Sieks suteikti apsaugą Žuvų gatvėje esančiam namui

Gedimino Nemunaičio nuotr. Teikiamas projektas dėl apsaugos namui Žuvų g. 7 suteikimo. Gedimino Nemunaičio nuotr. Teikiamas projektas dėl apsaugos namui Žuvų g. 7 suteikimo.

Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje šį antradienį šalia kitų nagrinėjamas ir Ukmergės senamiestyje esantį pastatą liečiantis klausimas – teikiamas projektas dėl apsaugos namui Žuvų g. 7 suteikimo.

Pačioje Ukmergės širdyje esančiuose Žuvų gatvės pastatuose kadaise buvo įsikūrusios žydų krautuvėlės. Ant Žuvų g. 7 tarpukariu veikusios parduotuvės sienos iki šių dienų yra išlikusi dalis buvusio užrašo „Įvairios prekės Ch. Galaitė-Oguzienė“. Šioje gatvėje būta ir daugiau parduotuvių ir įvairių dirbtuvių. 1926 m. čia įregistruota Ukmergės miesto žydų tikybinė bendruomenė, kuri rūpinosi žydų kulto, labdarybės ir mokyklų reikalais.

2018 metų rudenį Žuvų gatvės 7-o namo fasadą dėl nežinojimo suniokojo statybininkai. Remontuojant  pastatą, buvo pašalinta dalis aptrupėjusio tinko su istoriniu užrašu „Įvairios prekės“. Atvykę policijos pareigūnai paveldo niokojimo darbus sustabdė.

Tyrimą dėl įvykio pradėjo Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus skyrius.

„Pirmą kartą Ukmergėje taip įžūliai pasikėsinta į istorinį paveldą. Kadangi pastarieji įvykiai parodė, kad pastatui gresia sunaikinimas, mūsų skyrius kreipsis į Kultūros paveldo departamentą, kad šis skubos tvarka Ukmergėje, Žuvų g. 7, esantį pastatą pripažintų nekilnojamąja kultūros vertybe ir įtrauktų į Kultūros vertybių registrą“, – tada kalbėjo paveldosaugininkai. Kaltininkui buvo skirta bauda, o užrašas atstatytas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų