Spausdinti šį puslapį

Gimtadienio dovana – išsaugotas postas

Tre­čia­die­nį pir­mą­kart Uk­mer­gės is­to­ri­jo­je vy­ko po­sė­dis, ku­rio me­tu bal­suo­ta už ra­jo­no va­do­vo at­lei­di­mą iš pa­rei­gų. Ta­čiau, kaip ir bu­vo ti­kė­ta­si, ra­jo­no va­do­vas Al­gir­das Ko­pūs­tas sa­vo pos­tą iš­sau­go­jo.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Gedimino Nemunaičio nuotr. Rajono merą gynė šventupiškė Ele­na Žiup­kie­nė.

 Ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dį dėl me­ro at­lei­di­mo iš pa­rei­gų ini­ci­ja­vo in­ter­pe­lia­ci­jai rei­kia­mus pa­ra­šus rin­ku­si ta­ry­bos opo­zi­ci­ja.

Me­ro kė­dė su­braš­kė­jo dėl va­di­na­mo­jo „Sod­ros“ skan­da­lo, kuo­met A. Ko­pūs­tui at­bu­li­ne da­ta bu­vo iš­mo­kė­ta ne­įga­lu­mo pen­si­ja už ket­ve­rius me­tus. Ki­ta prie­žas­tis, „per­pil­džiu­si opo­zi­ci­jos kan­try­bės tau­rę“: po­li­ci­ja nu­sta­tė, jog Uk­mer­gės me­ras vai­ra­vo ne­blai­vus.

Ži­nant, kad mū­sų ra­jo­no va­do­vas bu­vo iš­rink­tas vos vie­no bal­so per­sva­ra, kiek­vie­nas ta­ry­bos na­rio bal­sas šį­kart ga­lė­jo bū­ti le­mia­mas. Ta­čiau opo­zi­ci­ja la­bai su­si­tel­ku­si ne­pa­si­ro­dė – į po­sė­dį ne­at­vy­ko net du jos at­sto­vai – ser­gan­ti kon­ser­va­to­rė Bi­ru­tė Ži­lė­nie­nė ir „dėl as­me­ni­nių prie­žas­čių“ – so­cial­de­mok­ra­tas Arū­nas Ja­sai­tis.

Esant to­kiai si­tu­a­ci­jai iš kar­to ta­po aiš­ku, kad in­ter­pe­lia­ci­ja ne­pa­vyks...

Po­sė­dis, kaip ir vi­si pas­ta­rie­ji ra­jo­no ta­ry­bo­je, pra­si­dė­jo Pi­lie­čių tri­bū­na. Jo­je kal­bė­jo du ra­jo­no va­do­vą pa­lai­ky­ti at­vy­kę uk­mer­giš­kiai.

 

Siū­lė pa­si­tik­rin­ti svei­ka­tą

 

Pen­si­nin­kė Ele­na Žiup­kie­nė iš Šven­tu­pės krei­pė­si į ta­ry­bą pra­šy­da­ma „ap­gin­ti me­rą, kad jis bū­tų pa­lik­tas pa­rei­go­se“. Pa­sak šven­tu­piš­kės, A. Ko­pūs­tas – pir­mas me­ras, ku­ris at­si­grę­žė į žmo­gų spren­džiant ra­jo­no ši­lu­mos ūkio klau­si­mus.

Pen­si­nin­kų są­jū­džio Uk­mer­gės sky­riaus pir­mi­nin­kas Sta­sys Ūsai­tis tai­po­gi gy­nė ra­jo­no me­rą. Jis tei­gė ben­dra­vęs su „Sod­ros“ va­do­vu, ku­ris esą pa­ti­ki­no: dėl va­di­na­mo­jo „Sod­ros“ skan­da­lo ra­jo­no va­do­vas yra ne­kal­tas. Ne­blai­vu­mas taip pat esąs tei­sė­sau­gos klau­si­mas – teis­mas spręs, ar ra­jo­no me­ras vai­ra­vo ne­blai­vus. Me­ro gy­nė­jas už­si­puo­lė opo­zi­ci­ją kal­ti­ni­mais su­re­ži­sa­vus in­ter­pe­lia­ci­ją ir iš­va­di­no jau­nus vy­rus karš­ta­ko­šiais, ku­rių svei­ka­ta tu­rė­tų pa­si­rū­pin­ti dak­ta­ras Ga­liaus­kas.

Kon­ser­va­to­rius An­drius Ka­les­ni­kas tuo­jau pa­rei­ka­la­vo po­sė­dį ve­du­sio Re­gi­man­to Ba­ra­vy­ko ne­leis­ti pra­ne­šė­jams įžei­di­nė­ti ta­ry­bą.

 

Tu­rė­tų vie­ny­ti ben­dram dar­bui

 

Žo­dį ta­rė vie­nas iš in­ter­pe­lia­ci­jos dėl me­ro at­sta­ty­di­ni­mo ini­cia­to­rių opo­zi­ci­jos ly­de­ris Arū­nas Du­dė­nas. Jis iš­sa­kė pa­grin­di­nes to­kiam žings­niui pa­ska­ti­nu­sias prie­žas­tis: pro­ble­mas Uk­mer­gės li­go­ni­nė­je, ku­rių nie­kaip ne­pa­vyks­ta iš­spręs­ti, lai­ku ne­spė­tą įgy­ven­din­ti sta­dio­no re­no­va­ci­jos pro­jek­tą, ne­su­ge­bė­ji­mą iš­si­rink­ti Kon­tro­lės ko­mi­si­jos pir­mi­nin­ko ir ki­tas.

„Me­ras tu­ri bū­ti as­me­ny­bė, ku­ri vie­ni­ja ben­dram dar­bui, bet taip nė­ra“, – įsi­ti­ki­nęs A. Du­dė­nas. Jo ma­ny­mu, dėl ne­tin­ka­mo va­do­va­vi­mo ra­jo­no ta­ry­bos dar­bas nė­ra nei vie­nin­gas, nei kryp­tin­gas.

„Sod­ros“ skan­da­lą ir ne­blai­vu­mo prie vai­ro is­to­ri­ją, pa­sak opo­zi­ci­jos ly­de­rio, iš­si­aiš­kins tei­si­nin­kai. Ne­pai­sant to, abi šios is­to­ri­jos su­si­jusios su mo­ra­li­niais da­ly­kais.

 

Rei­ka­la­vo pos­tų?

 

Po­sė­dy­je pa­si­sa­kė vi­si no­rin­tie­ji už­sto­ti ra­jo­no va­do­vą.

Li­be­ral­cen­tris­tas Juo­zas Ar­ma­na­vi­čius gar­siai spė­lio­jo, šan­ta­žu ar ky­ši­nin­ka­vi­mu už­si­i­ma in­ter­pe­lia­ci­jos tei­kė­jai, prieš ku­rį lai­ką esą su­si­ti­kę su ra­jo­no va­do­vu ir siū­lę in­ter­pe­lia­ci­ją mai­ny­ti į tam tik­rus pos­tus sa­vi­val­dy­bė­je.

A. Du­dė­nas tai ka­te­go­riš­kai pa­nei­gė ir ti­ki­no su me­ru su­si­ti­kęs vie­nin­te­liu tiks­lu – pa­siū­ly­ti jam at­si­sta­ty­din­ti sa­va­no­riš­kai, o apie jo­kius rei­ka­la­vi­mus ne­bu­vę net kal­bos.

A. Ko­pūs­to ben­dra­par­tie­tė vals­tie­tė–liau­di­nin­kė Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė abe­jo­jo, ar opo­zi­ci­ja ti­ki tuo, ką da­ro. Pa­čią in­ter­pe­lia­ci­ją ji va­di­no sie­kiu pa­si­rek­la­muo­ti prieš Sei­mo rin­ki­mus ir to­kiu bū­du da­ro­mu šou. Esą jei me­ras bū­tų nu­ša­lin­tas, smū­gį že­miau juos­tos pa­tir­tų ne jis pats, o jį pa­lai­kan­tys Uk­mer­gės žmo­nės.

Ge­ro­kai pa­dri­ką kal­bą iš­sa­kė Tvar­kos ir tei­sin­gu­mo par­ti­jos at­sto­vas Min­dau­gas Ta­mo­šiū­nas. Į ją kaž­ko­dėl įpy­nė ir prie­kaiš­tus dėl už sa­vo au­to­mo­bi­lio va­ly­tu­vų ne­se­niai ras­tos pus­nuo­gės mer­gi­nos nuo­trau­kos...

 

Ko­dek­so ne­pa­žei­dė

 

Ra­jo­no me­ras sa­vo kal­bo­je pa­brė­žė, kad jo svei­ka­tos būk­lės pa­vie­ši­ni­mas pa­žei­dė pri­va­čius in­te­re­sus. Ne­įga­lu­mo gru­pę jis sa­kė tu­rin­tis jau se­niai, ta­čiau jam, kaip ra­jo­no va­do­vui, nė­ra jo­kių įpa­rei­go­ji­mų apie tai vie­šai pra­neš­ti. „Esu kal­tas tik to­dėl, kad pa­ra­šiau pra­šy­mą „Sod­rai“, – kal­ti­ni­mus at­bu­li­ne da­ta at­si­ė­mus ne­įga­lu­mo pen­si­ją at­me­tė A. Ko­pūs­tas.

Dėl su­lai­ky­mo esant ga­li­mai ne­blai­viam tvir­ti­no ne­gal­vo­jan­tis, kad pa­žei­dė Ad­mi­nist­ra­ci­nio tei­sės pa­žei­di­mo ko­dek­so 126 straips­nio 1 da­lį, kuo yra kal­ti­na­mas. Pa­sak me­ro, tik­ri­nat jo blai­vu­mą po­li­ci­jos pa­rei­gū­nų al­ko­tes­te­ris du kar­tus ro­dė skir­tin­gus rod­me­nis, tad pa­tys pa­rei­gū­nai pa­siū­lė jam dar kar­tą gy­dy­mo įstai­go­je pa­si­tik­rin­ti blai­vu­mą. „Tu­riu įsta­ty­mo man su­teik­tas ga­li­my­bes gin­tis“, – sa­kė me­ras.

Pa­si­sa­ky­mo pa­bai­go­je jis pri­si­pa­ži­no gerb­si­ąs ta­ry­bos spren­di­mą, ko­kį ši be­pri­im­tų.

 

Įsi­vė­lė į ko­vą su val­džia

 

So­cial­de­mok­ra­tas Ka­zys Gry­baus­kas sėk­min­gu ra­jo­no me­ro kar­je­ros lai­ko­tar­piu va­di­no vi­są anks­tes­nį­jį iki šios ka­den­ci­jos, kuo­met val­dan­tie­ji part­ne­riais pa­si­rin­ko di­džiau­sius sa­vo kri­ti­kus – par­ti­ją, per rin­ki­mus ga­li­mai pir­ku­sią bal­sus.

Me­ras esą įsi­vė­lė į ko­vą ne tik su ži­niask­lai­da, bet su res­pub­li­kos va­do­vy­be. Me­rui K. Gry­baus­kas tu­rė­jo du klau­si­mus: ar li­kęs pos­te su­ge­bės su­si­tvar­ky­ti sa­vo kie­me ir nu­trauks „ra­ga­nų me­džiok­lę“ bei ar da­ly­vaus Sei­mo rin­ki­muo­se.

At­sa­ky­da­mas į juos A. Ko­pūs­tas pa­ti­ki­no, jog ne jis įsi­vė­lė į kon­flik­tą su ša­lies va­do­vais, o „Vy­riau­sy­bė – su mu­mis“. Me­ro tei­gi­mu, jis yra ga­vęs Vy­riau­sy­bės va­do­vų pa­ra­gi­ni­mą grą­žin­ti bu­vu­siems ši­lu­mos ūkio nuo­mi­nin­kams tur­tą, o apie tai ne­ga­li bū­ti net kal­bos. Į „ra­ga­nų me­džiok­lę“ me­ras tei­gė ne­si­lei­si­ąs. Į klau­si­mą dėl Sei­mo rin­ki­mų nei „taip“, nei „ne“ ne­at­sa­kė, ta­čiau tei­gė ir Uk­mer­gė­je ma­tan­tis pa­kan­ka­mai daug dar­bo.

 

Apie at­si­sta­ty­di­ni­mą gal­vo­jo

 

Tu­rė­jo klau­si­mų ra­jo­no va­do­vui ir kon­ser­va­to­rius A. Ka­les­ni­kas. Tie­sa, į me­rą jis krei­pė­si kaip į bu­vu­sį – esą bet ko­kiu at­ve­ju ra­jo­no va­do­vą tik to­kiu da­bar ir lai­kąs.

A. Ka­les­ni­kas klau­sė, ar me­ras bu­vo ne­blai­vus, o A. Ko­pūs­tas dar kar­tą pa­brė­žė ne­gal­vo­jan­tis, kad pa­žei­dė Ad­mi­nist­ra­ci­nio tei­sės pa­žei­di­mo 126 straips­nio 1 da­lį...

Me­ras pri­si­pa­ži­no apie at­si­sta­ty­di­ni­mą gal­vo­jęs, nes ner­vi­nė įtam­pa di­džiu­lė, tad tu­rė­jęs to­kių min­čių. Ta­čiau ne­ženg­ti šio žings­nio jį pa­ska­ti­no uk­mer­giš­kiai. „Pas ma­ne bu­vo la­bai daug žmo­nių, jie pra­šė pri­ža­dė­ti, kad neat­si­sta­ty­din­siu“, – ti­ki­no ra­jo­no va­do­vas.

 

13 – sėk­min­gas skai­čius

 

Kai vi­si no­rin­tie­ji iš­sa­kė sa­vo nuo­mo­nes, bu­vo pa­skelb­tas slap­tas bal­sa­vi­mas. Va­do­vau­jan­tis ra­jo­no ta­ry­bos veik­los reg­la­men­tu slap­tai bal­suo­ja­ma bu­vo at­ski­ro­je sa­lė­je ste­bint pa­čių pa­tvir­tin­tai ko­mi­si­jai.

Po pus­va­lan­dį tru­ku­sio bal­sa­vi­mo šios ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas J. Ar­ma­na­vi­čius pa­skel­bė re­zul­ta­tus: bal­sa­dė­žė­je ras­ti 23 biu­le­te­niai, vie­nas iš jų su­ga­din­tas, 9 – už me­ro at­lei­di­mą, 13 – prieš.

Po to­kio nuosp­ren­džio A. Ko­pūs­tas pa­dė­ko­jo ra­jo­no gy­ven­to­jams už pa­lai­ky­mą, o val­dan­tie­siems – už pa­si­ti­kė­ji­mą. Pa­dė­ko­jo ir opo­zi­ci­jai – už su­teik­tą ga­li­my­bę pa­si­tik­rin­ti ko­man­dos tvir­tu­mą.

Po­sė­dis bai­gė­si be gė­lių, ta­čiau su ei­lė­mis. Jas po­sė­džio iš­va­ka­rė­se mi­nė­to gim­ta­die­nio pro­ga A. Ko­pūs­tui sky­rė M. Ta­mo­šiū­nas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)