Spausdinti šį puslapį

Konfliktas dėl šilumos ūkio gali kainuoti milijonus

Se­ria­lo „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ įtam­pa vis au­ga, o siu­že­tas jau pri­me­na ko­vi­nį fil­mą. Įvy­kiai Uk­mer­gė­je mir­gu­liuo­ja vi­sų te­le­vi­zi­jų ka­na­lų ži­nių lai­do­se, ko­men­ta­rus apie juos dos­niai da­li­na ša­lies po­li­ti­kai...

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ukmergės rajono vadovai tikisi kovą dėl šilumos ūkio laimėti.

Šią sa­vai­tę UAB „Mies­to ener­gi­ja“ bu­vo su­stab­dy­tas li­cen­ci­jos ga­lio­ji­mas. Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jos (VKEKK) po­sė­dy­je įvar­din­ti UAB „Mies­to ener­gi­ja“ li­cen­ci­juo­ja­mos veik­los pa­žei­di­mai bei pri­im­tas spren­di­mas su­stab­dy­ti šios įmo­nės li­cen­ci­jos ga­lio­ji­mą Uk­mer­gės ra­jo­ne iki eks­tre­ma­lios si­tu­a­ci­jos pa­bai­gos.

Ra­jo­no me­ro Al­gir­do Ko­pūs­to tei­gi­mu, kiek lai­ko ra­jo­ne ga­lios eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja, nė­ra api­brėž­ta: „Tu­ri­me už­tik­rin­ti, kad gy­ven­to­jams ši­lu­mos ir karš­to van­dens tie­ki­mas ne­nu­trūk­tų. Ti­kė­ti­na, kad eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja truks tol, kol VKEKK iš­duos ši­lu­mos tie­ki­mo li­cen­ci­ją sa­vi­val­dy­bės kon­tro­liuo­ja­moms ben­dro­vėms ir jos ga­lės pa­si­ra­šy­ti du­jų tie­ki­mo su­tar­tis“, – ant­ra­die­nio pra­ne­ši­me tei­gė mū­sų ra­jo­no va­do­vas.

 

Iš­kė­lė vė­lia­vą

 

Kol mi­nė­ta ko­mi­si­ja po­sė­džia­vo, prie pa­grin­di­nės mies­to ka­ti­li­nės to­liau vi­rė aist­ros. Ant­ra­die­nį ant ka­ti­li­nės ka­mi­no bu­vo iš­kel­ta Uk­mer­gės vė­lia­va. Į di­džiu­lį aukš­tį įko­pęs ir vė­lia­vą ant ka­mi­no pri­tvir­ti­nęs vy­ras nu­si­lei­dęs žemyn bu­vo ap­do­va­no­tas ka­ti­nės sau­go­to­jų bu­či­niais.

Pa­lai­ky­ti už ka­ti­li­nę ko­vo­jan­čių uk­mer­giš­kių iš Kau­no at­vy­ko Lais­vės są­jun­gos ly­de­ris Vy­tau­tas Šus­taus­kas. Žmo­nių bū­ry­je jis pa­si­džiau­gė, kad Uk­mer­gė su­ge­bė­jo pa­ki­lti į ko­vą prieš pri­va­tų ši­lu­mos tie­kė­ją.

 

10-08-1_straipsnio_2_nuotr

Ant katilinės kamino suplevėsavo Ukmergės vėliava.


Skan­da­lais pa­gar­sė­jęs po­li­ti­kas siū­lė­si pa­gel­bė­ti uk­mer­giš­kiams ir ti­ki­no ga­lįs  pa­rū­pin­ti... kad ir gin­klų. „Mū­sų są­jun­ga vi­sa gin­kluo­ta“, – gy­rė­si V. Šus­taus­kas. Ka­ti­li­nės gy­nė­jų pa­lai­ky­ti bu­vo at­vy­kę net Ke­džio ša­li­nin­kai „Drą­siaus ke­lias“.

Be to, šią sa­vai­tę po­li­ci­jo­je pra­dė­tas iki­teis­mi­nis ty­ri­mas dėl spa­lio 4-osios įvy­kių prie ka­ti­li­nės. Po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te gau­ti 14 gy­ven­to­jų pa­reiš­ki­mai. Iki­teis­mi­nis ty­ri­mas pra­dė­tas dėl vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­di­mo.

 

Su­skai­čia­vo

 

Tuo tar­pu „Lie­tu­vos ry­tas“ su­skai­čia­vo, kiek mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei lig šiol jau kai­na­vo ko­va su „Mies­to ener­gi­ja“.

„Ši­lu­mos ūkio eks­per­tas, Na­cio­na­li­nės var­to­to­jų kon­fe­de­ra­ci­jos vi­ce­pre­zi­den­tas Vy­gin­tas Si­dzi­kaus­kas už sa­vo kon­sul­ta­ci­jas Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bei pa­tei­kė 33 762 li­tų są­skai­tą.

Vil­niaus ad­vo­ka­tų kon­to­rai, ku­riai at­sto­vau­ja ad­vo­ka­tas Vir­gi­li­jus Kau­pas, su­mo­kė­ta 41 140 li­tų.

Ant­sto­lėms Vil­mai Les­ke­vi­čie­nei su­mo­kė­ti 14 202 li­tai, Jū­ra­tei Bla­žie­nei – 7422 li­tai, Ra­mu­nei Mik­liu­šie­nei – 1277 li­tai.

Ka­ti­li­nes sau­gan­čiai Uk­mer­gės sau­gos ben­dro­vei „Aa­se” sa­vi­val­dy­bė jau yra su­mo­kė­ju­si 39 642 li­tus.

„Vil­mo­rus” at­lik­ta Uk­mer­gės gy­ven­to­jų ap­klau­sa dėl ši­lu­mos ūkio sa­vi­val­dy­bei kai­na­vo 9950 li­tų.

Vie­šie­siems ry­šiams ir spau­dos pra­ne­ši­mams reng­ti sa­vi­val­dy­bės pa­sam­dy­ta ben­dro­vė „IC Bal­tic” už sa­vo pa­slau­gas pa­tei­kė 29 492 li­tų są­skai­tą.

 

10-08-1_straipsnio_3_nuotr


Vi­sos šios iš­lai­dos den­gia­mos iš Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus re­zer­vo.“

Į šią su­mą ne­įtrauk­tos sa­vi­val­dy­bei pe­rė­mus ka­ti­li­nes nau­do­to bran­ges­nio  už du­jas – dy­ze­li­nio ku­ro iš­lai­dos. Spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, jos ga­li siek­ti ke­lis šim­tus tūks­tan­čių li­tų.

 

At­sa­kys sa­vi­val­dy­bė

 

Tre­čia­die­nį Mi­nist­ras Pir­mi­nin­kas su­šau­kė Kri­zių val­dy­mo ko­mi­te­to po­sė­dį dėl kri­ti­nės ši­lu­mos ūkio pa­dė­ties Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je.

Į po­sė­dį iš­kvies­tas Uk­mer­gės me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas sa­kė ne­ke­ti­nąs at­šauk­ti eks­tre­ma­lios pa­dė­ties. Mi­nist­ro Pir­mi­nin­ko pra­ne­ši­me spau­dai tei­gia­ma, kad jo­kių lo­giš­kų ar­gu­men­tų A. Ko­pūs­tas ko­mi­si­jos na­riams ne­su­ge­bė­jo pa­teik­ti, be pa­sa­ky­mo, kad jie „ke­ti­na su­lauk­ti teis­mo spren­di­mo“. Šiuo me­tu įvai­riuo­se teis­muo­se spren­di­mų lau­kia net 14 by­lų, su­si­ju­sių su ab­sur­diš­ka si­tu­a­ci­ja Uk­mer­gės ši­lu­mos ūky­je.

 

10-08-1_straipsnio_4_nuotr


www.15min.lt  por­ta­lo žur­na­lis­tai po mi­nė­to po­sė­džio pa­kal­bi­no ša­lies val­di­nin­kus ir pa­pra­šė jų pa­ko­men­tuo­ti si­tu­a­ci­ją Uk­mer­gė­je. Por­ta­le ra­šo­ma:

„Mes kon­sta­tuo­ja­me, kad sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba yra vi­siš­kai at­sa­kin­ga už pa­sek­mes, ku­rios kils pri­imant da­bar­ti­nius žings­nius. Tu­ri­me bū­ti at­vi­ri, kad yra ri­zi­ka, jog ga­li­ma ža­la uk­mer­giš­kiams ir „Mies­to ener­gi­jai“ su­da­rys nuo ke­lio­li­kos iki ke­lias­de­šimt mi­li­jo­nų li­tų. Vy­riau­sy­bė nu­si­tei­ku­si taip, kad šių nuos­to­lių kom­pen­sa­vi­mas, jei­gu jų bus, ne­guls ant ki­tų sa­vi­val­dy­bių gy­ven­to­jų pe­čių, ši po­li­ti­nė at­sa­ko­my­bė teks sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai, ku­ri tu­ri lais­vę pri­im­ti tam tik­rus spren­di­mus“, – po Kri­zių val­dy­mo ko­mi­te­to po­sė­džio žur­na­lis­tams sa­kė tei­sin­gu­mo mi­nist­ras Re­mi­gi­jus Ši­ma­šius.

Mi­nist­ras taip pat pa­brė­žė ma­nąs, kad  eks­tre­ma­lios si­tu­a­ci­jos at­šau­ki­mas „bū­tų la­bai pro­tin­gas žings­nis“.

„For­ma­liai žiū­rint, eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja ga­li bū­ti pa­skelb­ta, kai da­lis gy­ven­to­jų ne­gau­na ati­tin­ka­mo šil­dy­mo. Bet rei­kia kon­sta­tuo­ti, kad šil­dy­mo se­zo­nas Uk­mer­gė­je bu­vo pa­skelb­tas anks­čiau­siai vi­so­je Lie­tu­vo­je. Be to, rei­kia at­kreip­ti dė­me­sį, kad sa­vi­val­dy­bės veiks­mai pa­tys su­kė­lė tą si­tu­a­ci­ją. Be to, da­bar, kai gy­ven­to­jai gau­na ši­lu­mą, eks­tre­ma­li pa­dė­tis tu­ri bū­ti at­šauk­ta“, – sa­kė R. Ši­ma­šius.

 

10-08-1_straipsnio_5_nuotr


Mi­nist­ras taip pat ak­cen­ta­vo, jog eks­tre­ma­lios si­tu­a­ci­jos pa­skel­bi­mas yra ap­skri­tai „ga­na keis­ta si­tu­a­ci­ja“, nes sa­vi­val­dy­bė pir­miau­siai iš ši­lu­mą tie­ku­sios įmo­nės at­ėmė tur­tą, o vė­liau pa­reiš­kė, kad, ka­dan­gi ji ne­ga­li vyk­dy­ti įsi­pa­rei­go­ji­mų, skel­bia­ma eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja. „Tai yra vi­siš­kai ne­adek­va­tu“, – sa­kė mi­nist­ras.

Jis at­krei­pė dė­me­sį, kad iki šiol ši­lu­mą uk­mer­giš­kiams tei­ku­si „Mies­to ener­gi­ja“ li­cen­ci­ją pra­ra­do, nes bu­vo „iš­mes­ta iš jai pri­klau­san­čių pa­tal­pų“.

„Pui­kiai su­pran­ta­me no­rą tu­rė­ti ma­žes­nes kai­nas. Ko­mi­te­tas pa­pra­šė Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jos dar kar­tą ati­džiai ir nuo­dug­niai iš­nag­ri­nė­ti, ar kai­nos yra tin­ka­mos ir pa­grįs­tos Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė­je, ar iš tie­sų nė­ra ko­kių nors ma­ni­pu­lia­vi­mų, ar iš tik­rų­jų uk­mer­giš­kiai ne­per­mo­ka. Ki­ta ver­tus, kai­nos ir eks­tre­ma­lios si­tu­a­ci­jos klau­si­mai yra vi­siš­kai at­ski­ri“, – pa­žy­mė­jo mi­nist­ras.

 

Kal­bos apie pi­ges­nę ši­lu­mą – ne­pa­grįs­tos

 

VKEKK va­do­vė Dia­na Kor­sa­kai­tė žur­na­lis­tams tvir­ti­no, kad Uk­mer­gės po­li­ti­kų kal­bos apie ma­žes­nę ši­lu­mos kai­ną yra ne­pa­grįs­tos.

„Si­tu­a­ci­ja Uk­mer­gė­je žmo­nėms yra be ga­lo ne­pa­lan­ki ir ne­to­le­ruo­ti­na tiek trum­pa­lai­ke, tiek il­ga­lai­ke pras­me. Mes vi­suo­met sa­kė­me, kad sa­vi­val­dy­bė ei­na be ga­lo pa­vo­jin­gu ke­liu ne­vyk­dy­da­ma teis­mo nu­tar­čių ir ma­ni­pu­liuo­da­ma vie­šą­ja nuo­mo­ne. Kal­bos apie su­ma­žin­tą kai­ną ne­tu­ri jo­kio eko­no­mi­nio pa­grin­do ir už vi­sa tai, kas pa­da­ry­ta, su­si­mo­kės ne kas ki­tas, o tie pa­tys gy­ven­to­jai“, – tei­gė D. Kor­sa­kai­tė.

Pa­sak jos, ši­lu­mos kai­na Uk­mer­gė­je nė­ra su­ma­žin­ta, nes bu­vo su­de­gin­tas re­zer­vi­nis ku­ras. „Ko­mi­si­ja jau se­niai pa­skel­bė, kad kai­nos skir­tu­mas yra vie­na šim­to­ji cen­to. Dėl vie­nos šim­to­sios cen­to tik­rai ne­rei­kė­jo da­ry­ti jo­kių re­vo­liu­ci­jų, jo­kių riau­šių, tai bu­vo ga­li­ma pa­siek­ti su­sė­dus prie sta­lo, ta­čiau yra pa­pras­čiau ap­kal­tin­ti ko­mi­si­ją kaž­ko­kio­mis ne­są­mo­nė­mis ir in­ves­tuo­to­ją tuo, kad jis in­ves­ta­vo ne ten, ne tiek ir ne taip. Pa­pras­čiau sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai pri­im­ti spren­di­mus ne­leis­ti in­ves­tuo­ti į bio­ku­rą, sa­vi­val­dy­bei pa­pras­ta pri­im­ti spren­di­mus ne­leis­ti už­žie­din­ti ir su­jung­ti at­ski­rų sis­te­mų į vie­ną sis­te­mą“, – kri­ti­ką Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai žė­rė VKEKK va­do­vė.

 

10-08-1_straipsnio_6_nuotr


Ji taip pat sa­kė, kad kal­bos, esą ši­lu­mos kai­na yra di­džiau­sia Uk­mer­gė­je, tė­ra pro­pa­gan­da, o tai, jog ne­at­šau­kia­ma eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja – ma­ni­pu­lia­vi­mas vie­šą­ja nuo­mo­ne. „Ar me­ras, ar ne me­ras, bet tai tik­rai su­si­ję su rin­ki­mais“, – įsi­ti­ki­nu­si VKEKK va­do­vė. Pa­sak jos, jo­kio eko­no­mi­nio pa­grin­do ma­žin­ti ši­lu­mos kai­ną atei­ty­je ne­bus, kol ne­bus in­ves­tuo­ta į bio­ku­ro ka­ti­lus.

Kal­bė­da­ma apie „Mies­to ener­gi­jos“ li­cen­ci­jos stab­dy­mą, D. Kor­sa­kai­tė tei­gė, kad „tei­siš­kai, tech­niš­kai, val­dy­biš­kai ir fi­nan­siš­kai ši įmo­nė nie­kuo ne­nu­si­kal­to ir jo­kių įsta­ty­mų ne­pa­žei­dė“ ir kad li­cen­ci­ja su­stab­dy­ta re­mian­tis tuo, jog nei VKEKK, nei ki­ti tei­sės ak­tai Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė­je ne­be­vei­kia.

„Jei va­kar ko­mi­si­ja ne­bū­tų pri­ėmu­si spren­di­mo stab­dy­ti re­mian­tis eks­tre­ma­lia pa­dė­ti­mi ir nu­krei­piant pa­grin­dą ir at­sa­ko­my­bę me­ri­jai už sa­vo veiks­mus, šian­dien mes jau bū­tu­me tu­rė­ję krau­jo“, – sa­kė D. Kor­sa­kai­tė.

Ji taip pat tei­gė, kad „Uk­mer­gės ši­lu­mai“ li­cen­ci­ja ne­bus su­teik­ta, kol ne­bus aiš­ku­mo dėl eks­tre­ma­lios pa­dė­ties ir kol ne­bus įro­dy­ta, kad „Mies­to ener­gi­ja“ dėl sa­vo kal­tės ne­vyk­dė li­cen­ci­juo­ja­mos veik­los.

 

Me­ru tap­ti ne­be­sieks

 

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas žur­na­lis­tams ti­ki­no, kad nors sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba su­tar­tį su „Mies­to ener­gi­ja“ nu­trau­kė ne dėl ši­lu­mos kai­nų, o dėl su­tar­ties pa­žei­di­mų, iš­ki­lu­sių į vie­šu­mą pra­ėju­sių me­tų pa­bai­go­je, ši­lu­mos ūkį pe­rė­mus val­dy­ti „Uk­mer­gės šilumai“, ši­lu­mos kai­na var­to­to­jams su­ma­žė­tų.

„Kai­na bus ma­žes­nė“, – tvir­ti­no A. Ko­pūs­tas. Žur­na­lis­tų pa­pra­šy­tas įvar­dy­ti, kiek ši­lu­mos kai­na nu­kris, Uk­mer­gės me­ras sa­kė: „Jū­sų la­bai stip­rus klau­si­mas. Iki de­šim­ties pro­cen­tų kai­na tik­rai su­ma­žės. Ją su­ma­žin­si­me ma­žin­da­mi nuo­la­ti­nes ir val­dy­mo iš­lai­das.“

Po­li­ti­kas taip pat ti­ki­no ne­ži­nąs, iš kur pa­skli­do kal­bos apie ga­li­mą ke­lio­li­kos ar ke­lias­de­šim­ties mi­li­jo­nų li­tų ža­lą. „Šios die­nos skai­čia­vi­mais, „Mies­to ener­gi­jai“, be gy­ven­to­jų sko­los, esa­me sko­lin­gi apie 1,5 mln. li­tų, jie mums taip pat sko­lin­gi apie 1,5 mln. li­tų. Ne­ži­nau iš kur ki­ti skai­čiai. Tru­pu­tį bi­jau, kad čia yra ma­ni­pu­lia­ci­jos“, – tvir­ti­no A. Ko­pūs­tas.

Pa­klaus­tas, ar no­ri pre­ten­duo­ti į Uk­mer­gės me­rus ar­tė­jan­čiuo­se sa­vi­val­dos rin­ki­muo­se, A. Ko­pūs­tas pri­dė­jo ran­ką prie šir­dies ir tvir­ti­no to da­ry­ti ne­ke­ti­nąs. „Me­ras tik­rai ne­bū­siu”, – sa­kė jis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)