Politiko įmonėje – nelaimė: liepsnojo tonos šieno

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Deltuvos seniūnijoje šią savaitę kilusį gaisrą, kai užsidegė tonos šieno, ugniagesiai vadina vienu iš didžiausių rajone per pastaruosius metus. Pastate, priklausančiame mūsų rajono politiko Algirdo Kopūsto vadovaujamai žemės ūkio paslaugų įmonei, tai – ne pirma tokia nelaimė.

Gaisras kilo naktį į antradienį. Pasak Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Dainiaus Vyšniausko, skubėta į Sarosčių kaimą.

„Prie pat Atkočių esančiame angare užsidegė sukrauti šieno ritiniai, jų – apie 500. Telkiam dideles jėgas, viliamės šiandien sutvarkyti, nes darbo – labai daug: reikia viską išvežti iš gaisro vietos su traktoriais, perkratyti su šakėmis, išplauti su vandeniu. Prireikė pajėgų ir iš Vilniaus. Taip pat dirba penki mūsų savanoriai ugniagesiai“, – antradienio rytą sakė jis.

Neslėpė, kad didžiuliai darbai gali ir užsitęsti: „Gaisras kilo apie pirmą valandą nakties – nuo tada ir gesinama. Tačiau naktį ne taip paprasta tamsoje dirbti, o šienas toks jau yra – dega ilgai.“

Vėliau ugniagesiai informavo, kad nelaimės vietoje buvo darbuojamasi iki pat išnaktų.

Nebe pirmą kartą

Sunku buvo dirbti ir dėl problemų, susijusių su vandeniu: „Viskas išdžiūvę, vandenį reikia vežtis iš toli – iš Jakutiškių rezervuaro, iki kurio – apie 7 kilometrai. Ten apskritai bevandenis rajonas, o dėl sausros visi grioviai sausi.“ Prireikus, anot D. Vyšniausko, „gelbėtų“ Siesikų ežeras.

Šį įvykį pareigūnas lygina su trimis, anot jo, dideliais gaisrais, rajone nutikusiais prieš keletą metų. Vieno iš jų būta 2015-ųjų rugpjūčio pabaigoje. Taujėnų seniūnijoje, Viškonyse, šalia Balelių, užsidegė dviejų biokuro fabrikų teritorijoje sukrauti šiaudų ritiniai. Gaisras buvo gesinamas per naktį, į pagalbą ukmergiškiams atvyko kolegų iš Anykščių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos.

Tąkart uždarosioms akcinėms bendrovėms „Laneta“ ir „Ingepa“ buvo padaryta didelė žala. Sudegė apie 4 tūkst. ritinių šiaudų, apdegė pastatai, patalpose esanti įranga, mobilus betono mazgas, betono siurblys.

„Dar vienas buvo Veprių seniūnijoje, Barboriškio kaime, įmonėje „Oliseta“. Ten degė pjuvenos – irgi labai ilgai gesinom“, – pasakojo jis.

Taip pat ugniagesiai jau vyko ir į Sarosčius – gesino tą patį angarą, tik gaisras buvo kilęs kitoje jo pusėje.

Užsidegė savaime

Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys, buvęs rajono meras Algirdas Kopūstas neslėpė: ši nelaimė – vieni nuostoliai. „Dabar net negaliu pasakyti, koks kiekis šieno ten buvo. Dar buvo ir pernykščių šiaudų, bet kol kas nežinau, kokie nuostoliai: sudėtinga įvertinti, kol dar gesinama ir tvarkoma“, – sakė jis. Tai, kaip ir galimos įvykio priežastys, paaiškės vėliau.

Rūpesčių dėl įmonės turto šioje vietoje ūkininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys A. Kopūstas turi nebe pirmą kartą. Liepsnos čia siautėjo prieš trejus metus vasarą.

Tuomet priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos suvestinėje buvo skelbiama, kad rugpjūčio 4 d. degė jo sutuoktinės Zofijos Belickienės įmonei priklausantis ūkinis pastatas. Gaisro metu sudegė apie 100 kub. m šieno, apdegė pastato konstrukcijos.

Pasak paties politiko, tąsyk turtas nebuvo padegtas tyčia – šienas, anot jo, užsiliepsnojo savaime.

Primena reikalavimus

Vasarą, ypač tvyrant karščiams, šalies ugniagesiams tenka dažniau gelbėti iš liepsnų ūkinius pastatus, daržines su šienu. Šienas priskiriamas tų medžiagų, kurių žemesnė savaiminio užsidegimo temperatūra, grupei. Grėsmė gali kilti, jei šienas nepakankamai išdžiovintas, todėl ūkininkai, pašarų ruošėjai perspėjami apie būtinybę laikytis priešgaisrinės saugos taisyklių.

Lengvai užsidega ne tik šienas, bet ir kitos organinės kilmės medžiagos – pjuvenos, medžio drožlės, kurių drėgmė 7–8 proc. Jos gali savaime įkaisti iki 60–70 laipsnių dėl mikroorganizmų dauginimosi arba pačios augalinės medžiagos pasikeitimo reakcijos. Pakilus temperatūrai, atsiranda palankios sąlygos šilumą mėgstantiems mikroorganizmams, kurie sparčiai dauginasi, ir temperatūra gali šokteli iki 100 laipsnių.

Vykstant cheminėms reakcijoms ji dar labiau pakyla, pasiekiama savaiminio užsiliepsnojimo riba, medžiagos pradeda smilkti, o atsiradus pakankamam oro kiekiui užsidega.

Minėtos taisyklės reikalauja pašarų saugyklose periodiškai matuoti šieno kaitimo temperatūrą. Tai ypač aktualu, prasidėjus šienapjūtei.

Primenama, jog pirmąsias 20 dienų pradėjus krauti šieną temperatūra turi būti matuojama kasdien. Jeigu šienas nekaista, kitas 20 dienų – kas savaitę. Baigus dirbtinį šieno džiovinimą temperatūra turi būti matuojama dar 3 savaites. Matavimo rezultatai turi būti registruojami žurnale.

Taip pat primenama, kad atstumas nuo lauke laikomų pašarų ar šiaudų kūgio iki elektros tiekimo oro linijos turi būti ne mažesnis kaip 15 m, iki kelių – 20 m, iki pastatų – 15 m.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų