2013 m., vadovaujantis Valstybinių brandos egzaminų vertinimo komiteto nustatyta dalyko brandos egzamino išlaikymo minimalia taškų suma (išlaikymo riba), kandidatams buvo priskiriami balai nuo 1 iki 100.  Aukščiausią 100 balų įvertinimą gaudavo 1 proc. geriausiai išlaikiusiųjų egzaminą.

Kandidatų darbai nuo 2013 m. vertinami taikant kriterinio valstybinio brandos egzamino vertinimo principus. Laikyto egzamino rezultatai siejami su atitinkamais lygmenimis. Įvertinimai nuo 16 iki 35 balų priskiriami patenkinamam pasiekimų lygiui, nuo 36 iki 85 – pagrindiniam, nuo 86 iki 100 – aukštesniajam pasiekimų lygiui.

„100 balų už brandos egzaminą dabar gali gauti ne geriausiai Lietuvoje jį išlaikęs, kaip kad buvo anksčiau, bet nė vienos klaidos jame nepadaręs abiturientas. Ankstesniais metais tiek galėjo gauti ir 10 ar 20 klaidų padaręs moksleivis, bet patekęs tarp 1 procento geriausiai išlaikiusių egzaminą“, – aiškina pašnekovas.

Nauja vertinimo tvarka, anot jo, atsirado po diskusijų, kad aukščiausius įvertinimus gavę abiturientai nebūtinai pasiekia pageidaujamą kompetencijos lygį.

Pernai Ukmergės rajone po valstybinių brandos egzaminų sesijos gauta 15, 2013 metais – 10 šimtukų.

Vaidotė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų