Leonpolio dvaras atidarė meno sezoną

Organizatorių nuotr. Kūrinių autorės Leonpolio dvare. Organizatorių nuotr. Kūrinių autorės Leonpolio dvare.

Leonpolio dvare startavo šių metų meno sezonas.

Šia proga atidarytos dvi parodos: dailininkės Aistės Gabrielės Černiūtės „Dažažmogiai“ ir Kristinos Norvilaitės-Geniušienės „Nekontroliuojamų emocijų zona“.

Savaitgalį vykusiame renginyje parodas apibendrino dailėtyrininkas, muziejininkas dr. Vidas Poškus, liaudies dainą dainavo Leonora Smulskytė, jai sintezatoriumi pritarė Mikalojus Smulskis.

K.Norvilaitė-Geniušienė – grafikė, knygų dailininkė ir dėstytoja, baigusi bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Surengė 70 personalinių parodų, dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje.

2010 m. buvo apdovanota Lietuvos Respublikos kūrėjo ir Vilniaus miesto mero jaunojo menininko stipendijomis. 2021 m. jai paskirta Lietuvos kultūros tarybos stipendija. Autorės darbai ne kartą įvertinti diplomais,  ji yra žinoma kaip knygų dailininkė, veda grafikos edukacinius užsiėmimus, dėsto Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokykloje. Jos darbų yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai bei privatūs kolekcininkai.

Menininkė iš sukauptų savo emocijų ir patirčių kuria jautrius pasakojimus. „Mene emocijos, geros ir blogos, pavirsta į kažką netikėto. Kurdama leidžiu sau atgaminti pamirštus pergyvenimus ir transformuoju juos į paveikslus. Daugelis emocijų yra tarsi asmeniškos, bet iš tikrųjų labai universalios“, – pasakoja autorė.

Kitos parodos autorė A. G. Černiūtė – tapytoja, baigusi tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje, vadovauja Molėtų dailės galerijai. 2015 m. Lietuvos kultūros ministerija jai suteikė meno kūrėjo statusą.

„Dažažmogiai“ – pačios menininkės sugalvotas žodis, apibūdinantis daugiau nei dešimtmetį  kuriamas aliejumi ant drobės kompozicijas, kuriose reljefiškai išryškėja, tarsi iš aliejinių dažų išauga žmonių figūros. A. G. Černiūtė naudoja drobę, aliejų, vielą, reljefinę pastą ir smėlį, eksperimentuoja su faktūromis, siekia reljefiškumo, skulptūriškumo: lipdo iš aliejinių dažų. Paveikslų personažai lenda iš drobės paviršiaus lauk, link žiūrovo arba slepiasi nuo jo, bando praplėsti formatą, kontaktuoja arba giliai užsidaro savyje. Menininkė kuria  linksmus, neįpareigojančius ar graudžiai pamokančius pasakojimus. Kiekvienas kūrinys – skirtinga nuotaika bei tema.

Dailininkių  kūriniai dvare bus eksponuojami iki gegužės 19 d. 

Šiuo metu dvare taip pat eksponuojami Tarptautinio tapybos plenero „Pavasario fragmentai“ darbai, primenantys 2023 m. gegužę.  Nuo rudens rūsyje yra Vilniaus dailės akademijos studentės  Emilijos Šlepetytės instaliacija „Įsišaknijęs laike“.

Leonpolio dvaras jau ne pirmus metus kviečia jaunimą susitikti su profesionaliais menininkais. Senojo kumetyno sienos pernai pavasarį jaunimo kūrybinės akcijos metu virto asambliažų „Atsisveikinimas su balaganu“ ekspozicine erdve.

„Šiemet šalta ir lietinga diena  sutrukdė sukurti žemės meno kūrinius, kuriuos, kaip planavome, dvaro lankytojai galėtų stebėti vaikščiodami šalia senojo rūmo pastato“, – mintimis apie sezono atidarymą dalijosi VšĮ Leonpolio dvaro kultūros direktorė Jolita Šlepetienė.

„UNESCO paskelbtos šių metų Pasaulinės meno dienos, minimos balandžio 15-ąją, per Leonardo da Vinci gimtadienį, kai pasaulis prisimena didį menininką, tema buvo: „Išraiškos sodas: bendruomenės auginimas per meną“. Tai puikiai atitinka ir Leonpolio dvaro šeimininkų Mindaugo ir Romualdos Stragių nuostatas“, – sako J. Šlepetienė.

Meno sezono metu dvaras lankytojams bus atviras iki lapkričio mėnesio. 

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų