Maisto atliekas – į oranžinį maišelį

Dainiaus Vyto nuotr. Virtuvės atliekų rūšiavimo į oranžinius maišelius naujoves pristatė rajono meras Rolandas Janickas. Dainiaus Vyto nuotr. Virtuvės atliekų rūšiavimo į oranžinius maišelius naujoves pristatė rajono meras Rolandas Janickas.

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad nuo gegužės mūsų mieste startuoja maisto atliekų rūšiavimas.

Gyventojų bus prašoma virtuvės atliekas sudėti į oranžinius maišelius ir, užrišus, išmesti ne į kažkokius atskirus, o į bendrus mišrių atliekų konteinerius. Atliekų tvarkytojams Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo gamykloje beliks ryškiaspalvius maišelius atskirti iš bendro srauto bei paversti kompostu.

Šį atliekų rūšiavimo būdą, pasiteisinusį Skandinavijos šalyse, ukmergiškiai išbandys pirmieji Lietuvoje, bendradarbiaujant su Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centru (VAATC).

Pilotinio projekto patirtis padės įvertinti, ar tokia maisto surinkimo praktika tinkama: bus vertinami, analizuojami bei viešinami rezultatai, stebima, kas pasiteisino ir ką reikia tobulinti, sprendžiama, ar tokia praktika yra tinkama toliau taikyti.

Toks maisto atliekų surinkimo būdas yra pigesnis ir leidžia išvengti logistikos kaštų, bet ar jis bus sėkmingas, priklausys nuo ukmergiškių nusiteikimo laikytis maisto atliekų surinkimo tvarkos.

Naujajai sistemai įgyvendinti nereikės nei naujų specialių konteinerių, nei atskirų šiukšliavežių – tik oranžinės spalvos plastikinių maišelių ir atidumo prie šiukšliadėžės virtuvėje.

Nors anksčiau sakyta, kad bandomajame projekte dalyvaus tik daugiabučiai namai, dabar skelbiama, kad į jį bus įtraukti ir individualių namų gyventojai. Jiems maišeliai bus pradėti dalinti nuo balandžio 18 dienos – paliekami prie mišrių atliekų konteinerių, ištuštintų pagal grafiką. Daugiabučių namų gyventojams maišelius balandžio 28 dieną specialios akcijos metu išdalins Ukmergės gimnazistai.

Negavusieji galės ritinėlius pasiimti savarankiškai Ukmergės miesto seniūnijoje (Vytauto g. 88), Ukmergės butų ūkyje (S. Daukanto g. 18) arba VAATC didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje (Gerseniškių g. 5).

Kartu su maišeliais gyventojai gaus informacinius lankstinukus, aiškiai nurodančius, kokias atliekas reikia rūšiuoti. Jį pravartu pasidėti virtuvėje, kol naujovė taps įpročiu.

Projekto rengėjai aiškina, kad dviejų maišelių ritinėlių turėtų užtekti pusmečiui.

Į oranžinį maišelį reikės mesti naudojimui nebetinkamus, išpakuotus maisto produktus ir jų likučius, vaisių bei daržovių žieves, lupenas, graužtukus, arbatos tirščius bei pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, kambarinius augalus ir jų dalis, riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių, popierinius rankšluosčius ir servetėles, nebetinkamus naudoti maisto papildus be pakuočių.

Ten neturėtų pakliūti maisto produktų pakuotės, kavos kapsulės, laikraščiai, žurnalai, tekstilinės virtuvės šluostės bei kempinėlės, nuorūkos, skysti maisto produktai, kaip sriubos, pienas, kefyras, jogurtas, aliejus, padažai, taip pat seni vaistai.

Manoma, kad jau pirmieji rūšiavimo mėnesiai suteiks įdomios informacijos apie maisto atliekų kiekius bei gyventojų sąmoningumą.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+20 # Xe 2023-04-20 08:23
Paskutine Janicko kaip mero kiaulyste ukmergiskiams. Neuzteko valios garbingai palikti posta - pries iseinant butina buvo dar ir pasikt.

Tuoj net prekybos centrai apmokestins plastiko maiselius,kad neterstu aplinkos..o Ukmergej dalins maiselius.

Kur namie kaupt tas maisto atliekas kol maisiuka pririnksi??? Pudyt namie kokia savaite maisto atsargas kazkur balkone??? Vasara aplinkiniu rajonu gyventojai uzuos is tolo.

Per karta neliks tiek maisto atlieku,kad maisiuka pririnkti,tam prireiks savaites. Kur savaite laikyti ta smirdanti maisiuka???
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+16 # oje 2023-04-20 10:29
kito zodzio as cia nerandu.....buvo visko per kadencija, bet cia jau "nesuvokimas" visiskas
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+14 # Net 2023-04-20 13:09
negalvoju lakstyti po miestą kažkokių maišiukų ieškoti.Yra namų administratoriai ( bendrijų pirmininkai , butų ūkis ) tegul pasirūpina.O savivaldybės reikalas tai organizuoti , o ne nurodymus skelbti :atvažiuokit , pasiimkit.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Bernardas 2023-04-23 16:53
Lankstinukai kaip rūšiuoti atliekas seniai turėjo būti sumesti į pašto dėžutes. Kažkodėl pašto dėžutėse tik reklamos, naujos šukšlės, kurių kiekį turi apmokėti gyventojai per mokestį.Jokios logikos, dabar dalinami maišeliai taip pat naujos šiukšlės , kurias apmokės gyventojai. Vieną kartą apmokės už maišelius iš biudžeto, antrą kartą sumokės per mokestį už teršalus. Ar. savivaldybėje yra mąstančių?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # ! 2023-04-25 13:04
Janicko nebera - bet Janicko smarve visada isliks su mumis.

Vasara is tolo jausis kas maista rusiuoja. Smarve,muses ir panasus atributai lydes daugiabucius nuo balkonuose uzraugtu pripuvusiu Janicko maiseliu.

Kompostuoti galima nupjauta zole,rudeni nugrebtus lapus ir t.t. Maisto atliekas kompostuoti prasminga tik nuosavu namu gyventojams,turintiems savo kompostavimo dezes.

Tik visiskas idiotas galejo sumastyti tokia nesamone daugiabuciu gyventojams. Idetos pastangos ir busimi nepatogumai neatperka galutinio norimo pasiekti rezultato.

Jei koks nors kaimynas uzraugs menesiui ta Janicko maisiuka - visas daugiabutis vasara net lango negales atsidaryti del smarves.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų