Spausdinti šį puslapį

Prieš fes­ti­va­lį – kal­ti­ni­mų la­vi­na

Per­ku­si­nės mu­zi­kos fes­ti­va­lis, Uk­mer­gė­je pra­si­de­dan­tis jau šį sa­vait­ga­lį, da­žo­mas ne vien mu­zi­kos spal­vo­mis. Anks­tes­nių fes­ti­va­lių or­ga­ni­za­to­rius S. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius per­ku­si­nin­kus vie­šai ra­gi­na ig­no­ruo­ti ren­gi­nį. Ta­čiau or­ga­ni­za­to­riams jo kal­ti­ni­mai ne­su­vo­kia­mi.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. S. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius per­ku­si­jos fes­ti­va­lių Uk­mer­gė­je ne­be­or­ga­ni­zuo­ja.


 

Ko­vo 3 d. agen­tū­ra BNS iš­pla­ti­no Sau­liaus Aug­lio-Sta­ne­vi­čiaus „At­vi­rą laiš­ką“, ku­ria­me jis ne­gai­li prie­kaiš­tų Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­trui ir ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei. Pri­min­da­mas ren­gi­nio Uk­mer­gė­je is­to­ri­ją, kraš­tie­tis aiš­ki­na su­si­klos­čiu­sią si­tu­a­ci­ją.

Tarp­tau­ti­nis būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lis pir­mą­kart, pa­sak jo, įvy­ko 1998 m. Vil­niaus kul­tū­ros, pra­mo­gų ir spor­to rū­muo­se. Jo ren­gė­jai – Rai­mon­das Vil­ko­čins­kas, Pa­sau­li­nės per­ku­si­nin­kų aso­cia­ci­jos tuo­me­tis pre­zi­den­tas Lie­tu­vo­je, ir S. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius. 2005 m. ren­gi­nys pa­sie­kė Uk­mer­gę.

„Tarp­tau­ti­nis būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lis nė­ra Uk­mer­gės mies­to nuo­sa­vy­bė, to­dėl bu­vo ren­gia­mas ir ki­tuo­se mies­tuo­se“, – tvir­ti­na­ma laiš­ke, tei­giant, jog po 2013 m. Vil­niu­je or­ga­ni­zuo­tų fes­ti­va­lio kon­cer­tų Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tras at­si­sa­kė kraš­tie­čio pa­slau­gų.

„Dėl šios prie­žas­ties Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tras ne­tu­ri tei­sės nau­do­ti Tarp­tau­ti­nio būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lio pa­va­di­ni­mo ir lo­go­ti­po. Pa­ste­bė­ta, kad Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tras, siek­da­mas iš­rek­la­muo­ti nau­ją­jį tarp­tau­ti­nį per­ku­si­nės mu­zi­kos fes­ti­va­lį „Per­cus­sion Uk­mer­gė 2014“, nau­do­ja Tarp­tau­ti­nio būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lio nuo­trau­kas bei is­to­ri­ją. Šis veiks­mas taip pat pa­žei­džia ju­ri­di­nes Tarp­tau­ti­nio būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lio tei­ses“, – dės­to mu­zi­kas.

Pa­ra­gi­no ig­no­ruo­ti

Tei­gia­ma, jog sa­vi­val­dy­bė nė­ra at­si­skai­čiu­si už 2013-ųjų fes­ti­va­lio kon­cer­tus su S. Aug­liu-Sta­ne­vi­čiu­mi, Al­man­tu Pui­do­ku, Pra­nu Do­vy­dai­čiu ir an­sam­bliu „Giun­ter Per­cus­sion“: „Taip pat ne­su­mo­kė­jo už mu­ša­mų­jų in­stru­men­tų nu­omą, prie­žiū­rą bei re­mon­tą. Re­mon­tas – tai ta „links­mo­ji“ da­lis, ku­ri pra­si­de­da pa­si­bai­gus fes­ti­va­liui, per­ren­kant ir tai­sant sto­vus, tim­pa­nus, kei­čiant plas­ti­ką bei su­ski­lu­sius ma­rim­bos kla­vi­šus“.

Laiš­ko au­to­rius taip pat kal­ba apie per­nai bir­že­lį sa­vi­val­dy­bė­je vy­ku­sį jo ir ra­jo­no va­do­vų po­kal­bį: „Man bu­vo pa­aiš­kin­ta: ka­dan­gi pra­dė­jau or­ga­ni­zuo­ti fes­ti­va­lio kon­cer­tus Vil­niu­je, Uk­mer­gė ma­no pa­slau­gų at­si­sa­ko, o pi­ni­gai bus grą­žin­ti, kai pa­ra­šy­siu pra­šy­mą. Mo­bi­liuo­ju te­le­fo­nu pa­da­riau šio po­sė­džio įra­šą. Pra­šy­mą pa­ra­šiau, tik at­sa­ky­mą ga­vau nei­gia­mą: pa­siū­ly­ta kreip­tis į teis­mą. Šį pa­siū­ly­mą ir te­ko pri­im­ti“.

Ga­liau­siai S. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius ra­gi­na at­li­kė­jus ir pa­sau­lio per­ku­si­nin­kus ig­no­ruo­ti šį ren­gi­nį – esą jis „griau­na jų tiks­lus ir idė­jas“.

Nu­liū­di­no... me­las

Kraš­tie­čio iš­sa­ky­tos min­tys šių­me­ti­nio tarp­tau­ti­nio per­ku­si­nės mu­zi­kos fes­ti­va­lio or­ga­ni­za­to­rius dau­giau nei nu­ste­bi­no. Kul­tū­ros cen­tro di­rek­to­rei Ra­sai Grau­ži­nie­nei itin ap­mau­du dėl to, jog pa­teik­ta daug me­la­gin­gos in­for­ma­ci­jos. „Ten ne­tei­sin­gas ko­ne kiek­vie­nas tei­gi­nys...“ – sa­ko ji.

Nu­spręs­ta iš­pla­tin­ti ofi­cia­lų fes­ti­va­lio ren­gė­jų at­sa­ky­mą į per­ku­si­nin­ko at­vi­rą laiš­ką. „Ma­no­me, kad šie kal­ti­ni­mai ar prie­kaiš­tai yra su­for­mu­luo­ti at­si­re­miant tik į p. S. Aug­lio-Sta­ne­vi­čiaus sa­vaip įsi­vaiz­duo­ja­mą si­tu­a­ci­ją ir vi­siš­kai ne­si­re­miant fak­tais“, – tei­gia­ma ja­me.

Pri­me­na­ma, jog 2005 m. Uk­mer­gė­je ėmus reng­ti fes­ti­va­lį, pa­grin­di­niais jo or­ga­ni­za­to­riais ta­po kul­tū­ros cen­tras ir VšĮ „Per­ku­si­jos fes­ti­va­liai“, ku­rios va­do­vas – S. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius. Kul­tū­ros cen­tras dau­giau­sia rū­pi­no­si or­ga­ni­za­ci­niais rei­ka­lais, o vie­šo­ji įstai­ga – mu­zi­ki­niu ren­gi­nio tu­ri­niu, kū­rė­jų ir ko­lek­ty­vų pa­rin­ki­mu.

„De­ja, svars­tant 2013 m. fes­ti­va­lio per­spek­ty­vas, or­ga­ni­za­ci­nė­je dar­bo gru­pė­je bu­vo iš­sa­ky­ti pa­ste­bė­ji­mai, kad fes­ti­va­lis jau ku­rį lai­ką ne­to­bu­lė­ja, ja­me vis sun­kiau iš­vys­ti nau­jų at­li­kė­jų, įžvelg­tas ir tam tik­ras fes­ti­va­lio stag­na­ci­jos pa­vo­jus, – ne­sle­pia or­ga­ni­za­to­riai. – Ka­dan­gi šią fes­ti­va­lio sri­tį tra­di­ciš­kai ku­ra­vo p. S. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius, įvy­ko san­tū­ri, bet įtemp­ta dis­ku­si­ja, ku­rios me­tu jis iš­dės­tė sa­vo sam­pro­ta­vi­mus apie ne­pa­kan­ka­mą fes­ti­va­lio fi­nan­sa­vi­mą“.

Ne­pai­sant to, per­nai fes­ti­va­lis vy­ko sklan­džiai.

Ry­šius nu­trau­kė pats

Ta­čiau ne­tru­kus vie­šai pa­si­ro­džiu­si pub­li­ka­ci­ja šo­ki­ra­vo fes­ti­va­lio or­ga­ni­za­to­rius uk­mer­giš­kius. Pa­aiš­kė­jo, kad lau­kia­ma ir fes­ti­va­lio „Vil­nius 2013“, ku­rio or­ga­ni­za­to­rius – S. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius, spau­do­je pri­sta­ty­tas kaip būg­nų ir per­ku­si­jos šven­tės ren­gė­jas, per­kė­lęs ren­gi­nį iš Uk­mer­gės į Vil­nių. To­dėl jie įsi­ti­ki­nę, jog pats kraš­tie­tis nu­ta­rė nu­trauk­ti kū­ry­bi­nius ry­šius su gim­tuo­ju mies­tu.

„P. Aug­lys-Sta­ne­vi­čius sa­vo laiš­ke pri­myg­ti­nai tei­gia, esą fes­ti­va­lio „Per­cus­sion Uk­mer­gė 2014“ or­ga­ni­za­to­riai kaž­kuo „pa­žei­džia ju­ri­di­nes Tarp­tau­ti­nio būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lio tei­ses“. Kuo – ne­aiš­ku. Fes­ti­va­lio pa­va­di­ni­mas – ki­tas, lo­go – ki­toks. Į fi­nan­si­nius nu­si­žen­gi­mus ape­liuo­jan­tys tei­gi­niai – vi­siš­ka ne­tie­sa“, – tei­gia­ma at­sa­ky­me.

Anot or­ga­ni­za­to­rių, Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tras nė­ra ne­įvyk­dęs nė vie­no su­tar­ty­se nu­ma­ty­to įsi­pa­rei­go­ji­mo, kiek­vie­ną fes­ti­va­lio iš­lai­dų ir pa­ja­mų li­tą yra pa­grin­dęs rei­kia­mais bu­hal­te­ri­niais do­ku­men­tais.

Ža­da nau­jų spal­vų

Nors ap­gai­les­tau­ja­ma dėl „de­struk­ty­vios ener­gi­jos, nu­kreip­tos prieš fes­ti­va­lį“, ne­abe­jo­ja­ma, kad ir šie­met ren­gi­ny­je ne­trūks klau­sy­to­jų.

Ko­vo 8–11 d. vyk­sian­čia­me tarp­tau­ti­nia­me per­ku­si­nės mu­zi­kos fes­ti­va­ly­je „Per­cus­sion Uk­mer­gė 2014“ nau­ja tai, jog ren­gia­mi te­mi­niai kon­cer­tai. Ko­vo 8-osios kon­cer­tas ski­ria­mas mo­te­rims. Ki­tą die­ną pa­si­ro­dys Pran­cū­zi­jos ir Lie­tu­vos žvaigž­dės. Pas­ku­ti­nė fes­ti­va­lio die­na ski­ria­ma fol­kmu­zi­kai, ku­rią pri­sta­tys da­ly­viai iš Lat­vi­jos ir Šve­di­jos.

Žiū­ro­vai vėl iš­vys Pa­ve­lo Giun­te­rio ko­lek­ty­vą. Su­si­pa­žin­si­me su Lat­vi­jos gru­pe „Au­li“, ku­rią ma­ty­si­me ir Ko­vo 11-osios mi­nė­ji­mo me­tu. Taip pat at­vyks­ta šve­dų gru­pė „Grou­pa“, o vie­na ryš­kiau­sių fes­ti­va­lio žvaigž­džių įvar­di­ja­mas kom­po­zi­to­rius ir at­li­kė­jas Em­ma­nu­el Se­jour­ne iš Pran­cū­zi­jos.

Ki­tas ir fes­ti­va­lio me­no va­do­vas – uk­mer­giš­kiams iš anks­tes­nių kon­cer­tų ži­no­mas pro­fe­so­rius Ed­gars Sak­sons iš Lat­vi­jos. Ren­gi­nius ves mu­zi­ko­lo­gas Da­rius Už­ku­rai­tis. Per­ku­si­nės mu­zi­kos fes­ti­va­lio glo­bė­jas – Uk­mer­gės ra­jo­no Gar­bės pi­lie­tis, di­plo­ma­tas Vy­gau­das Ušac­kas.  

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)