Vietinės rinkliavos sąskaitos sukėlė abejonių

Vietinės rinkliavos lengvatų sumažėjo. Vietinės rinkliavos lengvatų sumažėjo.

Ukmergiškiai jau sulaukė Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą sąskaitų. Tačiau ne vienam kilo įvairių klausimų.

Į redakciją užsukęs ukmergiškis Rimantas teiravosi dėl nebelikusių šio mokesčio lengvatų.

Pasak vyro, jo sūnus jau ne vienus metus gyvena ir dirba Vilniuje.

Gyvena nuomojamame bute, ten šeimininkai jo neregistruoja, tad yra prisiregistravęs pas Ukmergėje gyvenančius tėvus. Iki šiol vietinės rinkliavos mokesčio už komunalinių atliekų tvarkymą Ukmergės savivaldybei jis nemokėjo, nes pateikdavo pažymą iš savo darbdavio, kad dirba sostinėje. Tokios pažymos pakako, kad nuo mokesčio būtų atleistas.

Tačiau nuo šių metų tokia pažyma nebegalioja – už šiukšles vis tiek turi mokėti. Piktinosi ir klausė, kodėl taip yra, kodėl priimtas toks, jo manymu, neteisingas sprendimas.

Situaciją pakomentavo Ukmergės rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėjo pavaduotoja Aušra Šičkinienė. Pasak jos, pagal anksčiau galiojusį tvarkos aprašą tikrai buvo galimybė nemokėti mokesčio, jei ukmergiškio darbo vieta yra kitame mieste.

Pagal galiojančius teisės aktus lengvatas nustato savivaldybės taryba. Tačiau paaiškėjo, kad minėta lengvata norinčiųjų pasinaudoti žmonių atsirado labai daug ir paaiškėjo, kad dalis jų nėra sąžiningi. Dalis darbdavio raštus pateikusiųjų iš tiesų gyvena Ukmergėje, o dirba nuotoliniu būdu kituose miestuose registruotose įmonėse.

Dalis žmonių apskritai išvengia mokesčio – nemoka jo nei čia, nei ten, kur gyvena.

Finansų skyriaus vedėjo pavaduotoja pasakojo, kad iki praėjusių metų galiojusioje tvarkoje nebuvo konkrečiai nurodoma, kuriame mieste dirbantis ukmergiškis, pateikęs darbdavio pažymą, gali būti atleistas nuo mokesčio. Tad pažymas pradėjo teikti ir asmenys, važinėjantys į darbą gretimuose rajonuose, pavyzdžiui, Širvintose. Ten tikrai negyvena – į darbą keliasdešimt kilometrų nuvažiuoja, bet nuo rinkliavos vis tiek prašosi atleidžiami.

Atsirado tokių, kurie akivaizdžiai vaikštinėja Ukmergės miesto gatvėmis, o yra pateikę pažymas, kad dirba užsienyje.

„Atrinkti, kurie lengvata piktnaudžiauja, o kurie – ne, neturime galimybės. Be to, buvo nuspręsta, kad kitame rajone dirbantys žmonės – tikrai ne ta gyventojų kategorija, kuriai turėtų būti teikiama lengvata. Juolab, kad per mėnesį mokestis tėra 1,50 Eur už asmenį. Per metus – 18 Eur. Svarstant lengvatas visada atsižvelgiama, kurioms gyventojų grupėms jos reikalingiausios“, –  sakė A. Šičkinienė. Atkreipė dėmesį, kad, skiriant lengvatas, reikia atsižvelgti į rajono biudžetą.

Pasidomėjus, kokiai grupei žmonių aktuali ši buvusi ir dabar nebesanti lengvata, sakė, kad pastaraisiais metais tokių ukmergiškių jau buvo padaugėję iki 400.

Tiems, kurie žūtbūt nori nemokėti mokesčio, patarė deklaruoti gyvenamąją vietą mieste, kuriame gyvena. Jei nesutinka būstą nuomojantys asmenys, galima deklaracijos vietą užpildyti „prie savivaldybės“.

Pažymos – visam studijų laikui

Pasak A. Šičkinienės, dėl minėto mokesčio lengvatų nuo šių metų yra ir kitų pasikeitimų. Gyventojams jie yra naudingi.

Vienas iš pasikeitimų – dėl pažymų apie studijas kitame mieste pateikimo. Tokios pažymos taip pat suteikia teisę nemokėti vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą mokesčio. Anksčiau studentai pažymas turėjo pateikti kiekvienais mokslo metais. Nuo šiol pažymos galios visiems būsimų studijų metams – iki jų pabaigos.

Nutarta, kad tik nedidelė dalis pradėjusių studijuoti jaunų žmonių studijas nutraukia ir grįžta gyventi pas tėvus. Be to, asmeniui nurodoma pranešti, jei situacija dėl studijų pasikeis.

Mažiau rūpesčių užkrauta ir asmenims, gyvenantiems senelių namuose ar besigydantiems Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje. Nuo minėto mokesčio jie atleidžiami, pateikus pažymas.

Nuo mokesčio atleisti ir  Ukmergėje deklaruoti, tačiau kituose rajonuose ugdymo įstaigas lankantys vaikai.

Vedėjo pavaduotoja apžvelgė ir dar vieną mokesčio lengvatą – 50 proc. lengvata suteikiama atokesnių kaimų ar sodų bendrijų gyventojams, kuriems buitines atliekas tenka gabenti toliau nei už puskilometrio, jei atliekų vežėjas neturi galimybės įrengti aikštelės arčiau namų.

Tačiau ši lengvata galioja tik toje sodyboje ar sodo name deklaruotiems asmenims.

Išsiunčia 30 000 sąskaitų

Pasak A. Šičkinienės, mūsų rajono savivaldybėje yra per 30 000 vietinės rinkliavos už komunalines paslaugas mokėtojų. Šis skaičius nėra siejamas su gyventojų skaičiumi, nes mokestis skaičiuojamas ir juridiniams asmenims, ir kitose savivaldybėse gyvenantiems mūsų rajone nekilnojamąjį turtą turintiems asmenims.

Dėl sąskaitų išnešiojimo paslaugos sutartis sudaryta su Lietuvos paštu. Deja, sako, kad sulaukiama labai daug skambučių, jog žmonės sąskaitų dar negavo.

Pavaduotoja atkreipė dėmesį, kad visiems, kurie išreiškia tokį pageidavimą, sąskaitos yra siunčiamos elektroniniais paštais.

Šiuo metu yra atliekami tikslinimai, susiję su būsto gyventojų skaičiumi bei kiti, nuo kurių priklauso vietinės rinkliavos sąskaitos dydis. Pasak pavaduotojos, tikslinimai bus atliekami ir ištisus metus, bet dabar jų daugiausia.

Pasakojo, kad maždaug 1 000 mokėtojų už paslaugą laiku nesumoka ir apie tai tenka pranešti skolų išieškojimo įmonei. Tuomet žmogui dar tenka susimokėti ne tik mokestį, bet ir padengti išieškojimo įmonės išlaidas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # gyventoja 2023-04-18 14:47
Na taip, gal 18 Eur per metus nedaug pasak vedėjos pavaduotojos, bet kai mano du suaugę vaikai moka visus mokesčius bei nuomą Vilniuje (registruoti pas mane) ir dar reikia sumokėti už juos Ukmergėje... ar tai teisinga?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Paprastas atsakymas 2023-04-20 11:15
Tai vaikai tegul ir susimoka, dar ir už jus gali sumokėti.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # gyventoja 2023-04-20 14:19
Bet paaiškinkite logiškai kodėl reikia du kartus už tą pačią paslaugą mokėti: už atliekų tvarkymą ten, kur faktiškai gyvena ir ten kur registruoti?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Aha 2023-04-18 16:14
As siuksles rusiuoju ir kompostuoju,per metus misriu atlieku isvezu 2 mazus konteinerius. Atsiunte saskaita virs 50€..UZ KA??? 1 mazo konteinerio isvezimas 25€???

Rusiuojant ir kompostuojant misriu atlieku beveik nesusidaro - uz ka sitie sutraukos tokias sumas paskaiciuoja???
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Keistuoliai 2023-04-20 11:10
Niekur nemoka ir dabar priekaištauja kad gavo mokėti. Džiaukitės kad už visus nėmokėtus metus nepriskaičiavo ir dar su delspinigiais :-)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų