Parama numatyta, bet naudotis ja norinčiųjų nedaug

Gedimino Nemunaičio nuotr. Senamiesčio pastatų fasadams tvarkyti numatyta parama. Gedimino Nemunaičio nuotr. Senamiesčio pastatų fasadams tvarkyti numatyta parama.

Nors Ukmergės senamiesčio namų savininkai turi galimybę pasinaudoti savivaldybės numatyta finansine parama fasadams atnaujinti, pasinaudoti ja norinčiųjų nedaug – praėjusiais metais gauta vienintelė paraiška.

Ukmergės rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad pernai buvo gauta vienintelė paraiška dėl Vytauto g. 16-o namo. Lėšos dar neskirtos. Pastato savininkas kreipėsi pernai lapkričio mėnesį, jo paraiška dar pildoma trūkstamais dokumentais.  Numatyta skirti iki 10 tūkst. Eur, kuriuos savivaldybė turėtų išmokėti iki gegužės.

Anot D. Zimblienės, pagal nustatytą tvarką savivaldybės Kultūros paveldo komisija peržiūri pateiktus prašymus iki kitų metų gegužės mėnesio ir skiria lėšas atliktų darbų išlaidoms kompensuoti.

Užpernai tokių prašymų buvo pateikta daugiau, tad pernykščiame rajono biudžete fasadams tvarkyti buvo skirta 23,5 tūkst. Eur. Suma paskirstyta pastatų, esančių Kęstučio a. 7, P. Cvirkos g. 10, Klaipėdos g. 20, savininkams. Taip pat – bendrovei Ukmergės butų ūkiui už atliktus darbus Vytauto g. 49-ame name.

Senojo miesto vietoje esančių pastatų fasadų tvarkymo darbų kompensavimo tvarkos aprašą Ukmergės rajono savivaldybės taryba patvirtino dar 2017 metais. Remiantis juo prašymai priimami kasmet nuo balandžio 1 d. iki gruodžio 31 d.

Tinkamomis išlaidomis laikoma: projektinės dokumentacijos rengimas (iki 50 proc., bet ne daugiau 1 000 Eur); pastato fasado tvarkybos darbai, išskyrus langus, duris ir stogo dangą, naudojant specialias technologijas ir reikalavimus (iki 75 proc., bet ne daugiau 10 000 Eur); stogo dangos keitimo medžiagos ir darbai (iki 50 proc., bet ne daugiau 5 000 Eur); medinio profilio langų įrengimas, įskaitant langų ir durų dekorą (iki 50 proc., bet ne daugiau 10 000 Eur); pamatų ir sienų hidroizoliacijos darbams atlikti privalomi archeologiniai tyrinėjimai (iki 500 Eur); fasado šiltinimo darbai (iki 20 proc., bet ne daugiau 3 500 Eur, o jei atliekant šiltinimo darbus, išsaugomi autentiški fasado dekoro elementai – ne daugiau 7 000 Eur); apsaugos techninių priemonių įrengimas (ne daugiau 3 000 Eur); dekoratyvinio apšvietimo įrengimas (iki 100 proc., bet ne daugiau 3 500 Eur).

Jeigu atliktų darbų suma viršija 50 000 Eur, valdytojui kompensavimas pakartotinai gali būti skiriamas kitais metais nustatytomis sąlygomis.

Klausimą dėl prastai atrodančio Ukmergės senamiesčio iškėlė ir rajono savivaldybės tarybos mažuma paskutiniame savivaldybės tarybos posėdyje.

Rajono savivaldybės meras Darius Varnas tada pažymėjo, kad savivalda neturi įrankių, kaip priversti žmones tvarkytis privačią nuosavybę.

Savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė apgailestavo, kad žmonės vangiai naudojasi savivaldybės parama, kuri tikrai yra nemaža. Anot direktorės, tenka pastebėti, kad pastatai neretai turi kelis savininkus, kurie tarpusavyje sunkiai sutaria tokiais klausimais. Be to, rūpinimasis paveldu – tai didelė biurokratija, „tamsus miškas“ žmonėms, todėl jie tiesiog nenori į tai veltis.

Meras D. Varnas tada taip pat įžvelgė ir gerų dalykų, pavyzdžiui dėl buvusio teismo pastato. Sakė, kad buvo susitikęs su naujais jo savininkais, tikisi, kad pastato likimas bus „pajudintas“.

Esą bandoma bendrauti ir su kai kurių kitų nenaudojamų pačiame miesto centre esančių pastatų savininkais. „Bandome išjudinti iš mirties taško, bet labai sudėtinga“, – situaciją dėl senamiesčio statinių įvardijo meras, apgailestaudamas, kad tam nėra teisinių pagrindų. Galėtų pakelti mokestį dėl pastatų nepriežiūros, bet abejojo, ar keliais šimtais pakilęs mokestis ką nors pakeistų. 

Siekiant, kad Ukmergės senamiestis būtų bent kiek patrauklesnis, savivaldybė prieš metus buvo ėmusi ir iniciatyvos pašalinti senamiesčio vaizdą darkančius apgriuvusius sandėliukus ir garažiukus. Jie buvo identifikuoti, sužymėti, kalbėta su savininkais.

Tačiau kol kas jokių veiksmų nebuvo imtasi. Savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus  vedėjas Tadas Balžekas informavo, kad „procesas dar tebevyksta, renkama informacija. Kol kas minėti statiniai dar nejudinami ir nėra nugriauti“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų