Visur – vien tik pareigūnai...

„Ukmergės žinių“ skaitytojas ponas Juozas sakė ypač dažnai girdintis žodį „pareigūnas“. „Tai sustabdė pareigūnas, tai patruliuoja  pareigūnai, baudžia... Ant kiekvieno kampo – vien pareigūnai, nebedrąsu ir į gatvę išeiti, – šmaikštavo jis. – Tai ar kiekvienas policininkas ar ugniagesys yra pareigūnas?“

Žmogus domėjosi, kas iš tiesų yra pareigūnai ir kokios jų pareigos.

Atsakymą pateikė Vidaus reikalų ministerijos Strateginės komunikacijos skyrius.

Kas yra pareigūnas, apibrėžta Lietuvos Respublikos vidaus tarnybos statute.

Vidaus tarnybos sistemos pareigūnas – jame nustatyta tvarka į pareigūno pareigas vidaus reikalų ministro valdymo srities statutinėse įstaigose, teisingumo ministro valdymo srities statutinėse įstaigose, finansų ministro valdymo srities statutinėse įstaigose priimtas statutinis valstybės tarnautojas.

Jis atlieka įstatymuose nustatytas funkcijas, turi viešojo administravimo įgaliojimus dėl sau nepavaldžių asmenų ir (ar) yra vadovaujantis kitiems pareigūnams.

Išskiriamos statutinės įstaigos: Policijos departamentas prie VRM, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Kalėjimų departamentas prie Teisingumo ministerijos, jam pavaldžios probacijos tarnybos, pataisos įstaigos, tardymo izoliatoriai ir kt.

Išskiriamos pareigybės, kurias einantys asmenys yra vidaus tarnybos sistemos pareigūnai. Tai – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius ir pavaduotojas, policijos generalinis komisaras ir jo pavaduotojas, viršininkas (statutinės įstaigos vadovas), vyriausiojo policijos komisariato viršininkas ir kt.

Komisariato viršininkas, užkardos vadas, tarnybos viršininkas, eskadrilės vadas, orlaivio vadas, rinktinės vadas, vyriausiasis lakūnas, poskyrio viršininkas, vyriausiasis tyrėjas, vyriausiasis detektyvas, vyresnysis tyrėjas, vyresnysis specialistas, inspektorius, sargybos viršininkas, vyriausiasis patrulis, vyriausiasis postinis, jaunesnysis specialistas, jaunesnysis budėtojas, dispečeris, postinis, patrulis, pasienietis, ugniagesys gelbėtojas – irgi pareigūnai.

Beje, savivaldybių administracijose dirbantys ugniagesiai ar valstybės tarnautojai nėra pareigūnai, o neretai, teigiama, įvardijami netiksliai. Jie yra tarnautojai, dirbantys pagal darbo sutartis asmenys, bet ne pareigūnai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų