Bažnyčioje dainavo „Cantilena“. Bažnyčioje dainavo „Cantilena“.

Daiva STIMBURIENĖ

Ukmergės kultūros centro

Deltuvos skyriaus renginių organizatorė

Šiemet sukanka 800 metų nuo pirmojo (1219 m.) Deltuvos žemės vardo paminėjimo Taikos sutartyje tarp Haličo Voluinės (Ukraina) kunigaikštystės ir lietuvių žemių kunigaikščių.

Istorikai mano, kad Deltuvos žemė viduramžiais apėmė dabartinę Molėtų rajono vakarinę, Anykščių rajono pietinę, Ukmergės rajono rytinę ir Širvintų rajono šiaurės rytinę dalis.

Gyvenvietė, buvusi šios žemės vakariniame paribyje, išsaugojo Deltuvos vardą po to, kai susikūrus Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei  Deltuvos žemė  nunyko, užleisdama vietą valstybinėms struktūroms.

Deltuvoje tradiciniai Žolinės atlaidai. Šiais metais Žolinę šventėme net penkias dienas, o ją skyrėme Deltuvos žemių vardo paminėjimo 800-osioms metinėms.

Rasta Popiežiaus bulė

Deltuvos Švč. Trejybės bažnyčioje Žolinės išvakarėse buvo aukojamos šv. Mišios už Deltuvą. Po to vyko sakralinės muzikos vakaras, kuriame koncertavo kamerinis ansamblis „Cantilena“ (vad. D. Petrikienė). Pilnutėlė bažnyčia klausėsi užburiančių dainų ir giesmių.

Minint Deltuvos žemių 800 metų jubiliejų mus pasiekė džiugi žinia – po kelerių metų paieškų surastas 1468 m. kovo 5 d. Romos bažnyčios pergamentas – popiežiaus Pauliaus II bulė. Ja Deltuvos parapijai suteikti Švč. Trejybės ir Žolinės 7-erių metų atlaidai. Bulę restauravo ir konservavo Birutė Giedraitienė. Jos padovanota kopija eksponuojama mūsų bažnyčioje.

Vyko kraštiečių susitikimas

Minint Žolinę Deltuvos Švč. Trejybės bažnyčioje vyko Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų atlaidai. Po jų buvę mokyklos mokiniai aplankė gimtąją mokyklą, vaikai džiaugėsi atrakcionais.  Taip pat buvo atidaryta Dainiaus Vyto fotografijų paroda „Deltuvai – 800 metų“. Deltuvos kultūros namuose ji bus eksponuojama iki rugsėjo 15 dienos.

Liepų parke vyko kraštiečių susitikimas. Visus susirinkusius pasveikino Deltuvos seniūnas Gintaras Radzevičius, Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė. Apie Deltuvos istoriją  papasakojo  Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ redaktorius Vytautas Česnaitis.

Norintys dalyvavo šakočio kepimo edukacijoje ir degustacijoje, patys galėjo išsilieti žvakę. Iš suneštų žolynų kraštiečiai pynė Žolinės kilimą.

Vėliau visų laukė vaišių stalas ir kapelos „Bičiuliai“ iš Vilniaus koncertas. Šventinę dieną baigė roko grupės „Poliarizuoti stiklai“ koncertas ir fejerverkai.

Įteikti apdovanojimai

Deltuvos seniūnas G. Radzevičius ir bendruomenės pirmininkas Dovilijus Serapinas krašto šviesuoliams įteikė apdovanojimus.

Kaligrafui profesoriui Albertui Gurskui apdovanojimas įteiktas už meilę gimtajam miesteliui, už dovanotą Deltuvos herbo etaloną. Švęsdami Vasario 16-osios iškilmes šiais metais sulaukėme jo kaligrafijos pamokos ir darbų parodos. Nors joje eksponuota tik nedidelė dalis profesoriaus kūrybos, pajutome autoriaus meistriškumą, nuoširdumą, dėmesį Lietuvos kultūrai, istorijai.

Ilgametei miestelio felčerei Laimei Kopustinskienei apdovanojimas įteiktas už atsidavimą savo profesijai. 1968 metais baigusi tuometę Vilniaus respublikinę medicinos mokyklą į Deltuvą iš Pabaisko atvažiavo jaunutė felčerė Laimė, visų iki šių dienų švelniai vadinama Laimute. Vienintele jos darboviete tapo Deltuvos ambulatorija, kurioje triūsė 49 metus ir 9 mėnesius.

Pradžia buvo labai sunki – miestelyje tebuvo keli telefonai, dirbti teko be išeiginių, nes į ambulatoriją žmonės kreipdavosi dieną, o į namus – ir naktį. Teko gelbėti ne tik traumuotus, sunkiai sergančius, bet ir žaibo trenktus ar skendusius žmones. O greitosios pagalbos automobilį atstojo arkliai ir rogės.

Atminimo ženklu apdovanota Jono ir Marijonos Bakšių šeima. Baigusi Vilniaus valstybinį pedagoginį institutą, matematikos mokytoja Marijona į Deltuvą atvažiavo 1959 metais. Dirbo čia iki 2001-ųjų – iš viso 42 metus.

Čia sutiko ir savo antrąją pusę – muzikos mokytoją Joną, sukūrė šeimą, užaugino sūnus Artūrą ir Raimundą. Mokytojas Jonas visus mokė muzikos, vadovavo mokyklos chorui, o jo suburtam skudutininkų ansambliui lygių nebuvo visoje Lietuvoje.

Atminimo ženklas įteiktas Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ redaktoriui Vytautui Česnaičiui. Už meilę Deltuvos žemei, už šiltus almanacho pristatymus Deltuvoje, už Deltuvos vardo garsinimą Lietuvoje ir pasaulyje.

Už pagalbą seniūnijai ir paramą kultūriniams projektams apdovanoti UAB „Rovada“ savininkai Algis ir Kęstutis Blauzdžiai.

Už deltuviškių subūrimą sportinei veiklai apdovanotas miestelio gyventojas Kazys Aleknavičius.

Šventės organizatoriai – Deltuvos miestelio bendruomenė, seniūnija, kultūros centro Deltuvos skyrius, mokykla, biblioteka – dėkoja kraštiečiams ir svečiams, dalyvavusiems renginiuose. Rėmėjams – Ukmergės rajono savivaldybės administracijai, Ukmergės kredito unijai, UAB „Rovada“, „Malmedis“, „Magensy“, ŽŪB „Atkočių agroservisas“, Arūnui Dudėnui, ūkininkams Gyčiui Sedleckui, Genovaitei Sakalauskienei, Salvijui Stimburiui.

Šventė rengta įgyvendinant Deltuvos miestelio bendruomenės  pateiktą projektą „Deltuva. Pėdsakai. Žymės. Atmintis“ pagal Ukmergės rajono VVG vietos plėtros strategijos priemonę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # www.pakmegaplace.com 2019-08-29 09:33
Geras įrašas
Good post :)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų