Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Šią sa­vai­tę va­sa­ra įžen­gė į pas­ku­ti­nį sa­vo mė­ne­sį. Rug­pjū­tis – gau­sos ir pil­nat­vės mė­nuo. Lau­kuo­se svy­ra ir pra­šo­si nu­pjau­na­mos su­no­ku­sios ja­vų var­pos, so­duo­se jau bumb­si že­mėn rau­don­šo­niai cuk­ri­nu­kai, aly­vi­niai obuo­liai. Nu­vil­ni­jus ai­dams apie dyg­ti pra­dė­ju­sius gry­bus, į miš­kus sku­ba gry­bau­to­jai. Na­mo grįž­ta ne­ši­ni ba­ra­vy­kų ir rau­do­ni­kių krep­šiais.

 

Pir­ma­die­nį mi­nė­jo­me šv. Mor­tos ar­ba Griaus­ti­nio die­ną. Griaus­ti­nis kai ku­rio­se tau­to­se se­no­vė­je bu­vo gar­bi­na­mas kaip der­liaus die­vas. Lie­tu­viai šv. Mor­tą va­di­no šei­mi­nin­kių glo­bė­ja. Penk­ta­die­nis – Uba­gų die­na. Mat liau­dy­je bu­vo pa­pli­tu­si gra­ži tra­di­ci­ja pir­muo­ju der­liu­mi pa­vai­šin­ti ir tuos, ku­rie ken­čia ne­pri­tek­lių – varg­šus. Jiems bū­da­vo nu­ne­ša­ma duo­nos, ki­tų mais­to pro­duk­tų.

Nors va­sa­ra – dau­ge­liui atos­to­gų me­tas, ji ne­nu­trau­kia dar­by­me­čio Sei­me. Vie­nas po ki­to sei­mū­nų svars­ty­mui pa­tei­kia­mi nau­ji pa­siū­ly­mai. Siū­lo­ma su­griež­tin­ti baus­mes ke­lių ere­liams. Bau­dų di­di­ni­mu ne­be­pa­si­ti­ki­ma – skra­jū­nai jų ne itin bai­mi­na­si. Sei­mas svars­tys pa­siū­ly­mą 30 ki­lo­met­rų per va­lan­dą vir­ši­ju­siems leis­ti­ną grei­tį mies­te ar gy­ven­vie­tė­je at­im­ti vai­ruo­to­jo pa­žy­mė­ji­mą. Ma­no­ma, kad to­kia prie­mo­nė ge­ro­kai efek­ty­ves­nė.

Vy­riau­sy­bė jau pri­ta­rė ki­to su baus­mė­mis su­si­ju­sio įsta­ty­mo pa­tai­soms. Nu­ma­to­ma dar griež­čiau ko­vo­ti su kon­tra­ban­di­nių ci­ga­re­čių pre­kei­viais. Siū­lo­ma baus­ti tuos, ku­rie tu­rės dau­giau kaip 10 pa­ke­lių iš tre­čių­jų ša­lių įvež­tų ci­ga­re­čių be ES ban­de­ro­lių. Dau­ge­liui iš­ki­lo ne­aiš­ku­mų dėl šio įsta­ty­mo įgy­ven­di­ni­mo tvar­kos. Ne­gi vi­sų rū­ka­lių na­muo­se pra­si­dės ma­si­nės kra­tos? Vis tik tei­gia­ma, kad tik­ri­na­mi bus tie, ku­rie kels įta­ri­mų dėl pre­ky­bos kon­tra­ban­di­nė­mis ci­ga­re­tė­mis.

Lie­tu­vą pa­sau­ly­je vis gar­si­na še­šio­lik­me­tė spor­ti­nin­kė – plau­ki­kė Rū­ta Mei­lu­ty­tė. Lyg nega­na dar bū­tų iš Lon­do­no Olim­pi­nių žai­dy­nių per­nai par­vež­to auk­so me­da­lio, ji pa­ge­ri­no pa­sau­lio re­kor­dą ir ta­po pa­sau­lio čem­pio­ne.

Uk­mer­gė­je vis ne­rims­ta gyv­si­dab­rio „me­džiok­lė“. Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­mo tei­sė­jai pa­krau­pę. Mat pa­bė­gę iš sa­vo se­nų­jų pa­tal­pų, ku­ria­me žie­mą ras­ti ke­li ki­log­ra­mai gyv­si­dab­rio, juos nuo­di­jusio gal net de­šimt­me­tį, su­ži­no­jo, jog vėl dir­ba nau­do­da­mie­si gyv­si­dab­riu už­terš­tais daik­tais. Nuo kai ku­rių į Uk­mer­gės po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tą at­si­vež­tų ir jau kar­tą iš­va­ly­tų bal­dų ir ko­pi­ja­vi­mo apa­ra­to pa­im­ti plo­vi­niai ro­do, kad nor­mos vis tiek vir­ši­ja­mos iki 19 kar­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų