Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Šią sa­vai­tę va­sa­ra įžen­gė į pas­ku­ti­nį sa­vo mė­ne­sį. Rug­pjū­tis – gau­sos ir pil­nat­vės mė­nuo. Lau­kuo­se svy­ra ir pra­šo­si nu­pjau­na­mos su­no­ku­sios ja­vų var­pos, so­duo­se jau bumb­si že­mėn rau­don­šo­niai cuk­ri­nu­kai, aly­vi­niai obuo­liai. Nu­vil­ni­jus ai­dams apie dyg­ti pra­dė­ju­sius gry­bus, į miš­kus sku­ba gry­bau­to­jai. Na­mo grįž­ta ne­ši­ni ba­ra­vy­kų ir rau­do­ni­kių krep­šiais.

 

Pir­ma­die­nį mi­nė­jo­me šv. Mor­tos ar­ba Griaus­ti­nio die­ną. Griaus­ti­nis kai ku­rio­se tau­to­se se­no­vė­je bu­vo gar­bi­na­mas kaip der­liaus die­vas. Lie­tu­viai šv. Mor­tą va­di­no šei­mi­nin­kių glo­bė­ja. Penk­ta­die­nis – Uba­gų die­na. Mat liau­dy­je bu­vo pa­pli­tu­si gra­ži tra­di­ci­ja pir­muo­ju der­liu­mi pa­vai­šin­ti ir tuos, ku­rie ken­čia ne­pri­tek­lių – varg­šus. Jiems bū­da­vo nu­ne­ša­ma duo­nos, ki­tų mais­to pro­duk­tų.

Nors va­sa­ra – dau­ge­liui atos­to­gų me­tas, ji ne­nu­trau­kia dar­by­me­čio Sei­me. Vie­nas po ki­to sei­mū­nų svars­ty­mui pa­tei­kia­mi nau­ji pa­siū­ly­mai. Siū­lo­ma su­griež­tin­ti baus­mes ke­lių ere­liams. Bau­dų di­di­ni­mu ne­be­pa­si­ti­ki­ma – skra­jū­nai jų ne itin bai­mi­na­si. Sei­mas svars­tys pa­siū­ly­mą 30 ki­lo­met­rų per va­lan­dą vir­ši­ju­siems leis­ti­ną grei­tį mies­te ar gy­ven­vie­tė­je at­im­ti vai­ruo­to­jo pa­žy­mė­ji­mą. Ma­no­ma, kad to­kia prie­mo­nė ge­ro­kai efek­ty­ves­nė.

Vy­riau­sy­bė jau pri­ta­rė ki­to su baus­mė­mis su­si­ju­sio įsta­ty­mo pa­tai­soms. Nu­ma­to­ma dar griež­čiau ko­vo­ti su kon­tra­ban­di­nių ci­ga­re­čių pre­kei­viais. Siū­lo­ma baus­ti tuos, ku­rie tu­rės dau­giau kaip 10 pa­ke­lių iš tre­čių­jų ša­lių įvež­tų ci­ga­re­čių be ES ban­de­ro­lių. Dau­ge­liui iš­ki­lo ne­aiš­ku­mų dėl šio įsta­ty­mo įgy­ven­di­ni­mo tvar­kos. Ne­gi vi­sų rū­ka­lių na­muo­se pra­si­dės ma­si­nės kra­tos? Vis tik tei­gia­ma, kad tik­ri­na­mi bus tie, ku­rie kels įta­ri­mų dėl pre­ky­bos kon­tra­ban­di­nė­mis ci­ga­re­tė­mis.

Lie­tu­vą pa­sau­ly­je vis gar­si­na še­šio­lik­me­tė spor­ti­nin­kė – plau­ki­kė Rū­ta Mei­lu­ty­tė. Lyg nega­na dar bū­tų iš Lon­do­no Olim­pi­nių žai­dy­nių per­nai par­vež­to auk­so me­da­lio, ji pa­ge­ri­no pa­sau­lio re­kor­dą ir ta­po pa­sau­lio čem­pio­ne.

Uk­mer­gė­je vis ne­rims­ta gyv­si­dab­rio „me­džiok­lė“. Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­mo tei­sė­jai pa­krau­pę. Mat pa­bė­gę iš sa­vo se­nų­jų pa­tal­pų, ku­ria­me žie­mą ras­ti ke­li ki­log­ra­mai gyv­si­dab­rio, juos nuo­di­jusio gal net de­šimt­me­tį, su­ži­no­jo, jog vėl dir­ba nau­do­da­mie­si gyv­si­dab­riu už­terš­tais daik­tais. Nuo kai ku­rių į Uk­mer­gės po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tą at­si­vež­tų ir jau kar­tą iš­va­ly­tų bal­dų ir ko­pi­ja­vi­mo apa­ra­to pa­im­ti plo­vi­niai ro­do, kad nor­mos vis tiek vir­ši­ja­mos iki 19 kar­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)