Rekuperatorių priežiūra: išsamus gidas pradedantiesiems

Įkvepiamo oro kokybė yra tiesiogiai susijusi ne tik su bendra savijauta ar nuotaika, bet ir kraujotaka, plaučių veikla, galimomis alerginėmis reakcijomis. Kadangi šiais laikais įprastai nemažai laiko praleidžiame ne gryname ore, tinkama oro kokybė turi būti užtikrinta ir uždarose patalpose, kuriose gyvename ar dirbame.

Racionaliausia išeitis, kurią šiandien pasirenka daugelis, o ypač gyvenantys A ir aukštesnės energinės klasės būstuose – tai rekuperatoriai. Šie įrenginiai iš patalpų traukia orą ir jį pakeičia grynu oru iš lauko.

Norint užtikrinti tinkamą rekuperatoriaus veikimą, užtenka atlikti vos porą veiksmų. Kokių? Skaitykite toliau ir sužinosite!

Tinkamo rekuperatoriaus filtro pasirinkimas

Pats svarbiausias darbas prižiūrint rekuperatorių - reguliarus jų filtrų keitimas. Patį filtrą patogiausia įsigyti internetu. Viena iš populiariausių Lietuvoje veikiančių elektroninių parduotuvių, kurios specializacija būtent rekuperatorių filtrai, yra Filtrupasaulis.lt. Čia prekiaujama originaliais ir analoginiais rekuperatorių filtrais. Siūlomi įvairių gamintojų, pavyzdžiui, Zehnder, Brink, Komfovent, Paul, Vallox ir kitų, rekuperatoriaus filtrai. „Filtrupasaulis.lt“ pasižymi greitu pristatymu ir lojalumo programa klientams. Taip pat profesionaliai konsultuoja, kaip teisingai pasirinkti filtrus, atsižvelgiant į gamintojų rekomendacijas ir įrenginio eksploatacijos dokumentus, kad užtikrintų optimalų oro filtravimo efektyvumą.

Pagal turimo įrenginio modelį išsiaiškinus, kokio konkretaus filtro turimam rekuperatoriui reikia ir naudojantis „Filtrupasaulis.lt“ svetainėje esančiu filtrų katalogu, tinkamą filtrą išsirinkti tikrai paprasta! Tiesa, nenustebkite, jei, atlikus paiešką, jums bus suteikta galimybė rinktis iš kelių skirtingų filtrų modelių. Prie filtro modelių esantis raidžių ir skaičių „kratinys“, pvz. G4, M5, F7 ir pan. – tai klasė, apibūdinanti per filtrą išfiltruojamų dalelių kiekį ir jų dydį. Kuo minėtas skaičius didesnis, tuo efektyvesnę oro filtraciją įrenginys užtikrina. Ekspertai rekomenduoja rinktis aukštesnės klasės filtrus, filtruojančius iš lauko paduodamą orą. Žinoma, niekada nesuklysite, jei apie rekomenduojamus dėti filtrų komplektus vadovausitės informacija, pateikta įrenginio eksploatacijos dokumente.

Tiesa, jei nutiko taip, jog niekaip nepavyko sužinoti nei rekuperatoriaus gamintojo, nei modelio, tiesiog išmatuokite esamą filtrą (ilgį, plotį, aukštį) ir naudojantis „Filtrupasaulis.lt“ paieška, atrasite šiam tinkančius filtrus.

Rekuperatoriaus filtro pakeitimas

Tai – visiškai paprastas procesas, kuriam nereikia profesionalų pagalbos. Tiesiog išjungę rekuperatorių ir atidarę sklendes, vietoje senų filtrų, įstatykite naujus. Uždarę sklendes, įjunkite prietaisą. Štai ir viskas: vėl galite džiaugtis gaiviu, švariu oru!

Kaip dažnai turėtų būti keičiami rekuperatoriaus filtrai?

Teoriškai rekuperatoriaus filtrų keitimas, priklausomai nuo aplinkos užterštumo lygio, turėtų būti atliekamas kas 3–6 mėnesius. Žinoma, reikėtų vadovautis individualiomis aplinkybėmis, apie kurias kai kuriais atvejais gali indikuoti ir pats įrenginys. Svarbiausias ženklas, jog laikas keisti filtrus – triukšmingesnis rekuperatoriaus veikimas ir / arba mažesnis iš patalpos ištraukiamo ir į ją paduodamo oro kiekis.

Apie pastarąjį kriterijų galite spręsti, vadovaudamiesi informacija, pateikiama ant elektroninio valdymo pultelio ir ekranėlio, kuriuos turi išmanieji rekuperatoriai. Tereikia sužinoti, koks ištraukiamo / paduodamo oro kiekis, priklausomai nuo konkretaus prietaiso modelio, yra optimalus ir, šiam rodikliui sumažėjus, pakeisti filtrą.

Tiesa, kai kurių modelių rekuperatoriai turi papildomą funkciją, skirtą automatiniam priminimui apie atėjusį filtrų pakeitimo laiką. Tai – iš tiesų praktiškas sprendimas, dar labiau sumažinantis jūsų asmeninių pastangų, susijusių su šio įrenginio priežiūra, būtinybę. 

Atlikę aptartus veiksmus, tai yra – išsirinkę tinkamą rekuperatoriaus filtrą ir jį laiku pakeitę, visada galėsite mėgautis šviežiu oru savo namuose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų