Kontaktiniai lęšiai yra efektyvus ir patogus regėjimo korekcijos būdas. Šiandien vis daugiau žmonių atsisako akinių ir renkasi kontaktinius lęšius. Tačiau pastarieji turi būti parenkami individualiai, nes turi visiškai atitikti jūsų poreikius ir netgi gyvenimo būdą. Dėl šios priežasties jūs negalite pasirinkti kontaktinių lęšių savarankiškai, be akių priežiūros specialisto apžiūros. Tokia apžiūra neužima daug laiko, o jos metu specialistas, atsižvelgdamas į jūsų regėjimo ypatumus, parenka tinkamiausius kontaktinius lęšius. Nes netinkamai parinkti lęšiai gali pabloginti regėjimą ir net gyvenimo kokybę, jei dėl netinkamų lęšių teks kiekvieną dieną patirti akių diskomfortą.

Kontaktinių lęšių tipai

Yra skirtingų kontaktinių lęšių tipų, todėl juos renkantis reikia atsižvelgti į daugelį faktorių, tokių kaip: nešiojimo trukmė, regėjimo sutrikimai, gyvenimo būdas bei amžius.

Vienadieniai kontaktiniai lęšiai

Vienadieniai kontaktiniai lęšiai yra skirti nešioti vieną dieną, o po to yra išmetami. Tai sveikiausias kontaktinių lęšių pasirinkimas, su minimalia infekcijų bei uždegimų rizika. Vienadieniai lęšiai gali būti tiek skaidrūs, tiek spalvoti, su dioptrijomis ar be jų. Be to, šie lęšiai yra itin minkšti bei ploni, todėl gali lengvai priglusti prie ragenos ir yra nejaučiami nešiojimo metu.

Vienadieniai lęšiai užtikrina aukštą higienos lygį ir patogumą. Dėl trumpo nešiojimo nėra būtinybės laikyti jų specialiame   su skysčiu. Būtent tokiu būdu sumažinama rizika susidurti su infekcijomis ar uždegimais, kurie gali kilti dėl netinkamos ar nepakankamos lęšių priežiūros. Be to, tai puikus pasirinkimas turintiems jautrias akis ar alergiškiems asmenims. Taip pat vienadieniai lęšiai yra patogus ir paprastas sprendimas tiems žmonėms, kurie renkasi aktyvų gyvenimo būdą, kadangi jų nereikia valyti ar saugoti po kiekvieno dėvėjimo. Kita vertus, vienadieniai lęšiai gali būti puikus pasirinkimas ir tiems, kurie nori išbandyti juos pirmą kartą arba nori turėti alternatyvų akių korekcijos būdą.

Dviejų savaičių kontaktiniai lęšiai

Dviejų savaičių lęšiai gali būti nešiojami iki 14 dienų nuo pakuotės atidarymo. Pastarieji puikiai tinka tiems, kurie lęšius nešioja reguliariai. Jie yra pigesni nei vienadieniai lęšiai, o per šį trumpą nešiojimo periodą – vos 14 dienų – nespėja susikaupti tiek daug apnašų, todėl sumažėja infekcijų bei uždegimų tikimybė (žinoma, tik tuo atveju, jei lęšiai yra tinkamai prižiūrimi). Dviejų savaičių kontaktiniai lęšiai yra vienas sveikiausių ir saugiausių būtent tokio regėjimo korekcijos variantų. Juk per 14 dienų lęšiai nespėja susidėvėti, ir taip užtikrina saugų ir patogų nešiojimą visą laikotarpį. Šie lęšiai tinka jautrias akis turintiems asmenims. Tačiau, šiuos lęšius, kaip ir bet kokius kitus, išskyrus vienadienius, būtina kasdien valyti specialiu kontaktinių lęšių tirpalu.

Mėnesiniai kontaktiniai lęšiai

Tai lęšiai skirti nešioti net iki 30 dienų. Tačiau dėl ilgesnės nešiojimo trukmės padidėja akių infekcijų bei uždegimų tikimybė. Dėl šios priežasties mėnesiniai lęšiai turi būti ypatingai kruopščiai valomi ir prižiūrimi naudojant specialų tirpalą. Tai puikus pasirinkimas norintiems nešioti kontaktinius lęšius nuolat. Renkantis mėnesinius lęšius pavyks sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, kadangi nereikės dažnai lankytis optikoje ar gaišti laiką užsakinėjant lęšius internetu. Tačiau svarbu visuomet turėti papildomą lęšių porą, jei esami lęšiai netyčia suplyštų ar pasimestų. Tai ypač svarbu kelionių metu.

Astigmatiniai (toriniai) kontaktiniai lęšiai

Astigmatiniai (toriniai) lęšiai yra skirti astigmatizmui koreguoti. Pagal nešiojimo trukmę jie gali būti tiek vienadieniai, tiek prailginto nešiojimo. Kaip ir visi kiti kontaktiniai lęšiai, astigmatiniai taip pat turi būti parenkami tik su akių priežiūros specialisto pagalba. Be to, pastarieji turi būti užsakomi pagal individualų receptą, ir jų nepavyks įsigyti bet kuriuo metu atėjus į optiką, o jų gamybos laikas gali užtrukti net iki kelių savaičių.

Astigmatiniai lęšiai, dėl šių specialaus dizaino, puikiai prisitaiko prie akių formos nelygumų, suteikiant jums patogumą ir komfortą visos dienos eigoje. Be to, astigmatiniai lęšiai suteikia aiškų ir aštrų matymą net ir esant nuolatiniams judesiams ar užsiimant aktyvia veikla. Šie lęšiai užtikrina platesnį matymo lauką nei su akiniais, taip pat geresnį periferinį matymą. Perteikia natūralius dydžius bei atstumus. Taigi, astigmatiniai lęšiai užtikrina komfortišką ir ryškų matymą.

Kas yra astigmatizmas?

Astigmatizmas – regėjimo sutrikimas, kai dėl ragenos ar lęšiuko formos pokyčių lūžę šviesos spinduliai nepasiekia tinklainės centro. Tokiu atveju žmogus gauna neryškų, iškreiptą ar padvigubintą vaizdą.

Multifokaliniai kontaktiniai lęšiai

Multifokaliniai kontaktiniai lęšiai yra skirti trumparegystės, toliaregystes bei presbiopijos korecijai. Šie lęšiai suteikia galimybę aiškiai matyti tiek toli, tiek arti esančius objektus. Tinkamus multifokalinius lęšius gali parinkti tik akių priežiūros specialistas, kadangi šie lęšiai turi tam tikrus parametrus ir yra užsakomi pagal individualų receptą. Multifokaliniai lęšiai užtikrina gerą ir ryškų matomumą įvairiais atstumais. Be to, jie yra ypač patogūs naudoti vairuojant ar daug dirbant prie kompiuterio.

Spalvoti kontaktiniai lęšiai

Spalvoti kontaktiniai lęšiai yra populiarus ir patogus pasirinkimas norintiems pakeisti ar paryškinti savo akių spalvą. Spalvoti lęšiai gali būti ir su dioptrijomis ir be jų. Tai reiškia, kad galite nešioti spalvotus kontaktinius lęšius, net jei jums ir nereikalinga regos korekcija. Jie taip pat gali būti tiek vienadieniai, tiek prailginto nešiojimo, tačiau jiems būtina tokia pati priežiūra, kaip ir visiems kitiems kontaktiniams lęšiams. Taigi, šie lęšiai suteikia galimybę pakeisti natūralią akių spalvą arba sukurti išskirtinį stilių, suteikiant jūsų išvaizdai papildomo žavesio. Taip pat, spalvoti lęšiai suteikia galimybę šventėms, vakarėliams ar ypatingoms progoms sukurti teminį įvaizdį. Be to, svarbu paminėti, kad net ir spalvotus lęšius be dioptrijų turėtų parinkti akių priežiūros specialistas. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų