Kolektyvų archyvų nuotr. Ansamblis „Klasika“ garbingai atstovavo Lietuvai Graikijoje. Kolektyvų archyvų nuotr. Ansamblis „Klasika“ garbingai atstovavo Lietuvai Graikijoje.

Ukmergės kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“, folkloro ansamblis „Pyniava“ ir mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“ vasarą savo koncertines programas pristatė tarptautiniuose festivaliuose Rumunijoje ir Graikijoje.

Moterų vokalinis ansamblis ,,Cantilena“, kurio vadovė – Daiva Petrikienė, rugpjūtį viešėjo Rumunijoje, Vaslujaus apskrityje, esančioje netoli sienos su Moldavija, kur dalyvavo tarptautiniame sakralinės ir pasaulietinės muzikos kompozitoriaus Gheorghe Cucu vardo festivalyje. G. Cucu rumunų laikomas žymiausiu šalies kompozitoriumi.

„Cantilena“ pristatė dvi skirtingas 20 min. trukmės programas, kurias atliko „a cappella“ (be instrumentinio akompanimento).

Vienas koncertas vyko sakralinėje erdvėje, kitas  – pasaulietinėje. Į baigiamąjį koncertą susirinko 20 tūkst. žmonių. „Rumunų chorinė kultūra yra labai aukšto lygio, jie dėmesingai puoselėja savo tradicijas“, – dalijosi įspūdžiais D. Petrikienė.

Festivalyje taip pat viešėjo graikų ir moldavų kolektyvai.

Kvietimo į Rumuniją „Cantilena“ sulaukė neatsitiktinai – festivalio rengėjai pernai matė jų koncertą Graikijoje, įsidėmėjo ir pakvietė.

Pasak D. Petrikienės, ukmergiškiai sulaukė daug aplodismentų ir dėmesio, daugelis norėjo nusifotografuoti kartu. „Rumunai – pietiečiai, mes – šiauriečiai, – pastebi vadovė, paklausta apie kolektyvo pasirodymo išskirtinumą. – Koncertai buvo gerai įgarsinti. Paruošėme stiprią programą, jautėmės kaip žuvys vandeny, tai ir publika gerai priėmė.“

Organizatoriai surengė ekskursiją į vienuolynus. „Rumunija pasižymi ryškia vienuolynų kultūra, menančia viduramžius.

Tai – labai religinga tauta, skirianti daug dėmesio šeimai, vaikų ir jaunimo auklėjimui, itin gerbianti praeitį. Jiems svarbios pamatinės vertybės. Ši kelionė labai praplėtė mūsų bendrą Europos kultūros matymą“, – sakė D. Petrikienė.

Organizatoriai finansavo kolektyvo viešnagės išlaidas, tačiau kelionę teko nusipirkti patiems. Ansamblis teikė paraišką ir gavo rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų rėmimo programos paramą. Tai padengė dalį kelionės išlaidų.

„Sužavėjo rumunų nuoširdumas, svetingumas, rūpestingumas, globojimas“, – dalijosi D. Petrikienė. Ji paminėjo, kad užmezgė ryšius, atveriančius kelius į šią šalį ir kitiems Ukmergės kolektyvams.

Ansamblis „Cantilena“ įkurtas 1998 metais. Šiuo metu jis vienija 11 narių.

Koncertavo ant jūros kranto

Folkloro ansamblis „Pyniava“, vadovaujamas Vilmos Mulevičiūtės-Sabaliauskienės, rugpjūčio 20–27 dienomis vyko į Graikiją, Tarptautinį folkloro festivalį Loutraki mieste. Ten koncertavo folkloro kolektyvai iš Lietuvos, Latvijos, Sakartvelo ir Graikijos.

Kolektyvai, vilkėdami savo šalių tautinius drabužius, dalyvavo iškilmingoje eisenoje. „Ėjome palei jūrą, kiekvienas kolektyvas,  pasipuošęs savo šalies tautiniais rūbais, grojo tradiciniais instrumentais. Visų rūbai labai skirtingi. Iš tikrųjų buvo labai gražu. Žmonės stovėjo, žiūrėjo, pravažiuojantys pro šalį signalizavo“, – pasakojo kolektyvo vadovė.

Kitą dieną vyko pažintinis vakaras viloje, kur kolektyvai prisistatė, rodė programas, keitėsi dovanomis. Trečią dieną surengtas iškilmingas koncertas. „Koncertavome bažnyčios fone. Programa buvo ilgesnė. Susirinko labai daug žiūrovų. Daugelis norėjo nusifotografuoti. Labiausiai domino nuometai. Nors mums jie atrodo nusibodę, užsieniečiams – įspūdingi“, – sakė V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė.

Viešnagėje ji daug pasakojo apie Lietuvą, sutartines.

Į graikų kalbą vertė šioje šalyje gyvenanti lietuvė. Kolektyvui buvo surengta pažintinė programa, pristatytas kulinarinis paveldas.

Kelionę ukmergiškiai finansavosi patys. Graikai padėjo susirasti nakvynę, organizavo maitinimą, bet už viską, įskaitant ir lėktuvo bilietus, ir gidų paslaugas, reikėjo susimokėti. „Keliavome, vedami aukštų tikslų, noro pristatyti savo šalies kultūrą, paveldą ir susipažinti su kitų tautų“, – sakė vadovė. Pasak jos, daugelis tarptautinių folkloro festivalių organizuojami tokiu pačiu principu – dalyviai už viską susimoka patys.

25-erius metus skaičiuojantis kolektyvas anksčiau yra dalyvavęs Tautinio kostiumo festivalyje Vokietijoje, tarptautiniuose renginiuose Austrijoje, Slovakijoje, Estijoje, Latvijoje. „Pyniava“ jungia 30 narių, o nuolat koncertuojančių branduolį sudaro 20 asmenų. 

„Kartu mes dainuojame“

Mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“, vadovaujamas Jūratės Martinkutės, į Loutraki miestą vyko rugpjūčio 30–rugsėjo 3 dienomis. Kartu su estų, latvių, lenkų ir graikų kolektyvais dalyvavo tarptautiniame chorų festivalyje „Kartu mes dainuojame“. 

Pirmasis koncertas vyko salėje. Jo metu kolektyvai atliko savo programas, apsikeitė dovanomis. Buvo atliekama ir bendra daina.

Kitą dieną „Klasika“ koncertavo miesto amfiteatre. „Tai buvo vakaro koncertas platesniam žiūrovų ratui. Kiekvienas kolektyvas atliko po 20 min. programą.

Ukmergiškių taip pat laukė draugystės vakarėlis su dainomis, šokiais. Organizatoriai surengė ekskursiją po apylinkes. „Ir patys prisipirkome daugiau ekskursijų, mėgavomės vaizdais, įžymybėmis, maistu, lankėme muziejus“, – pasakojo J. Martinkutė.

Pasak vadovės, dalyvaujant festivalyje „Klasikos“ kolektyvas iš kitų išsiskyrė aukštu meniniu lygiu, todėl sulaukė didelio dėmesio, įvertinimo ir pripažinimo. 

Kolektyvas rėmėjų neturėjo – už viską mokėjo patys. Renginį organizavusi tarptautinė organizacija rūpinosi programa, koncertinėmis erdvėmis.

„Garbingai atstovavome Lietuvos vokalinei kultūrai, žavėjome klausytojus savo pasirodymais, sulaukėme daugybės komplimentų. Kelionės metu turėjome laiko ir pakeliauti, pasigėrėti nuostabiais Graikijos peizažais, senuoju architektūriniu ir istoriniu paveldu, mėgautis šiltos jūros bangomis“, – dalijosi J. Martinkutė.

23-ejus metus veikiančio ansamblio gretose – 14 narių. Šiuo metu jie ruošiasi kalėdiniam projektui, kuriame dalyvauja kartu su Panevėžio ir Rokiškio rajonų kolektyvais. Planuojami trys koncertai su styginių kvartetu visuose trijuose miestuose. Kitas svarbus renginys – 2024-ųjų metų Dainų šventė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # patys kuku 2023-10-19 21:22
Reiktų žinoti, kad žymaiusias rumunų kompozitorius ne joks Cucu, o George Enescu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų