Vietas kolumbariume skuba užsiimti iš anksto

Gedimino Nemunaičio nuotr. Kriptos kolumbariume bus užpildomos iš eilės. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kriptos kolumbariume bus užpildomos iš eilės.

Neseniai Dukstynos kapinėse įrengtas kolumbariumas jau sulaukė ukmergiškių dėmesio. Tačiau kol kas jis dar tuščias – vietas jame gyvieji norėtų rezervuotis ateičiai.

Kolumbariumas Dukstynos kapinėse, kuriame trijuose triaukščiuose statiniuose įrengtos 45 kriptos urnoms su mirusiųjų palaikų pelenais, pastatytas praeitų metų pabaigoje. Jis iškilo už kapinių vartų, kairėje pusėje pagrindinio tako, buvusiame laisvame plote. Užima 25 arų teritoriją.

Pasak Ukmergės miesto seniūnės Zitos Pečiulienės, nors oficialaus atidarymo dar nebuvo ir dar ne viskas iki galo sutvarkyta, kolumbariumą jau būtų galima eksploatuoti – saugoti jame po kremavimo likusius mirusiųjų pelenus.

„Dar yra tokių darbelių, kurie urnų saugojimui tikrai netrukdytų – pavyzdžiui, stendo, metalinių dekoracijų įrengimas“, – sako seniūnė.

Sausio pabaigoje vykusiame rajono tarybos posėdyje buvo patvirtinta ir palaikų saugojimo kolumbariume tvarka bei jo kriptų nuomos mokestis.

Mirusiojo palaikų pelenų saugojimas šioje naujoje amžino poilsio vietoje kainuoja 900 eurų – mokamas vienkartinis mokestis. Beje, jį galima sumokėti ir dalimis. Tokią kainą ir sąlygas nustatė rajono politikai. Vieta išnuomojama 99 metams.

Pečiulienė pasakojo, kad į seniūniją jau kreipėsi keturi ukmergiškiai, norintys išsipirkti vietas kolumbariume.

Kol kas visi besikreipusieji pageidautų tik rezervuoti vietas ateičiai, iš anksto susimokėję nustatytą mokestį.

Anot seniūnės, su tokiu pageidavimu į seniūniją ukmergiškiai pradėjo eiti iš karto po nuomos mokesčio paskelbimo. Visi besikreipusieji – pensinio amžiaus.

Žmonės pasisakė norintys vietą užsiimti sau. Kai kurie tokiai išankstinei rezervacijai ryžosi baimindamiesi, kad vieta ateityje gali pabrangti.

Buvo išsakiusiųjų ir kitokias priežastis. Viena moteris pasakojo, jog vaikai gyvenantys užsieniuose, jai mirus, kapavietės tikrai nebūtų kam tvarkyti. Taigi nusprendusi „pomirtinius“ reikalus susitvarkyti pati gyva būdama – kad artimiesiems kuo mažiau rūpesčių paliktų.

Kita garbaus amžiaus moteriškė, susidomėjusi galimybe užsitikrinti amžiną poilsį kolumbariume, kartu su sūnumi gyvena. Tačiau atviravo, kad „nelabai doras tas sūnus“ ir ji abejojanti, ar jos kapelis būsiąs tinkamai prižiūrėtas.

Nors norinčiųjų išsinuomoti vietą jau atsirado, kol kas seniūnija nesudarė nė vienos sutarties. „Nuraminau visus, kad branginti neketinama“, – sako seniūnė.

Pagrindinė priežastis, kodėl seniūnija dar susilaikė nuo pirmųjų pajamų už įrengtas palaikų pelenų saugojimo vietas, – seniūnijos planų neatitinkantys interesantų įnoriai.

Mat, pasak Z. Pečiulienės, kiekvienas buvo išsirinkęs konkrečią vietą ir statinio aukštą.

Vieni pageidavo, kad urnos su jų pelenais būtų patalpintos į pirmajame aukšte esančią kriptą, kitas pasirinko trečią aukštą. Pildant jų pageidavimus, kriptos būtų užpildomos padrikai, liktų tarpai.

„Tikrai nenorime, kad taip nutiktų. Planuojame visas urnas dėti saugojimui tvarkingai, iš eilės“, – paaiškino pašnekovė.

Viena ukmergiškė net paliko savo telefono numerį, prašydama pranešti, kuomet „eilė“ prieis iki jos pasirinktos vietos.

Kolumbariumo įrengimas savivaldybei kainavo 82 tūkst. eurų. Į šią sumą įėjo ne tik statinių, skirtų urnoms laikyti, pastatymas, bet ir teritorijos paruošimas, takelių, stendų, metalinių dekoracijų įrengimas.

Už nuomą gautos lėšos bus pervedamos į atskirą Ukmergės rajono savivaldybės sąskaitą ir bus naudojamos tikslingai – kitiems kolumbariumams įrengti. Jau yra sumūryti nauji pamatai.

Planuojama, kad palaipsniui Dukstynos kapinėse bus įrengta 180 vietų urnoms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # rita 2016-03-15 18:26
man atrodo jokio isankstinio rezervavimo ir buti negali, ar kazkas nori but lygesnis uz kitus, ar jau ir cia kvepes korupcija?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų