Spausdinti šį puslapį

Knygos atkeliavo iš Valdovų rūmų

Na­cio­na­li­nis mu­zie­jus Lie­tu­vos Di­džio­sios Ku­ni­gaikš­tys­tės val­do­vų rū­mai per­da­vė Vla­do Šlai­to vie­ša­jai bib­lio­te­kai 13 sa­vo iš­leis­tų lei­di­nių, skir­tų Lie­tu­vos is­to­ri­jai.

 

Ra­sa GRIŠKEVIČIENĖ

Vla­do Šlai­to vie­šo­sios bib­lio­te­kos di­rek­to­rė

 

Au­to­rės nuotr. Biblioteką pasiekė neįprasta dovana.

 

Kny­go­je „Kaip tai at­si­ti­ko Di­džia­ja­me mū­šy­je... Žal­gi­rio ato­dan­gos“ pa­tei­kia­ma Žal­gi­rio kau­ty­nių chro­no­lo­gi­ja, api­bū­di­na­mas šio mū­šio įvaiz­dis me­ne, is­to­riog­ra­fi­jo­je, dai­lė­je ir gro­ži­nė­je li­te­ra­tū­ro­je, pri­sta­to­ma Jo­gai­los bei Vy­tau­to iko­nog­ra­fi­ja, ap­ta­ria­mos Kro­ku­vos ir Vil­niaus ka­ted­rų – per­ga­lių he­ro­jų įam­ži­ni­mo vie­tų – tra­di­ci­jos, pri­sta­to­ma dau­giau kaip 300 eks­po­na­tų, liu­di­jan­čių Žal­gi­rio at­min­ties gy­vy­bin­gu­mą.

Lei­di­ny­je „Lie­tu­vos di­džių­jų ku­ni­gaikš­čių rū­mai Vil­niaus Že­mu­ti­nė­je pi­ly­je“ pri­sta­to­ma šios rezi­den­ci­jos is­to­ri­ja, at­kū­ri­mas, gau­sūs ir įvai­rūs ra­di­niai, in­ter­je­ro ver­ty­bių ko­lek­ci­ja.

Pro­fe­so­rės dr. Eu­ge­ni­jos Ul­či­nai­tės pa­reng­ta kny­ga „Kal­bų var­žy­bos“ – LDK val­do­vų ir di­di­kų svei­ki­ni­mų, iš­vers­tų iš lo­ty­nų kal­bos, pa­le­tė. Kny­ga su­pa­žin­di­na su spe­ci­fi­niu li­te­ra­tū­ros žan­ru – svei­ki­ni­mais, skir­tais pa­gerb­ti į Vil­nių at­vy­ku­sius val­do­vus, di­di­kus, vys­ku­pus.

Jū­ra­tės Tri­lu­pai­tie­nės, pa­ra­šiu­sios kny­gą „Ope­ra Lie­tu­vos di­džių­jų ku­ni­gaikš­čių rū­muo­se“, tei­gi­mu, iki mū­sų die­nų ne­iš­li­ko nė vie­no mu­zi­ki­nio tak­to iš tų lai­kų – sep­ty­nio­lik­to­jo am­žiaus pra­džios – ope­rų, tiks­liai ne­ži­no­mi jų kom­po­zi­to­riai, to­dėl ir šio­je kny­go­je nė­ra mu­zi­kos, ta­čiau pa­tei­kia­mi net tri­jų Vil­niu­je skam­bė­ju­sių pir­mų­jų ope­rų lib­re­tai.

„Lie­tu­vos Di­džio­sios Ku­ni­gaikš­tys­tės val­do­vų rū­mai ir jų at­kū­ri­mas eu­ro­pi­nės pa­tir­ties kon­teks­te“ – 2006 m. vy­ku­sios tarp­tau­ti­nės moks­li­nės kon­fe­ren­ci­jos me­džia­gos pub­li­ka­ci­ja, ku­rio­je skel­bia­mi še­šių Eu­ro­pos ir Ame­ri­kos vals­ty­bių mu­zie­ji­nin­kų, is­to­ri­kų, ar­chi­tek­tų, ar­che­o­lo­gų, dai­lės is­to­ri­kų pa­reng­ti pra­ne­ši­mai, skir­ti LDK rū­mų, taip pat Eu­ro­pos ir Ame­ri­kos vals­ty­bių re­zi­den­ci­jų is­to­ri­jai, ty­ri­mams, jų at­kū­ri­mui ir bū­si­mam pa­nau­do­ji­mui.

Lei­di­ny­je „Ka­zys Na­pa­le­o­nas Kit­kaus­kas. Bib­liog­ra­fi­ja“ su­re­gist­ruo­ti Lie­tu­vos ar­chi­tek­tū­ros ty­ri­nė­to­jo ir is­to­ri­ko, ar­chi­tek­tū­ri­nio pa­vel­do res­tau­ra­vi­mo ir at­kū­ri­mo spe­cia­lis­to, pa­min­klo­sau­gi­nin­ko, kul­tū­ri­nin­ko ir vi­suo­me­ni­nin­ko dr. K. N. Kit­kaus­ko per 44 me­tus pa­skelb­ti dar­bai: kny­gos, straips­niai en­cik­lo­pe­di­jo­se, pe­ri­odi­nė­je spau­do­je, in­ter­ne­to tin­kla­piuo­se, pa­tei­kia­ma li­te­ra­tū­ra apie moks­li­nin­ko dar­bus, jo biog­ra­fi­jos ir moks­li­nių ty­ri­nė­ji­mų ap­ra­šas.

Tarp lei­di­nių, skir­tų vie­ša­jai bib­lio­te­kai, – ir ka­ta­lo­gas „Liub­li­no uni­ja“, Va­ve­lio pa­ro­dos ka­ta­lo­gai lie­tu­vių, an­glų ir len­kų kal­bo­mis, Me­čis­lo­vo Ju­čo kny­ga „Žal­gi­rio mū­šis“ an­glų kal­ba.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)