Sergamumas auga, bet skelbti epidemiją poreikio nėra

Ligonių, kurie dėl gripo ar kovido būtų gydomi stacionare, šiuo metu nėra daug. Ligonių, kurie dėl gripo ar kovido būtų gydomi stacionare, šiuo metu nėra daug.

Sergamumo virusinėmis peršalimo ligomis rodiklis epideminį lygį peržengė daugiau nei pusėje šalies savivaldybių.

Taip pat – ir Ukmergėje. Tačiau savivaldybės įstaigų atstovai sako, kad kol kas skelbti epidemiją poreikio nėra.

Epideminis lygis pasiekiamas, kai nustatoma 1 500 ir daugiau  atvejų 100 tūkst. gyventojų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, penktąją šių metų savaitę (sausio 29 d.– vasario 4 d.) sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis šalyje siekė 1 783 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Šiuo metu epideminis sergamumo lygis užregistruotas 34-iose savivaldybėse, iš jų – ir Ukmergės. Mūsų rajone penktąją metų savaitę 100 tūkst. gyventojų teko 1 578 ligos atvejai. Riba peržengta nedaug. Į gydymo įstaigas kreipėsi 537 žmonės, iš kurių – 253 vaikai iki 18-os metų. Gripas buvo nustatytas 69 (iš jų – 46 vaikams), ŪVKTI – 458, COVID-19 – 10 asmenų.

Ankstesnę savaitę sergamumas rajone siekė 1 405,22 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Iš viso sirgo 478 žmonės (iš jų – 213 vaikų), gripas buvo nustatytas 33 (iš jų – 20 vaikų), ŪVKTI – 441, COVID-19 – 4 asmenims.

Ukmergės rajono savivaldybėje situacija bendrame šalies kontekste nėra pati blogiausia. Didžiausi sergamumo rodikliai užfiksuoti Marijampolės, Rietavo ir Visagino savivaldybėse.

Kaip skelbiama NVSC, šiuo metu pastebimas sezoniniam gripui būdingas sergamumo pakilimas, kuris dar nesiekia ankstesnių sezonų piko. Pažymima, kad kompleksiškai vertinami tiek gripo, tiek COVID-19 ligos, tiek kitų ŪVKTI rodikliai. Prieš priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, atsižvelgiama ir į kitus kriterijus, kaip ligoninių, reanimacijos ir intensyviosios terapijos lovų užimtumą dėl gripo ir (ar) COVID-19. Vertinama padėtis ir sveikatos priežiūros, socialinės globos ir slaugos, ugdymo įstaigose.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji Gydytoja Gitana Čepienė informavo, kad poliklinikoje pastebimas besikreipiančiųjų dėl peršalimo ligų simptomų srautų padidėjimas. Ypač daug pacientų sulaukiama pirmadieniais.

Tačiau, pasak vadovės, darbo organizavimas vyksta sklandžiai, darbuotojų serga nedaug, su krūviu susitvarko. Atkreipė dėmesį, kad daugiau nustatoma COVID-19 ligos, nes tyrimas atliekamas nemokamai, o gripo atvejų nustatoma sąlyginai mažiau, nes šis testas nėra kompensuojamas ir ligoniai jo nedaro.

G.Čepienė priminė, kad prieš savivaldybei skelbiant epidemiją rajone vertinamos bendros aplinkybės ir būna sukviečiamas sveikatos priežiūros bei švietimo įstaigų atstovų pasitarimas.

Ukmergės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Marija Švedienė sakė, kad ligonių, kurie dėl peršalimo ligų gydomi stacionare, šiuo metu nėra daug. Trečiadienio duomenimis, tokių ligonių buvo trys. „Jų niekada nebūna daug, iki penkių, nes stacionare gydomi tik ypač sunkūs ligoniai, kurie čia atsiduria dėl komplikacijų po COVID-19 ar gripo. Dauguma gripą ir kitas peršalimo ligas  gydosi namuose“, – kalbėjo pavaduotoja.

Šalyje penktąją šių metų savaitę dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 129 asmenys: 84 vaikai, 6 asmenys, priklausantys 18–64 m. amžiaus grupei, ir 39 vyresni nei 65 m. asmenys. Intensyviosios terapijos skyriuose buvo gydomi 4 asmenys.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad mokyklose sergamumas siekia 5–10 proc. Praėjusią savaitę Vidiškių mokykloje sergamumas buvo padidėjęs iki 20 proc., vaikai sirgo visose klasėse, kai kuriose net 50 proc., tačiau šią savaitę sugrįžta iki 10 proc. Ugdymo procesas vyksta. Kol kas dėl epidemijos skelbimo neturi jokių rekomendacijų, kurias teikia NVSC, ar signalų iš ugdymo įstaigų.

Praėjusią savaitę užregistruoti trys mirties nuo gripo atvejai. Iš viso šį sezoną – 11 atvejų. Pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo registruota 13 mirties nuo gripo atvejų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų