Vasaris – burnos vėžio prevencijos mėnuo

Vasaris tradiciškai yra vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu. Specialistai pabrėžia, kad tik laiku aptikus šią itin klastingą ligą ir pradėjus ją gydyti, galima pasveikti. Žmonės raginami nemokamai pasitikrinti, ar neserga šia liga.

Prevencinė programa vyksta visoje Lietuvoje, todėl kiekvienas, turintis neaiškius darinius burnoje: paraudimą, gleivinės šiurkštumus, negyjančias žaizdeles, opas, nedelsiant turėtų apsilankyti burnos apžiūrai, diagnozės nustatymui pas odontologus, burnos chirurgus, periodontologus odontologijos kabinetuose, klinikose. Specialistai pabrėžia, kad uždelstos burnos vėžio formos mažina sergančiųjų išgyvenimo metus.

Burnos vėžys – piktybinis bet kurios burnos vietos susirgimas. Gali išsivystyti ant lūpų, dantenų, liežuvio, vidinių skruostų paviršių, gomurio, burnos dugno ar seilių liaukose.

Šis vėžys yra sunkiai atpažįstamas. Lietuvoje nustatoma apie 75–80 proc. užleistų (trečios, ketvirtos stadijos) burnos vėžio atvejų. Tai nėra geras rezultatas, nes žmonės kreipiasi labai vėlai, neateina gydytis laiku. Užleistų stadijų burnos vėžio gydymas labai sudėtingas tiek gydytojams, tiek pačiam žmogui.

Pasitvirtinus įtarimams, kad burnoje yra ikivėžiniai ar vėžiniai pakitimai, pacientai su siuntimais skubos tvarka bus nukreipiami diagnozės patikslinimui ir gydymui į specializuotus centrus: Nacionalinį vėžio institutą, VU ligoninės Žalgirio kliniką, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikas, Klaipėdos universitetinę ligoninę.

Norintieji pasitikrinti, ar neserga burnos vėžiu, kviečiami užsiregistruoti ir atvykti. Burnos vėžio prevencijos akcijoje dalyvaujančių įstaigų kontaktuose nurodama vienintelė įstaiga mūsų rajone – Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras, tel.: (8 340) 65256, (8 340) 65250, (8 340) 64746.

UŽ inf.


Gali būti aktuali burnos higiena

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų