Vasara – tuoktuvių metas

Ukmergiškiai santuokų datas rinkosi ne tik vasarai, bet ir iki metų pabaigos.  Gintarės Radlinskaitės nuotr. Ukmergiškiai santuokų datas rinkosi ne tik vasarai, bet ir iki metų pabaigos. Gintarės Radlinskaitės nuotr.

Vasarą – metas, kurį poros dažniausiai renkasi vestuvėms.

Ukmergės rajono savivaldybės Personalo, civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja civilinei met-rikacijai Regina Jackūnienė pasakojo, kad šiemet aukso žiedus mūsų rajone sumainė 46 poros. O vien birželį šiai šventei pasirinko 18 porų. Vienos iš jų savo šventę jau surengė pirmą birželio savaitgalį, kitų iškilmės dar laukia.

Pastebima, kad pasibaigus pandemijos suvaržymams besituokiančiųjų kiek padaugėjo.  Padaugėjo ir norinčiųjų tuoktis ne Metrikacijos skyriuje, o pačių pasirinktose vietose.

Pasak pavaduotojos, 7 poros santuokoms įregistruoti šiemet vietą rinkosi pačios.

Dažniausiai skyriaus darbuotojoms santuokai įforminti teko vykti į dvarus arba kaimo turizmo sodybas, kuriose po to ir vyko iškilmių puotos.

Šiemet labai išskirtinių, unikalių vietų niekas dar nesirinko.

Populiariausios vietos yra Taujėnų ir Krikštėnų dvarai. Viena santuoka gegužės pabaigoje registruota Siesikų pilyje.

Pavaduotoja sako, kad lietingi orai ne visada leidžia visiškai įgyvendinti jaunavedžių ar vestuvių planuotojų sumanymus. Jei ceremonijos metu pasipila lietus, tenka skubiai ieškoti sprendimo, kur slėptis visiems šventės dalyviams. Tokia situacija buvo ir prieš savaitę viename iš dvarų vykusios ceremonijos metu.

Civilinės metrikacijos aktas poros pasirinktoje vietoje gali būti įforminamas ir dėl neišvengiamų aplinkybių. Pavyzdžiui, ligoninėje, senelių namuose ar įkalinimo įstaigoje.

Šiemet tokių atvejų nebūta.

Vos keturios poros šiemet nutarė įforminti bažnytines santuokas.

Skaičiai byloja, kad daugiausia porų santuokas registruoja visiems įprastoje vietoje – Civilinės metrikacijos skyriaus salėje. Žvelgiant į keliolikos ankstesnių ir dabartinių metų tradicijas matyti, kad vis mažiau populiarūs vadinami vestuvių pulkai – pamergės, pabroliai, piršliai. Dažniau apsieinama tik su liudytojais. Draugai, giminaičiai ateina pasidžiaugti kartu, pasveikinti porų.

R.Jackūnienė pasakojo, kad santuokų datas ukmergiškiai jau rinkosi ne tik šios vasaros mėnesiams bet iki pat metų pabaigos. Pagal nusistovėjusią tvarką, santuokos Ukmergėje registruojamos kas antrą savaitgalį. Jaunavedžių pasirinktose vietose – kiekvieną savaitgalį ar savaitės viduryje.

Brangstant prekių ir paslaugų kainoms galima pasidžiaugti – santuokos įforminimo kaina dar nepakilo. Civilinės metrikacijos skyriuje tai kainuoja 20 Eur, išvykoje – 60 Eur. Popierinis santuokos liudijimas kainuoja 2,90 Eur. Šis mokestis – valstybinė rinkliava, nustatyta vienoda visose šalies savivaldybėse.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų