×

Pranešimas

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/27097

Sveikatos stiprinimo metodika pasitvirtino – darželinukai nustojo sirgti

Kojų padų taškai aktyvinami, žengiant per skirtingų faktūrų paviršius. Kojų padų taškai aktyvinami, žengiant per skirtingų faktūrų paviršius.

Ukmergės vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ penkių grupių vaikai nuo rugsėjo bus ugdomi pagal Sebastiano Kneipo metodą, grūdinant ir stiprinant juos tiek fiziškai, tiek emociškai.

Vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorė Rita Pumputienė pasakojo, kad šis metodas jų įstaigoje pradėtas taikyti prieš 7-erius metus, tačiau tik vienoje grupėje, tėveliams pritarus. Labai greitai paaiškėjo puikūs rezultatai – vaikai nustojo sirgti, tapo fiziškai stipresni.

Metodo sumanytojas S. Kneipas – iš Bavarijos kilęs vokiečių dvasininkas, teologas, gyvenęs XIX a. Būdamas jaunas jis sirgo tuberkulioze. Anuomet ligoniui mažai kas galėjo padėti, tačiau jis pastebėjo, kad prausdamasis šaltinio vandeniu jaučiasi daug geriau.

Sakoma, kad panaudojęs vieną iš gamtos stichijų jis ir išgijo, o išgijimo vedamas sukūrė visą filosofiją, kuri apima penkis elementus: vandens terapiją, judėjimo terapiją, vaistažolių vartojimą, sveiką mitybą ir patį sudėtingiausią – harmoniją, kad su mumis viskas būtų gerai, mūsų siela būtų švari.

Šio metodo taikymo pradininke „Eglutėje“ buvusi R. Pumputienė pasakojo, kad  pirmiausia šia idėja reikėjo užsidegti patiems pedagogams, paskui ja uždegti tėvelius.

Direktorė pasakojo, kad Lietuvoje yra S. Kneipo metodiką taikančių ugdymo įstaigų, bet tikrai nedaug.

„Eglutės“ darbuotojos teorinių ir praktinių žinių sėmėsi Lietuvoje ir užsienyje – įgyti patirties vyko į Austriją. „Lietuvoje būsime šios idėjos skleidėjais, o 2025 metais patys tikimės gauti specialų sertifikatą, pažymintį apie mūsų įgytas ir praktikoje taikomas žinias“, – pasakojo direktorė. Pasak jos, tokius sertifikatus suteikia Vokietijoje įsteigta organizacija, plėtojanti idėją apie minėtos savo garsaus žemiečio metodikos taikymą.

Pasak R. Pumputienės, metodo įgyvendintojams reikia daug pasišventimo ir kantrybės. Aišku, būtinos ir žinios.

Kaipgi metodas taikomas praktikoje? Kokios jo paslaptys? Direktorė pasakojo, kad viena iš terapijų, kurias atlieka patys vaikai, – rankyčių, kojyčių, pilvelio apsitrynimas vandeniu. Tam naudojami šaltas vanduo ir kempinėlės.

Kita terapija – ėjimas įvairių faktūrų takeliu. Takelį gamino patys. Panaudojo septynias faktūras, kurias siūlė patys tėveliai: smėlį, žvyrą, kankorėžius, susuktus popieriaus rutuliukus. Vadinamas S. Kneipo takas yra įrengtas ir „Eglutės“ patalpoje, ir kieme.

Svarbios metodikos terapijos – mankštos bei arbatų iš įvairių žolelių ragavimas. Specialioje darželio erdvėje arbatų gėrimo ritualui darželinukai renkasi kartą per savaitę.

Direktorė pasakojo, kad prieš septynerius metus jų įstaigoje S. Kneipo metodika pirmiausia pradėta taikyti trims grupės vaikams. Tik pastebėjus teigiamą efektą, įtraukta visa grupė. Dabar tie vaikai jau trečiokai.

Pasak R. Pumputienės, jų įstaiga domisi, kaip mažieji auga, kuo užsiima. Žino, kad visi eksperimentinės grupės dalyviai auga stiprūs, sveiki, daug sportuoja. Taigi, mano, kad taikyta metodika pasitvirtino su kaupu.

Direktorė pasakojo įstaigoje turinti ir daugiau sumanymų, pavyzdžiui, įkurti druskų kambarį. Taip pat planuoja, kad būtų bent viena „nemieganti grupė“, kurią galėtų lankyti vaikai, kuriems popiečio miegas kelia neigiamas emocijas.

„Eglutė“ – yra pats didžiausias Ukmergės vaikų lopšelis-darželis, kurį kitąmet lankys  daugiau kaip 240 vaikų.

***

S.Kneipo metodikos esmė – 5 sveikatinimo elementai:

  • subalansuota mityba;
  • vandens terapija (grūdinimas);
  • vaistažolių terapija (augalinės arbatos, eteriniai aliejai);
  • judėjimas;
  • harmonija arba tvarkos terapija (ne tik fizinė, bet ir minčių, veiklos bei aplinkos harmonija).

Paveikslėlių galerija

{gallery}27097{/gallery}
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų