Spausdinti šį puslapį

Nors įmo­nės nuos­to­lin­gos – al­gos pa­sa­kiš­kos

 

UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ di­rek­to­rius Ri­mas Ar­lins­kas ne­se­niai pats pa­si­pra­šė ta­ry­bos su­ma­žin­ti jo at­ly­gi­ni­mą. Ra­jo­no me­ras pa­ra­gi­no ir ki­tus sa­vi­val­dy­bės įmo­nių va­do­vus sek­ti to­kio kil­naus po­el­gio pa­vyz­džiu. Ta­čiau į šį ra­gi­ni­mą re­a­guo­ti nie­kas ne­sku­ba.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė yra įstei­gu­si ke­le­tą pel­no sie­kian­čių įmo­nių. Di­de­liu pel­nu pa­si­gir­ti ne­ga­li nė vie­na iš jų, o dau­gu­ma daug me­tų ne­iš­bren­da iš mi­nu­so. Ne­žiū­rint to, kai ku­rių nuos­to­lin­gų įmo­nių va­do­vų at­ly­gi­ni­mai – pa­sa­kiš­ki.

 

 

Sa­vi­val­dy­bės įmo­nių va­do­vų at­ly­gi­ni­mus nu­sta­to ra­jo­no ta­ry­ba.
Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.

 
Pra­ėju­sių me­tų re­zul­ta­tai – tik ge­gu­žę

Nors me­tai bai­gė­si prieš mė­ne­sį ir pats lai­kas bū­tų įver­tin­ti įmo­nių veik­los re­zul­ta­tus, pa­gal mū­sų sa­vi­val­dy­bės nu­sta­ty­tą tvar­ką fi­nan­si­nė at­skai­to­my­bė ta­ry­bai bus pa­teik­ta tik ge­gu­žės mė­ne­sį. Šiuo me­tu įmo­nių veik­la ver­ti­na­ma pa­gal 2008 me­tų duo­me­nis.

Pa­nag­ri­nė­jus juos ma­ty­ti, kad be­veik vi­sos sa­vi­val­dy­bės įmo­nės pel­nu pa­si­gir­ti ne­ga­li, o jų va­do­vų at­ly­gi­ni­mai la­bai ski­ria­si. Kai ku­rių iš jų be­veik sie­kia mi­nist­ro al­gą, o ki­tų triū­sas įver­ti­na­mas nė dvie­jų tūks­tan­čių ne­sie­kian­čiu at­ly­giu.

Di­džiau­sios – gy­dy­mo įstai­gų va­do­vų

Sa­vo­tiš­ką re­kor­dą mu­ša Uk­mer­gės PSPC. Ne­žiū­rint į di­džiau­sius nuos­to­lius, „bran­giau­sias“ šiuo me­tu yra šio cen­tro va­do­vo eta­tas. Vy­riau­sio­jo gy­dy­to­jo at­ly­gi­ni­mas sie­kia apie 7200 li­tų per mė­ne­sį. Ne­daug nuo jo at­si­lie­ka ir ki­tos me­di­ci­nos įstai­gos – VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nė – vy­riau­sio­jo gy­dy­to­jo al­ga. Va­do­vo pi­ni­gi­nę kas mė­ne­sį pa­pil­do be­veik 6900 li­tų.

Uk­mer­gės PSPC bei VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės, ku­rių stei­gė­jas – sa­vi­val­dy­bė, pel­nas nė­ra pa­grin­di­nis tiks­las, ta­čiau šios įstai­gos taip pat jo sie­kia. Iš vi­sų sa­vi­val­dy­bės įmo­nių PSPC už­per­nai dir­bo nuos­to­lin­giau­siai. Jo fi­nan­si­nė­je ata­skai­to­je – dau­giau kaip 315 tūks­tan­čių li­tų mi­nu­sas.

Ski­ria­si ke­lis kar­tus

Prie 5000 li­tų ge­ro­kai pri­ar­tė­ję UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkio bei UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ko di­rek­to­rių at­ly­gi­ni­mai. Abi šios įmo­nės, už­pra­ei­tų me­tų duo­me­ni­mis, dir­ba nuos­to­lin­gai. Au­to­bu­sų par­ko mi­nu­sas – 119 tūks­tan­čių, Bu­tų ūkio – net 194 tūks­tan­čiai li­tų.

Į ma­žiau­siai ap­mo­ka­mų są­ra­šą įei­na VšĮ Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro, UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“, UAB „Dai­na­vos ener­ge­ti­ka“ va­do­vų at­ly­gi­ni­mai. Jų dy­dis svy­ruo­ja apie 2000 li­tų.

Pra­dė­jo nuo sa­vęs

Be­veik prieš me­tus į ra­jo­no ta­ry­bą krei­pė­si UAB “Uk­mer­gės van­de­nys“ di­rek­to­rius Ri­mas Ar­lins­kas. Jis pats pa­pra­šė su­ma­žin­ti jo at­ly­gi­ni­mą. Ta­ry­ba pra­šy­mą pa­ten­ki­no ir iki nau­jų me­tų di­rek­to­riaus at­ly­gi­ni­mą su­ma­ži­no 10 pro­cen­tų. Pa­si­bai­gus šiam ter­mi­nui, di­rek­to­rius pa­si­pra­šė su­si­ta­ri­mą pra­tęs­ti. Su­ma­žin­ta di­rek­to­riaus al­ga – 5040 li­tų.

R. Ar­lins­kas sa­ko, kad su­ma­žė­jus re­a­li­za­ci­jai, įmo­nei pa­kvi­po nuos­to­liu. „Tik pra­dė­jau nuo sa­vęs. At­ly­gi­ni­mus te­ko ma­žin­ti vi­siems dar­buo­to­jams. Kaip kirp­ti dar­buo­to­jų al­gas, ne­ju­di­nant sa­vo­sios? Ne­ga­lė­jau ki­taip pa­si­elg­ti“, - at­vi­rau­ja jis.

Į ra­gi­ni­mą ne­re­a­ga­vo

Dau­giau nė iš vie­no įmo­nės va­do­vo ge­ros ini­cia­ty­vos ne­su­lauk­ta. Ra­jo­no me­ro Al­gir­do Ko­pūs­to tei­gi­mu, į jo ra­gi­ni­mą pa­tiems su­si­ma­žin­ti at­ly­gi­ni­mus įmo­nių gal­vos ty­lė­jo. „Kai kam dar kar­tą as­me­niš­kai pa­siū­liau, bet ty­lė­jo kaip Ma­ry­tė Mel­ni­kai­tė“, - šmaikš­ta­vo me­ras.

Sa­vi­val­dy­bės įmo­nių va­do­vų at­ly­gi­ni­mus nu­sta­to ra­jo­no ta­ry­ba. Šiuo me­tu sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ren­gia spren­di­mo pro­jek­tą ma­žin­ti di­rek­to­rių al­gas, ku­rį tu­rė­tų teik­ti ra­jo­no ta­ry­bos na­riams svars­ty­ti ar­ti­miau­sia­me po­sė­dy­je.

Anot A. Ko­pūs­to, spren­di­mo pro­jek­tas, ku­riuo siū­lo­ma su­ma­žin­ti al­gas me­di­ci­nos įstai­gų va­do­vams, ne­se­niai bu­vo pa­reng­tas. „Vė­liau ap­si­gal­vo­jo­me ir nu­spren­dė­me me­di­kų ne­iš­skir­ti. Ma­ži­ni­mas tu­rė­tų pa­lies­ti vi­sų įmo­nių va­do­vus“, - sa­ko jis.

Ar sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ne­gal­vo­ja par­duo­ti nuos­to­lin­gai dir­ban­čių įmo­nių, A. Ko­pūs­tas kol kas ne­at­sklei­dė. „Kaž­ką da­ry­ti rei­kia. Jau svars­to­me apie nuos­to­lin­gai dir­ban­čių įmo­nių per­tvar­ką“, – kal­bė­jo me­ras.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)