Karinį miestelį žada kelti naujam gyvenimui

Planai pristatyti gyventojams. Daivos Zimblienės nuotr. Planai pristatyti gyventojams. Daivos Zimblienės nuotr.

Buvusio karinio miestelio teritoriją norima paversti patrauklia ukmergiškiams ir įdomia investuotojams erdve. Nors kadaise puoselėti jos atnaujinimo planai subliuško, prie projekto grįžtama su naujomis idėjomis.

Rajono savivaldybėje neseniai viešėjo Kauno technologijos universiteto Architektūros ir statybos instituto Teritorijų planavimo centro vadovas Evaldas Ramanauskas. Susitikime su ukmergiškiais jis pristatė parengtus buvusio Ukmergės miesto karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų (tarp Žiedo, Žalgirio, A. Smetonos ir Deltuvos gatvių) detaliojo plano koregavimo sprendinius.

Pasak savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistės Aldonos Tijūnelienės, tai tik pradinis etapas, ruošiantis pradėti iš esmės tvarkyti minėtą teritoriją. „Koreguojam projektą, keičiama to žemės sklypo paskirtis, kad galėtume rengti ir techninį projektą, kuris jau bus kitoks nei šis – gausus sprendinių“, – aiškino ji.

Šio žemės sklypo naudojimo būdų, jos teigimu, gali būti daug: pradedant komercine paskirtimi ir baigiant skirtąja inžineriniams tinklams, susisiekimo komunikacijoms.

Anot specialistės, sklypas skirstomas zonomis – kiekviena iš jų bus pritaikyta pagal atskirą paskirtį. „Suzonuosim“ kiekvieną plotelį, bus atliekami atskirų sklypų kadastriniai matavimai. Sutvarkytus plotus siūlysim investuotojams, kurie čia plėtotų verslą“, – sakė ji.

Karinio miestelio teritorijos pertvarkos buvo mėginta imtis prieš daugiau nei dešimtmetį. Tada buvo kalbama, kad šią vietą užsimota padaryti ne tik šalies, bet ir užsienio turistų traukos centru. Viešai svajota apie čia galinčias būti įvairias pramogas ir statinius, tarp kurių – gyvenamųjų namų, viešbučių, SPA kompleksai. Kalbėta netgi apie galimybę įkurti karinių pramogų parką.

Tačiau idėjos, kurias įgyvendinti reikėjo dešimčių milijonų, liko tik popieriuje, nes viską sujaukė prasidėjusi ekonominė krizė.

„Projekto galimybių studija seniai padaryta. Buvo numatyta čia įrengti inovacijų, kitus centrus. Tačiau anksčiau norai ir būsimo vaizdo matymas buvo kitokie. Dabar – tokie, ko mūsų miestui iš tikrųjų reikia, ko nori jaunimas, ką galim pasiūlyti ir kitiems, kurie Ukmergėje, miestų kryžkelėje, sustotų pasižiūrėti. Reikia taikytis prie šiandienos“, – sako A. Tijūnelienė.

Ketinamos tvarkyti teritorijos plotas – apie 25 ha. Visa ji skaidoma į tris dalis. Vienoje kuriama rekreacinė zona su žaidimų, sporto aikštelėmis.

Šalia jos projektuojamas „Mini Lietuvos“ miniatiūrų parkas (jo teritorija užims apie 5 ha), kuriame bus sukurtas vientisas sumažintas mūsų šalies modelis. Parke bus statomi 25 kartus sumažinti visas Lietuvos savivaldybes reprezentuojantys, garsinantys statiniai, kuriuos jos pačios parinks. Vystyti šį parką parengta atskira koncepcija.

Taip pat daugiau nei 10 ha teritorijoje bus formuojama verslo zona, kuri siūloma investicijoms, komercinei netaršiai gamybai, statyti apgyvendinimo objektus. Šioje teritorijoje bus šalinami savaiminiai želdiniai, projektuojamas gatvių (privažiavimų) tinklas.

Link miesto centro (netoli centrinės turgavietės) 25 ha plote numatoma gyvenamųjų namų statyba – tą planuojama perduoti nekilnojamojo turto vystytojams.

„Pakoreguotą projektą teiksim teritorijų planavimo komisijai, kuri pateiks išvadas, – pasakojo pašnekovė. – Kai bus parengtas detalusis planas, gyventojams pristatysim ir techninius sprendinius. Nemažai žmonių dalyvavo šiame susirinkime, tikimės, kad gyventojai ir toliau domėsis projektu.“

Anot jos, „po techninio projekto laukia rangos darbų pirkimas“, ir bus dar ne vienas etapas, kol karinis miestelis taps toks, koks yra projekto rengėjų vizijose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Pranas 2018-03-11 02:05
Pradziai Smetonos gatve turi iapti reprezentacinekbbm
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų