Ukmergės padangę nuspalvins oro balionai

Oro balionai – aristokratiškas užsiėmimas, o Ukmergė – Lietuvos dvarų kraštas. Kęstučio Petronio nuotr. Oro balionai – aristokratiškas užsiėmimas, o Ukmergė – Lietuvos dvarų kraštas. Kęstučio Petronio nuotr.

Šį savaitgalį, Miesto šventės metu, Ukmergės padange skraidys dešimtys oro balionų. Galimybę išvysti tokį reginį suteiks Oreivystės centro rengiamas karšto oro balionų čempionatas.

26-asis Lietuvos karšto oro balionų čempionatas prasideda jau šį ketvirtadienį Taujėnų dvare, o nugalėtojai paaiškės sekmadienį.

Organizatoriai skelbia, kad oro balionai – aristokratiškas užsiėmimas, o Ukmergė – Lietuvos dvarų kraštas. Tad šis čempionatas bus išties aristokratiškas – jo centras ir visi dalyviai įsikurs kunigaikščių Radvilų rezidencijoje, Taujėnų dvare.

Renginio vadovas Kęstutis Petronis pasakojo, kad čempionate varžysis 27 stipriausi oro balionų ekipažai iš Lietuvos ir užsienio, taip pat skraidys fiestos balionai. Iš viso atvyks apie 150 dalyvių. Devyni – iš užsienio šalių.

Įtempta dienotvarkė

Čempionato metu Oreivystės centras žada suderinti sportinius tikslus ir kartu pradžiuginti ukmergiškius išskirtiniais vaizdais. Daugelis skrydžių planuojama virš Ukmergės.

Ketvirtadienį čempionato dalyviai susirinko Taujėnų dvare, kur jų garbei skirtas teatralizuotas sutikimas, atidarymas ir startas.

Pagal skelbiamą programą, renginio dienotvarkė – labai įtempta. Rytinė kava numatyta 4.30 val., rytinio skrydžio pradžia link Ukmergės penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį – 5 val. ryto.

Dienos metu numatytos kultūrinės programos. Po jų visas tris dienas – vakariniai varžybiniai skrydžiai. Jie Taujėnuose suplanuoti apie 19 val.

Penktadienį 22 val. žadamas reginys ukmergiškiams – oro balionų naktinis švytėjimas prie piliakalnio.

Šeštadienį apie 22.30 val. taip pat įspūdingas reginys – oreivių komandų ugnies paradas miesto gatvėmis.

Užduočių vieta – prie tilto

„Oro balionai yra visiškai priklausomi nuo oro sąlygų, tad numatyti skrydžiai paskutinę minutę gali būti atšaukti, nukelti ar perkelti į kitą vietą, todėl informacijos renginio dienomis geriausia ieškoti mūsų feisbuko paskyroje“, – sako K. Petronis.

Jis pasakojo, kad skrydžio maršrutas nuo Taujėnų link Ukmergės pasirinktas dėl vyraujančių vėjų. Ukmergėje, prie Vilniaus gatvės tilto per Šventąją, pievoje, numatoma vienos iš varžybų užduočių vieta.

Čia bus pažymėtas kryžius, kur kiek galima žemiau nusileidę oreiviai turės kuo tiksliau numesti žymeklį.

Jis gali nukristi ir tiesiai į pažymėtą vietą, o gali ir gerokai toliau, tad gyventojai raginami jo neimti. Žymeklio vietą privalės pažymėti čempionato matuotojai ir nuo to priklausys dalyvio rezultatai.

Iš viso vieno skrydžio metu oreiviams teks atlikti tris ar keturias užduotis. Tarp jų – virtualią, ore atliekant tam tikrą figūrą.

Oreivystės centro pilotai yra subūrę stiprią komandą, kai kurie nariai – pasaulyje vykstančių čempionatų nugalėtojai. „Be abejo, tuos žmones, didžiąją savo gyvenimo dalį skiriančius sportui, garsinančius Lietuvą pasaulyje, galima vadinti tikrais profesionalais“, – pasakojo čempionato organizatorius.

Sekmadienį paaiškės ir 26-ojo Ukmergėje vykusio čempionato nugalėtojai tiek mūsų šalies dalyvių, tiek ir bendroje įskaitoje.

Skrydžiai – ir pramogai

Renginio organizatorius pasakojo, kad kitų balionų apsuptyje ukmergiškiai turės progą paskraidyti pramogai skirtais oro balionais.

Skrydžius, kurių vieno kaina 89 eurai, jau registruoja Oreivystės centro darbuotojai. Sako, jau yra daug norinčiųjų ir jų tikrai dar gerokai padaugės vos pamačius įspūdingą vaizdą.

„Yra užsieniečių, kurie į Ukmergę specialiai atvyks dėl šio komercinio skrydžio, mat tokia proga pasitaiko ne taip ir dažnai. Keleivius Ukmergėje skraidins net 10 pramogai skirtų balionų“, – pasakojo čempionato organizatorius K. Petronis.

Pats jis yra pilotas, dalyvauja čempionatuose. Pagal profesiją – architektas, Lietuvos parodų stendų statytojų asociacijos vadovas.

Sako, architekto darbą daugiausia dirba žiemą. Kartą turėjo unikalią galimybę darbą suderinti su pomėgiu, kai Kinijoje Šanchajuje vykusioje parodoje „Expo 2010“ Lietuva buvo pristatyta kaip oro balionų šalis. Jis pats tuomet vadovavo paviljono projektui.

Paviljono akcentu buvo pasirinktas stilizuotas karšto oro balionas, kurį pamatė vidun užsukę lankytojai. Toks sprendimas buvo priimtas, nes Lietuva pirmauja pasaulyje pagal oro balionų skaičių, tenkantį vienam gyventojui. Skrydžiai oro balionu Kinijoje – gana nauja pramoga.

Planavo ne vienerius metus

Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė sako, kad surengti karšto oro balionų čempionatą Ukmergės miesto šventės metu planavo ne vienerius metus.

Su oreiviu Kęstučiu Petroniu susipažino visai atsitiktinai Ukmergėje, prieš trejus metus vykusiame perkusinės muzikos festivalyje. Tuomet, sako, sumanymas pradėjo įgauti formą.

Užpernai jau nuvyko apžiūrėti, kaip panašus renginys organizuotas Kėdainiuose. Tuomet rašė paraišką Oreivystės centrui dėl čempionato rengimo Ukmergėje. Mūsų rajono savivaldybė įsipareigojo oreivius apgyvendinti, maitinti, surengti kultūrines ekskursijas.

Oreiviai analogiško pasiūlymo buvo sulaukę ir iš Panevėžio savivaldybės. Tačiau čempionatui pasirinko Ukmergę.

L. Gerulskienė sako, kad rengiantis šioms oreivių varžyboms savivaldybės darbuotojams teko atlikti ir labai neįprastų užduočių. Pavyzdžiui, Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus darbuotojų prašyta pažymėti vietas, kur gali ganytis galvijų bandos. Tas vietas iš karto išbraukė iš galimų užduočių pasirinkimo teritorijų.

Šią savaitę varžybų dalyviams talkina savanoriai, rodantys, kaip geriausia privažiuoti prie užduočių vietų.

Vedėja pasakojo, kad į čempionatą šią savaitę pranešė atvykstant ir oreiviai iš Ukrainos mūsų miesto partnerio Podolės Kameneco. Jie žada bilietus įsigijusius ukmergiškius skraidinti vadinamuoju fiestiniu oro balionu.

Kaip ir kasmet, Miesto šventės renginių dalyviai su didžiausiu nerimu stebi orų prognoze. Juk pusė šventės sėkmės priklauso nuo oro.

Dar aktualesnės šios prognozės oreiviams. Laimei, kol kas jie jas vertina optimistiškai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Vytautas 2018-05-25 21:15
Super idėja su balionais. Labai gražu pamatyti mūsų mieste juos skrendančius. Vaikams taip pat begalo gražu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų