Ukmergėje vyks ukrainiečių padėkos koncertas

Vasario 22 d. 18 val. Ukmergės kultūros centre koncertuos iš Kyjivo atvyksiantis Akademinis pučiamųjų orkestras.

Ukmergė – vienas iš dešimties Lietuvos miestų, kuriame vyks šio orkestro koncertas. Ukrainiečiai dainininkai bei muzikantai nemokamų padėkos koncertų turą Lietuvoje surengė Vasario 16-osios proga, taip norėdami atsidėkoti lietuviams už paramą kare. Scenos artistai nutarė dainuoti ne vien Vilniuje ir Kaune, bet ir provincijos miestuose, tuo norėdami nusilenkti visai šaliai.

Koncerte gros Akademinis Kyjivo pučiamųjų orkestras bei dainuos įžymūs operos solistai. Viena iš dainininkių – lietuvių kilmės Kyjivo operos primadona Angelina Švačka.

Karo metu solistė rengia koncertus, kurių metu surinktos lėšos skiriamos Ukrainos armijai. Orkestrui diriguosiantis Mykola Lysenko savo šalyje ir užsienyje renka paramą ir kas kelias savaites pats ją veža į frontą. Vykdamas pas karius M. Lysenko ne kartą pateko į apšaudymus, o kelių jo orkestrantų šeimų nariai bei giminaičiai fronte žuvo gindami tėvynę.

Žuvo ir į frontą savanoriu išėjęs kariauti vienas operos solistas.

Primadona A. Švačka, turinti ištikimų gerbėjų užsienyje, karui prasidėjus nepriėmė siūlymo bėgti iš Ukrainos. Dainininkė kartu su vyru, sūnumi ir dukrele pirmą karo dieną slėpėsi Kyjivo metro požemiuose ir, norėdama įveikti stresą bei suteikti drąsos kitiems, garsiai dainavo operų arijas, o jai pritarė sūnus konservatorijos studentas Oleksandras.

„Sklandė gandai, kad Maskva gali pulti vasario 23 d., nes Rusijoje tada yra švenčiama armijos diena. Kadangi nieko neįvyko, po koncerto scenos užkulisiuose kitų artistų paklausiau: „Tai ką, reiškia karo nebus?“ – prisimena primadona. Artistai džiaugėsi, kad karas neprasidėjo ir vylėsi, kad Maskva tik gąsdina.

Po kelių parų metro požemiuose solistės šeima nusprendė grįžti į butą name, iš kurio visi kaimynai jau buvo išsilakstę. Tai, kad situacija yra labai rimta, dainininkė sako supratusi, kai šalia namų ėmė griaudėti automatų pliūpsniai.

Po dviejų savaičių šeima išvyko į kaimą šalia Ternopolio miesto. Ten būnant A. Švačkai kilo mintis rengti labdaros koncertus armijai. Į pirmą koncertą Ternopolio teatre solistė pakvietė iš Kyjivo išsibėgiojusius bičiulius dainininkus, o po sėkmingos aukų rinkimo akcijos panašius koncertus inicijavo ir grįžusi į sostinę.

Į Kyjivą dainininkė grįžo po trijų mėnesių, kai priešas iš regiono pasitraukė. Netrukus buvo nuspręsta Operos teatrą vėl atidaryti, nes jo gilūs požemiai atitiko slėptuvių reikalavimus.

„Koncertuoti teko sudėtingomis sąlygomis, nes mes, operos solistai, esame jautrūs, kaip kūdikiai – dėl mažiausio skersvėjo sukelto peršalimo netenkame balso, todėl negalime į lauką išeiti iš karto po dainavimo, o prieš koncertą turime sušilti. Tačiau dingdavo elektra, atsijungdavo šildymas, teko koncertuoti ir nelygintais rūbais, neplauta galva, šąlančiomis rankomis“, – prisiminė artistė.

Ir šiuo metu bilietai į trijuose aukštuose esančius teatro balkonus neparduodami, nes iš jų nusileisti į požemį užtruktų pernelyg ilgai. Paskelbus oro pavojaus pranešimą spektakliai yra nutraukiami, o prasitęsiami pavojui pasibaigus.

Mecosoprano balsu dainuojanti A. Švačka labiausiai išgarsėjo Karmen vaidmeniu to paties pavadinimo Žoržo Bizė operoje. Tai buvo pirmoji opera, kurią gyvai scenoje regėjo būdama paaugle.

Dnipro teatre regėtas Karmen vaidmuo paliko tokį didelį įspūdį, kad pasižadėjo ateityje scenoje pati jį atlikti. Iš viso Angelinai jau teko 258 kartus įsijausti į Karmen vaidmenį, ir pagal tai gimtinėje ji yra rekordininkė. Solistei šį vaidmenį teko atlikti 23-ijose šalyse įvairiomis kalbomis.

A.Švačkos proproseneliai gyveno Vilniuje, vėliau persikėlė į Vroclavą Lenkijoje, o dar vėliau į Ukrainą. Tačiau ryšiai su Lietuvoje galimai likusiais giminaičiais yra nutrūkę.

Solistė labai ilgisi Gruzijos, kur nuo Ukrainoje siautusio bado pavyko pabėgti jos senelei su šeima. Gruzijos pajūryje praleisdavo visas vasaras, kur išmoko žvejoti. Šis pomėgis ir dabar jai padeda atsipalaiduoti.

„Trisdešimt metų dainuoju Kyjivo operoje. Tai – mano namai, be kurių neįsivaizduoju savo gyvenimo ir kurių be galo ilgėjausi tada, kai karo pradžioje tris mėnesius slėpėmės kaime. Labai laukiu pergalės ir laiko, kai vėl gyvensime be oro pavojaus pranešimų ir spektakliuose ramūs būsime tiek mes, tiek žiūrovai“, – kalbėjo solistė.

Kremliui užpuolus Ukrainą Angelina savo studentams konservatorijoje nebeužduoda mokytis Rusijos kompozitorių kūrinių. „Oficialaus tokio draudimo nėra, tačiau po patirtų išgyvenimų širdis neleidžia to daryti“, – sakė dainininkė.

Moteris neslepia jaučianti didelį dėkingumą dėl Lietuvos skiriamos paramos Kyjivui. „Jūsų tautiečiai yra nuostabūs. Pernai vykdama į koncertą Taline, Lenkijoje, Latvijoje ar Estijoje nemačiau tiek Ukrainos vėliavų ir nejutau tokio žmonių palaikymo, kaip čia. Buvo nuostabus jausmas, ypač žinant, kad mano proproseneliai yra kilę iš čia. Labai jums ačiū.“

Renginio organizatoriai – asociacija „Po mažą žingsnį kartu“, labdaros paramos fondas „Bucha Help“.

Šia informacija, kviesdama į koncertą, pasidalino Ukmergės rajono savivaldybė. Informacija pateikta pagal Eldorado Butrimo straipsnį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų