Spausdinti šį puslapį

Moterų šventė kolektyvus išpuošia gėlėmis

Mo­te­rų die­na va­di­na­ma ko­vo 8-oji lai­ko­ma vie­na pel­nin­giau­sių die­nų gė­lių par­da­vė­jams. Sa­vo mo­te­ris ir ko­le­ges tą­dien sku­ban­tys svei­kin­ti vy­rai įsi­ti­ki­nę: dė­me­sio ir gra­žių žo­džių joms nie­ka­da ne­bū­na per daug.

 

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

 

Lie­tu­vo­je ko­vo 8-oji – Tarp­tau­ti­nė mo­te­rų so­li­da­ru­mo die­na – tarp at­min­ti­nų die­nų. Kai ku­rio­se ša­ly­se tai – vals­ty­bi­nė šven­tė.

Tra­di­ci­jų iš­skir­ti­nai pa­gerb­ti mo­te­ris iš­ta­kų is­to­ri­kai ran­dan­tys dar An­ti­kos lai­kuo­se. Esą dėl jų net­gi bū­da­vo trum­pam nu­trau­kia­mi ka­rai, kad vy­rai vie­ną ypa­tin­gą die­ną ga­lė­tų pra­leis­ti su my­li­mo­sio­mis.

Šios die­nos kil­mės taip pat ieš­ko­ma XX a. pra­džio­je ir ji sie­ja­ma su mo­te­rų pro­tes­tais dėl ly­gių tei­sių, mi­tin­gais, fe­mi­nis­ti­niais, so­li­da­ru­mo ju­dė­ji­mais.

1910 m. ko­vo 8 d. Ko­pen­ha­go­je su­reng­ta pir­mo­ji tarp­tau­ti­nė mo­te­rų kon­fe­ren­ci­ja. Jo­je pri­tar­ta žy­mios vo­kie­čių so­cia­lis­tų vei­kė­jos Cla­ros Cet­kin pa­siū­ly­mui įsteig­ti Tarp­tau­ti­nę mo­ters die­ną, skir­tą pa­gerb­ti ju­dė­ji­mą už mo­ters tei­ses. 1911 m. mo­ters die­ną im­ta švęs­ti Eu­ro­po­je ir JAV.

Po Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro ko­vo 8-oji šven­čia­ma dau­ge­ly­je ša­lių, dar iki Jung­ti­nėms Tau­toms pa­skel­biant ją kaip Tarp­tau­ti­nę mo­te­rų die­ną 1977 me­tais.

 

Mo­te­rims – ne­ti­kė­tu­mai

 

Įvai­rio­se ša­ly­se tą­dien vyks­ta ren­gi­niai mo­te­rims, ren­gia­mos kon­fe­ren­ci­jos. Lie­tu­vo­je šia pro­ga or­ga­ni­zuo­ja­mi kon­cer­tai, o staig­me­no­mis le­pi­na­mos ne vien gro­žio sa­lo­nų klien­tės, bet ir už­si­re­gist­ra­vu­sio­sios sa­na­to­ri­jo­se, vai­ra­vi­mo mo­kyk­lo­se.

Uk­mer­gė­je ko­vo 8-ąją mo­te­rų taip pat lau­kian­tys ma­lo­nūs ne­ti­kė­tu­mai par­duo­tu­vė­se, ka­vi­nė­se. Vai­ruo­to­jas su gė­lė­mis tra­di­ciš­kai svei­ki­na po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai. Po­li­ti­nės, vi­suo­me­ni­nės or­ga­ni­za­ci­jos ir šie­met pa­kvie­tė sa­vo na­rius ga­min­ti su­ve­ny­rus – gat­vė­se jie da­li­ja­mi mer­gi­noms ir mo­te­rims.

 

Pa­ger­bia iš­skir­ti­nai

 

„Ko­vo 8-ąją do­va­no­ti sa­vo ko­lek­ty­vo mo­te­rims gė­lių pas mus – se­na tra­di­ci­ja“, – sa­ko Uk­mer­gės me­no mo­kyk­los di­rek­to­rius Egi­di­jus Pet­ri­kas. Vy­rai vi­sa­da pa­svei­ki­nan­tys sa­vo ko­le­ges, ku­rių mo­kyk­lo­je dir­ba ko­ne tri­gu­bai dau­giau ne­gu jų.

Di­rek­to­rius ma­no, jog ta­ry­bi­nis at­spal­vis šiai šven­tei su­tei­kia­mas be­rei­ka­lin­gai: „La­bai gra­ži ge­gu­žės pir­mą sek­ma­die­nį mi­ni­ma Mo­ti­nos die­na, bet la­bai gra­ži ir ši. O jei­gu ji ir sie­ja­ma su anų lai­kų re­lik­tu, tai – gra­ži, ge­ra tra­di­ci­ja. Juk mo­te­rims dė­me­sio nie­kad ne per daug.“

Iš­skir­ti­nio ko­le­gų dė­me­sio su­lau­kian­čios ir sep­ty­nios mies­to se­niū­ni­jo­je dir­ban­čios mo­te­rys. „Mes tą­dien – vi­sa­da su gė­ly­tėm. Ra­gin­ti tik­rai ne­rei­kia – mo­kam pa­gerb­ti sa­vo dar­buo­to­jas“, – šyp­so­si se­niū­nas Sta­sys Jac­kū­nas. Jis ti­ki­na vi­suo­met pa­si­rū­pi­nan­tis, jog bū­tų pa­svei­kin­tos ne tik ko­le­gės, bet ir ki­tų ko­lek­ty­vų mo­te­rys.

Svei­ki­ni­mus ko­vo 8-osios pro­ga se­niū­nas lai­ko ir ge­ru­mo mo­te­rims iš­raiš­ka: „Nė kar­to ne­iš­gir­dau, kad joms ne­ma­lo­nu gau­ti gė­lių ar bū­tų per daug gė­rio. To­dėl ko­le­gės mū­sų ge­ru­mo su­lau­kia ne tik šią die­ną, bet ir ki­to­mis pro­go­mis.“

 

Nu­run­gė fes­ti­va­lis

 

Anot Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jos In­gos Ka­se­lie­nės, šio­je įstai­go­je dir­ban­čių vy­rų – ma­žu­ma. „Ko­vo pra­džio­je pas mus – įtam­pa: daug ren­gi­nių, vi­si – nuo­la­ti­niam bė­gi­me. Ta­čiau vy­rai vis tiek nie­kuo­met ne­pa­mirš­ta mū­sų pa­svei­kin­ti to­kia pro­ga. Kas – gė­lė­mis, kas sal­dai­niais pa­le­pi­na“, – pa­sa­ko­jo ji.

Ki­ta­dos tarp vi­suo­me­nei ren­gia­mų kul­tū­ros cen­tro šven­ti­nių kon­cer­tų, pa­sak pa­va­duo­to­jos, bū­da­vo ir skir­tų­jų mo­te­rims. Ta­čiau vi­sas or­ga­ni­za­to­rių pa­stan­gas da­bar su­si­že­ria ko­vą tra­di­ciš­kai vyks­tan­tis tarp­tau­ti­nis būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)