Įgyvendinant projektą Ukmergėje teikiamos šeimų lankymo paslaugos

Vaikelio atėjimas pakeičia šeimos gyvenimą. Vaikelio atėjimas pakeičia šeimos gyvenimą.

Šiandien dažnai kalbama, kad Lietuvoje per mažai dėmesio skiriame ką tik pagimdžiusių moterų ir nėščiųjų sveikatai. Ukmergėje griaunamos šios nuostatos – VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras įgyvendina projektą „Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio įdiegimas Ukmergės rajone“. Tai – 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo finansuojamas projektas (Nr. LT03-2-SAM-K03-006).

Kovo 21 d. organizuotas jo viešinamasis renginys ir dalyvių susitikimas, kurio metu veiklas pristatė projekto administratorė Vaida Baltaduonienė ir šeimų lankymo specialistė Jolanta Brazdžionienė.

Numatyta projekto pabaiga – šių metų balandžio 30 d. Vykdymo laikotarpiu teikiamos ankstyvosios intervencijos paslaugos, padedančios mamoms priimti žiniomis paremtus sprendimus dėl jų vaikų priežiūros, siekiant užtikrinti mamų, kūdikių bei vaikų iki 2-ejų metų gerovę.

Projekto pradžioje šeimas lankė Oksana Kociuba, jos pradėtą veiklą tęsė J. Brazdžionienė.

Projekto administratorė V. Baltaduonienė pasakojo, kad didžiausias dėmesys skiriamas socialinės rizikos šeimoms. Prioritetas teikiamas pirmą kartą gimdančioms, jauno amžiaus, iki 21-ų metų, ir vyresnio amžiaus, per 40 metų, moterims, taip pat šeimoms, gyvenančioms kaimiškose vietovėse.

Paslaugoms teikti Ukmergės PSPC dirba viena šeimų lankymo specialistė, kuri lanko daugiau kaip 25 šeimas.

Vizitų metu šeimų lankymo specialistė vertina tris sritis: priežiūros teikimo, į kurį įeina mamos ir vaiko sveikata; rūpinimosi vaiku sprendimų priėmimo ir palaikymo; socialinių ir bendruomenės išteklių, kuriuos sudaro namai, šeima ir draugai.

Šis 2014–2021 metų Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo projektas įgyvendinamas pagal programą „Sveikata“, kurią finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.

Nors šeimų lankymo projektas jau eina į pabaigą, veikla bus tęsiama.

Projektas „Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio įdiegimas Ukmergės PSPC“ centre pradėtas įgyvendinti 2021 metų gruodžio mėnesį.

„Per tą laiką pavyko nemažai nuveikti, buvo daug emocijų, naujų minčių, tikslų, darbuotojų ir projekto dalyvių klausimų, jų sprendimų, žinoma, ir didelių pasiekimų.

Didžioji dalis projekte dalyvaujančių vaikučių jam prasidėjus dar nebuvo gimę, o dabar jau ir bėgioja. Ukmergės PSPC šeimų lankymo specialistė J. Brazdžionienė visus naujagimius aplankė. Tad pirmieji rūpesčiai ir džiaugsmai nepastebimai pralėkė, vaikai perkopė kūdikystės laikotarpį, mamos apsiprato, baimių mažiau, tačiau su kiekvienu augimo laikotarpiu atsiranda naujų iššūkių, naujų klausimų“, – pasakojo projekto administratorė V. Baltaduonienė.

Šeimų lankymo specialistė toliau dirba, lanko šeimas, konsultuojasi su projekto kolegomis, nes lankymas numatomas, kol vaikams sueis 2-eji metai.

Pasak J. Brazdžionienės pati pradžia buvo sudėtingiausia, nes ypač pirmojo vaiko gimimas – labai jautrus gyvenimo įvykis. Mamoms trūksta įgūdžių, viskas nauja, nepatirta, baisu, kamuoja klausimai net dėl paprasčiausių dalykų, tokių kaip vaiko maudymas, migdymas, žindymas. Ką jau kalbėti apie emocinius sunkumus.

Projekto pradžioje didelę reikšmę turėjo tai, kaip tėvai priims šeimų lankymo specialistę. Ypač, jei tai socialinėje rizikoje esanti šeima. Ne paslaptis, kad ne visi nori įsileisti svetimą žmogų. Tėvelių pasitikėjimą Jolanta pelnė gana greitai, padėjo jiems priprasti prie naujų pareigų, mokytis tinkamai rūpintis vaikučiais bei savimi, nebijoti skambinti, klausti, kad ir kokia problema tai būtų. Džiugu, kad ryšys atsirado, išlieka ir pavyksta sparčiai augti kartu.

Vaikų saugumui šiuo metu J. Brazdžionienė skiria kone daugiausia dėmesio, nes vaikai auga, stojasi ant kojų, vis daugiau vaikšto, krenta, čiumpa, tyrinėja, todėl būtina atkreipti dėmesį į kiekvieną aštrų kampą, ne vietoje patiktą daiktą, slidžias grindis, laidus ar elektros jungiklius. Žinoma, iškyla ir individualių problemų. Itin svarbu, kad šeimų lankymo specialistė daug dėmesio skiria ne tik vaikui, bet ir mamai, jos emocinei būsenai. Kartais užtenka išklausyti, kartais reikia ir nukreipti pas specialistus, tam tikra prasme dirbti psichologinį darbą, kad mamos pasijustų esančios svarbios.

Su šeimų lankymo specialistu galite susisiekti telefonu +370 618 37188.

Užs. Nr. 188

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų