Skaitymo džiaugsmų semiasi iš įgarsintų knygų

Asmeninio archyvo nuotr. Knygelė liečiamais paveikslėliais nematantiems vaikams. Ją, sakė Asta, sukūrė Dukstynos pagrindinės mokyklos 7a klasės  mokiniai (auklėtoja Virginija Volungevičienė). Asmeninio archyvo nuotr. Knygelė liečiamais paveikslėliais nematantiems vaikams. Ją, sakė Asta, sukūrė Dukstynos pagrindinės mokyklos 7a klasės mokiniai (auklėtoja Virginija Volungevičienė).

Įgarsintos knygos labai praverčia ne tik regos negalių turintiesiems. Jos yra skirtos ir kitiems žmonėms, o tokiomis knygomis noriai naudojasi vis daugiau ukmergiškių. Įgarsintos literatūros galima rasti Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinyje.

Šio padalinio, įsikūrusio Kauno g. 16-4, paslaugomis, sako vyr. bibliotekininkė Asta Girnienė, gali naudotis visi miesto ir rajono gyventojai.

„Specialiųjų formatų knygas, kurios yra įgarsintos, gali skaityti bet kuris asmuo, negalintis skaityti įprastų spausdintų knygų. Tai gali būti dėl įvairių ligų arba senatvės, dėl ko žmogui pablogėja regėjimas, akys greit pavargsta ir asmuo nebegali skaityti“, – pasakojo ji.

Norint klausyti įgarsintų knygų, pakanka, jog šeimos gydytojas išrašytų pažymą, kurios išvadoje nurodytų, kad asmuo dėl senatvės ar turimų ligų negali skaityti spausdintų knygų. Tai, anot pašnekovės, gali būti ir mokiniai, turintys disleksijos problemų, gali būti ir proto negalia, dėl kurios žmogus nepajėgia išmokti skaityti – jis gali klausyti įgarsintų knygų.

Siūlo įvairių knygų

Bibliotekos fondas yra įvairus: „Turime įgarsintos vaikiškos literatūros, literatūros paaugliams. Turime įgarsintos literatūros rusų kalba.“ Visos įgarsintos knygos išduodamos į namus kaip ir knygos įprastose bibliotekose.

Skaitytojai gali rinktis ne tik iš knygų kompaktiniuose diskuose, bet ir knygų reginčiųjų raštu didesniu šriftu, įprastų knygų reginčiųjų raštu. Skaitytojams pageidaujant jie gali būti aprūpinami knygomis Brailio raštu. Taip pat yra periodinių leidinių – įgarsintu formatu ir reginčiųjų raštu.

Tie skaitytojai, kurie naudojasi kompiuteriais, gali naudotis virtualiąja aklųjų biblioteka ELVIS net neišeidami iš namų.

Populiariausia, pastebi A. Girnienė, yra grožinė literatūra: „Dažniausiai skaitytojai renkasi romanus: tiek lietuvių autorių, tiek užsienio. Iš Lietuvos autorių populiaresni yra lietuvių literatūros klasikai. Mėgsta nuotykių literatūrą, detektyvus, moterys renkasi romanus apie meilę. Yra ir skaitytojų, mylinčių poeziją.“

Prašo ir kvantinės fizikos

Nemažai bibliotekos lankytojų, sako ji, renkasi vien tik tam tikrų skyrių literatūrą. Jiems patinka istorijos ir geografijos skyrius – skaitytojai su malonumu klausosi knygų apie egzotiškus kraštus, jų papročius, keliones. Daug dėmesio sulaukia žmonių biografijos. Skaito apie sveikatą, religiją, gamtą.

„Yra skaitytojų, kurie ir kvantinės fizikos paprašo... Mūsų skaitytojų skonis labai įvairus“, – šypsosi moteris.

Laukia garsinių skaitymų

Gyventojai prašo ir pačios bibliotekininkės, kad ši jiems paskaitytų.

„Vadinamieji garsiniai skaitymai tapo labai populiarūs. Jų metu regos neįgaliesiems skaitoma tokia literatūra, kuri nėra ir, tikėtina, nebus įgarsinta. Tai kai kurie periodiniai leidiniai, taip pat straipsniai internete aktualiomis temomis. Skaitome ir Ukmergės rajono literatų kūrybą. Dauguma šių žmonių yra skaitytojams asmeniškai pažįstami, o paskaityti jų kūrybos jau nebegali. Todėl tai yra labai reikalinga ir prasminga“, – sako pašnekovė.

Dar vieni garsiniai skaitymai vyksta bendradarbiaujant su Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro Suaugusiųjų dienos centru. Čia socialinės globos paslaugos teikiamos proto ir kompleksinę negalią turintiems asmenims: „Ir jiems garsiniai skaitymai yra labai reikalingi. Dauguma jų negali skaityti. Skaitymas balsu sukuria artimą ir glaudų emocinį ryšį, todėl klausytojai šių skaitymų labai laukia.“

Veikla – plati

LAB Ukmergės padalinyje taip pat yra dvi kompiuterizuotos vietos, kur lankytojai gali naudotis internetu.

„Organizuojame renginius, susitikimus, skaitymus. Daug vykdome projektų su mokiniais. Mokytojai atsiveda mokinius – pradedant pradinukais, baigiant paaugliais. Ekskursijų metu supažindiname juos su kitokia knyga, regos neįgaliųjų pasauliu, leidžiame vartyti ir rašyti Brailio raštu. Dauguma mokinių negirdėję nei apie tokias galimybes, nei apie tokią biblioteką“, – pasakojo A. Girnienė.

Kartu su mokiniais ji gamina liečiamąsias knygeles su liečiamais paveikslėliais nematantiems vaikučiams, taip pat paveikslėlius, atvirukus. Organizuoja edukacinius užsiėmimus. Pastaruoju metu, teigia, smarkiai populiarėja mezgimas ant grėblių.

Beje, Brailio raštas, tikina, tikrai nėra paprastas: „Tai šešių iškilių taškučių įvairūs deriniai, kurie užrašomi standžiame popieriuje specialiomis priemonėmis praduriant skylutes ir yra skaitomi pirštais. Brailio raštu galima užrašyti viską, ką ir reginčiųjų raštu: natas, lenteles, matematikos ženklus. Brailio raštu rašo net kinai...“

Padeda kūrėjams

Ši biblioteka labai reikalinga ir tiems silpnaregiams, kurie patys irgi yra kūrėjai: „Labai jais džiaugiamės, nors ir mažai jų turime. Negalintys rašyti silpnaregiai kūrėjai savo kūrinius diktuoja kam nors, kas moka juos užrašyti kompiuteriu. Visiems kuriantiems regos neįgaliesiems siūlau naudotis LAB Ukmergės padalinio paslaugomis – ateiti arba paskambinti, ir aš jiems tekstus surenku kompiuteriu. Dauguma skambina ir tiesiog telefonu padiktuoja savo kūrybą. Mūsų kūrėjai rašo ir į spaudą, dalyvauja konkursuose, taigi tenka jiems padėti.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų