Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Žmo­ni­jos kan­čių ne­pai­san­ti gam­ta vėl pa­ro­dė, ko­kie men­ki prieš ją esam. Fi­li­pi­nuo­se pra­ūžęs tai­fū­nas su­ly­gi­no su že­me iš­ti­sus mies­tus. Be­veik 300 km/val. grei­tį pa­sie­kęs ura­ga­nas va­di­na­mas vie­na di­džiau­sių sau­su­mo­je ka­da nors siau­tu­sių aud­rų. Į pa­gal­bą šiai ša­liai sku­ba pa­sau­lis. Kas ži­no, kiek rei­kia mi­li­jar­dų vis­ką at­sta­ty­ti...

Su­tri­kęs van­dens, elek­tros tie­ki­mas, gy­ven­to­jai – be na­mų, mais­to. Apie fi­nan­si­nę pa­ra­mą pa­skel­bė dau­ge­lio ša­lių vy­riau­sy­bės, Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja, įvai­rūs tarp­tau­ti­niai fon­dai, pa­sau­li­nės krep­ši­nio, ki­tos or­ga­ni­za­ci­jos. Au­ko­ti kvie­čia ir Lie­tu­vos drau­gi­jos. Į Fi­li­pi­nus lėk­tu­vais ke­liau­ja siun­tos, čia dir­ba gel­bė­to­jai, ka­riš­kiai.

 

Jung­ti­nių Tau­tų duo­me­ni­mis, nuo tai­fū­no nu­ken­tė­jo be­veik 10 mln. žmo­nių ar­ba 10 proc. vi­sų Fi­li­pi­nų gy­ven­to­jų. Apie 600 tūkst. ne­te­ko na­mų. O dar vos prieš mė­ne­sį Fi­li­pi­nus su­krė­tė 7,2 ba­lo že­mės dre­bė­ji­mas, nuo ku­rio nu­ken­tė­jo apie 350 tūkst. žmo­nių...

Eu­ro­pos Są­jun­ga už­si­mo­jo su­ma­žin­ti plas­ti­ki­nių mai­še­lių nau­do­ji­mą. Ko­mi­si­ja rei­ka­lau­ja ben­dri­jos ša­lių ban­dy­ti ap­si­ei­ti be jų. Svars­to­ma apie mai­še­lių ap­mo­kes­ti­ni­mą ar­ba drau­di­mą juos nau­do­ti.

Nors dau­gu­ma iš 100 mlrd. mai­še­lių, ku­riuos kas­met iš­da­li­ja par­duo­tu­vės, nau­do­ja­mi tik apie 20 mi­nu­čių, jiems su­ir­ti rei­kia šimt­me­čių. Kas­met 8 mlrd. mai­še­lių pa­ten­ka į upes, eže­rus. Į jū­rą nu­plau­na­mus mai­še­lius pra­ry­ja gy­vū­nai, paukš­čiai. 94 proc. vi­sų Šiau­rės jū­ros paukš­čių skran­džiuo­se yra plas­ti­ko...

Tuo me­tu mai­še­liai kai ku­riems tau­tie­čiams svar­bes­ni už eko­lo­gi­ją. Dis­ku­tuo­ja­ma, jog be jų ne­iš­si­vers­tų pirk­da­mi vai­sius, dar­žo­ves ar ki­tus ne­fa­suo­tus pro­duk­tus. Svars­to, ko­dėl tu­rė­tų juos „pli­kus“ dė­ti į pur­vi­nus par­duo­tu­vių krep­še­lius ar leis­ti sa­vo ran­ko­mis sver­ti dar­buo­to­jai.

Tei­gia­ma, jog kiek­vie­nas eu­ro­pie­tis kas­met vi­du­ti­niš­kai pa­nau­do­ja 198 vien­kar­ti­nius mai­še­lius. Tai – mai­še­lis per die­ną kiek­vie­nam na­mų ūkiui. Ta­čiau per me­tus pa­nau­do­ja­mų mai­še­lių skai­čius vi­so­je ES ski­ria­si: nuo 4 mai­še­lių as­me­niui Da­ni­jo­je ir Suo­mi­jo­je iki 466 mai­še­lių as­me­niui Len­ki­jo­je, Por­tu­ga­li­jo­je, Slo­va­ki­jo­je. O Lie­tu­vo­je ši si­tu­a­ci­ja ir­gi įvar­di­ja­ma kaip pras­čiau­sia.

Už­tat pri­pa­ži­ni­mo Eu­ro­po­je su­lau­kė lie­tu­viš­kas varš­kės sū­ris. Šį šimt­me­čiais ga­mi­na­mą pro­duk­tą Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja įtrau­kė į Sau­go­mų kil­mės vie­tos nuo­ro­dų ir sau­go­mų ge­og­ra­fi­nių nuo­ro­dų re­gist­rą. Be jo šia­me są­ra­še – ski­lan­dis, ku­riam su­teik­ta Ga­ran­tuo­to tra­di­ci­nio ga­mi­nio nuo­ro­da, bei Sei­nų/Laz­di­jų kraš­to me­dus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)