Spausdinti šį puslapį

Apie saugų eismą primins ir dvasininkai

Apie sau­gų eis­mą ir suk­čių pin­kles sa­vo pa­ra­pi­jie­čius Uk­mer­gės de­ka­na­to dva­si­nin­kai nuo šiol įspės iš baž­ny­čių sa­kyk­lų. Šia te­ma pra­ėju­sią sa­vai­tę dis­ku­ta­vo pro­jek­to„Sau­go­ki­me vie­ni ki­tus ke­ly­je“ da­ly­viai.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Ge­di­mi­no Ne­mu­na­ičio nuotr. Į ko­le­gas krei­pė­si Po­li­ci­jos ka­pe­lio­nas ku­ni­gas To­mas Kar­klys.

Lie­tu­vos au­tomo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­ja, Vil­niaus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ke­lių po­li­ci­jos val­dy­ba, vals­ty­bės įmo­nė „Vil­niaus re­gio­no ke­liai“ kar­tu su Vil­niaus ar­ki­vys­ku­pi­jos de­ka­na­tų pa­ra­pi­jų kle­bo­nais įgy­ven­di­na sau­gaus eis­mo pro­jek­tą „Sau­go­ki­me vie­ni ki­tus ke­ly­je“. Jo tiks­las – ska­tin­ti eis­mo da­ly­vius ke­ly­je elg­tis at­sa­kin­gai ir sau­giai, gerb­ti vie­ni ki­tus, lai­ky­tis Ke­lių eis­mo tai­syk­lių, ne­vai­ruo­ti ap­svai­gus nuo al­ko­ho­lio, tam­siu pa­ros me­tu se­gė­ti at­švai­tus, nau­do­ti lie­me­nes, ži­bin­tus.

Ge­gu­žės mė­ne­sį sos­ti­nės Ka­ted­ros aikš­tė­je star­ta­vęs pro­jek­to ren­gi­nys rug­sė­jo 3 die­ną pa­sie­kė Uk­mer­gę. Aikš­tė­je prie kul­tū­ros cen­tro bu­vo de­monst­ruo­ja­mi sau­gos dir­žų efek­ty­vu­mo ir au­to­mo­bi­lio ap­si­ver­ti­mo imi­ta­vi­mo įren­gi­niai, pla­ti­na­mi lei­di­nu­kai sau­gaus eis­mo te­mo­mis.

Uk­mer­gės de­ka­na­to sa­lė­je vy­ko pro­jek­to da­ly­vių su­si­ti­ki­mas. Vi­sus svei­ki­nęs Po­li­ci­jos ka­pe­lio­nas ku­ni­gas To­mas Kar­klys pa­si­džiau­gė Lie­to­je vyk­do­mu pro­jek­tu ir tuo, kad prie jo ga­li pri­si­dė­ti Baž­ny­čia. Dva­si­nin­kas pa­kvie­tė ko­le­gas apie sau­gų eis­mą įvai­rio­mis prie­mo­nė­mis kal­bė­ti su sa­vo pa­ra­pi­jie­čiais.

Pro­jek­tas ak­ty­viau įsi­bė­gės nuo ru­dens, tad pa­tar­ta, ku­riuo me­tu ir kaip ak­cen­tuo­ti jo svar­biau­sius mo­men­tus. Rug­sė­jo pas­ku­ti­nį sek­ma­die­nį – ke­liau­to­jų die­ną – siū­ly­ta mels­tis už vi­sus vai­ruo­to­jus ir lai­min­ti vai­ruo­to­jų au­to­mo­bi­lius. Vi­są spa­lio mė­ne­sį kvies­ta iš sa­kyk­los ra­gin­ti pa­ra­pi­jie­čius ei­nant gat­ve už­si­vilk­ti švie­są at­spin­din­čias lie­me­nes, at­švai­tus. Spa­lio 13-ąją – Tarp­tau­ti­nę sau­gaus eis­mo die­ną, lap­kri­čio 21-ąją – Žu­vu­sių­jų ke­liuo­se at­mi­ni­mo die­ną – taip pat ra­gin­ta pri­si­min­ti mal­dos na­muo­se.

 

09-07-2_straipsnio_2_nuotr

Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­jos Eis­mo sau­gu­mo sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas An­ta­nas Če­reš­ka į su­si­ti­ki­mą at­vy­ko su do­va­no­mis.


Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­jos Eis­mo sau­gu­mo sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas An­ta­nas Če­reš­ka pa­si­džiau­gė, kad per ket­ve­rius pas­ta­ruo­sius me­tus si­tu­a­ci­ja Lie­tu­vos ke­liuo­se žen­kliai pa­ge­rė­jo. Žu­vu­sių­jų eis­mo įvy­kiuo­se su­ma­žė­jo du kar­tus. Uk­mer­gės de­ka­na­to pa­ra­pi­jų kle­bo­nams sve­čias at­ve­žė lauk­tu­vių – kny­ge­lių apie sau­gų eis­mą, at­švai­tų. Juos pra­šė iš­da­lin­ti pa­ra­pi­jie­čiams.

Ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jas Ai­das Dut­kus pa­tei­kė ke­tverių pas­ta­rų­jų me­tų sta­tis­ti­ką apie ava­rin­gu­mą Uk­mer­gės ra­jo­ne. Pa­sak pa­rei­gū­no, tam­siu pa­ros me­tu ke­liuo­se au­kų žen­kliai pa­dau­gė­ja. Tik­rai pa­dau­gės jų ir šie­met: „5 žmo­nės žus, trys iš jų bus pės­tie­ji, per 30 bus su­ža­lo­ti, 3-4 iš jų – vai­kai“, – to­kios ne­links­mos pa­rei­gū­nų prog­no­zės. A. Dut­kus vy­lė­si, kad jei prie ak­ci­jos ak­ty­viai pri­si­dės dva­si­nin­kai, au­kų bus ma­žiau. Taip pat jis ak­cen­ta­vo, kad da­li­nant sau­gos prie­mo­nes bei at­švai­tus reik­tų pri­min­ti, kad eis­mo da­ly­viai ne pa­dė­tų į stal­čių, o čia pat pri­si­seg­tų.

Vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jas taip pat pri­mi­nė ir dar vie­ną skau­džių nu­si­kal­ti­mų, ku­rių au­ko­mis daž­niau­siai tam­pa pa­gy­ve­nę as­me­nys, gru­pę – te­le­fo­ni­nius suk­čius. Pa­ste­bė­ta, kad suk­čių au­ko­mis daž­niau­siai tam­pa kai­muo­se gy­ve­nan­čios mo­čiu­tės. Dva­si­nin­kai kvies­ti iš baž­ny­čių sa­kyk­lų pri­min­ti žmo­nėms sau­go­tis afe­ris­tų ir ne­pa­tek­ti į jų ža­ban­gas.

De­ka­nas Gin­tau­tas Ka­ba­šins­kas tei­ra­vo­si, ar dvi­ra­ti­nin­kai tu­ri tei­sę va­žiuo­ti ša­li­gat­viais. Taip jiems at­ro­do sau­giau. Taip pat de­ka­nas do­mė­jo­si ga­li­my­be vi­so­se gat­vė­se at­skir­ti dvi­ra­ti­nin­kų zo­nas. Ta­čiau VĮ „Vil­niaus re­gio­no ke­liai“ di­rek­to­rius Pet­ras Džer­vus pri­mi­nė, kad vai­ruo­to­jams skir­ti ne ša­li­gat­viai, o va­žiuo­ja­mo­ji da­lis. Įreng­da­mi nau­jus ob­jek­tus ke­li­nin­kai vi­sa­da pa­žy­mi zo­ną dvi­ra­ti­nin­kams. De­ja, se­nuo­se ke­liuo­se tą pa­da­ry­ti ne vi­sa­da ga­li­ma. Kle­bo­nas Dai­nius Lu­ko­nai­tis dė­ko­jo Ke­lių di­rek­ci­jai už  to­bu­li­na­mus „gu­lin­čius po­li­ci­nin­kus“ – anks­čiau bu­vę me­ta­li­niai „po­li­ci­nin­kai“ nuo ke­lių bū­da­vo nu­lu­pi­nė­ja­mi, la­bai ga­din­da­vo au­to­mo­bi­lius, da­bar­ti­niai vai­ruo­to­jams yra kur kas mielesni.

 

09-07-2_straipsnio_3_nuotr

Ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jas Ai­das Dut­kus pa­tei­kė ke­tverių pas­ta­rų­jų me­tų sta­tis­ti­ką apie ava­rin­gu­mą Uk­mer­gės ra­jo­ne.


Po Uk­mer­gės de­ka­na­to dva­si­nin­kų su­si­ti­ki­mo su po­li­ci­nin­kais, ke­li­nin­kais, Ke­lių di­rek­ci­jos at­sto­vais kle­bo­nai bu­vo pa­kvies­ti iš­ban­dy­ti sau­gos dir­žų efek­ty­vu­mo ir au­to­mo­bi­lio ap­si­ver­ti­mo imi­ta­vi­mo įren­gi­nius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)